

Βγαίνει ξανά το τουρκικό γεωτρύπανο στην Ανατολική Μεσόγειο , με την τουρκική navtex που εκδόθηκε χθες, με στόχο τον πλου του γεωτρύπανου Abdulhamid Han.
Σημαίνουσες διαφορές σε σχέση με προηγούμενες τουρκικές “εξορμήσεις” : Αυτή τη φορά δεν συνοδεύτηκε η navtex από προκλητικές δηλώσεις Ερντογάν, το κλίμα μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας είναι στην κατεύθυνση της προσέγγισης των δυο πλευρών ενώ το το σημείο που δεσμεύτηκε είναι είναι λίγα μίλια ανατολικότερα απ’ τη δυνητική ελληνική Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, αλλά εντός δυνητικής τουρκικής υφαλοκρηπίδας.
Τον απόπλου του τουρκικού πλωτού γεωτρύπανου Abdulhamid Han, ανακοίνωσε ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας, Αλπαρσλάν Μπαϊρακτάρ, στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter:
“Στην πρώτη επέτειο από την ένταξή του στο στόλο μας για έρευνα και παραγωγή, το γεωτρύπανο Abdulhamid Han ξεκινά τη νέα του αποστολή στη Μεσόγειο λέγοντας “βίρα τις άγκυρες” και “πρώτα ο Θεός”.
Όπως επισημαίνει πάντως η ΕΡΤ, ανεξαρτήτως της ύπαρξης ή όχι εκμεταλλεύσιμων κοιτασμάτων, ο Ταγίπ Ερντογάν χρησιμοποιεί τις ερευνητικές δυνατότητες- δηλαδή τα πλοία και την τεχνογνωσία- που διαθέτει η Τουρκία για επικοινωνιακούς σκοπούς, για να εμφανίσει τη χώρα ως μια περιφερειακή δύναμη που μπορεί να καθορίσει τις εξελίξεις σε όλα τα επίπεδα, γεωπολιτικά, διπλωματικά και ενεργειακά.
Αθήνα- Άγκυρα σε τροχιά διαλόγου
Η Αθήνα δεν δημιουργεί κλίμα “συναγερμού” για την έκδοση της τουρκικής Navtex, οπωσδήποτε όμως ενεργοποιήθηκαν τα διπλωματικά ανακλαστικά.
Ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης έχει δίαυλο επικοινωνίας με τον τούρκο ομόλογό του, δηλώνοντας πρόσφατα αισιόδοξος, πως οι δυο πλευρές δεδομένης και της πολύμηνης ηρεμίας στο Αιγαίο, θα μπορέσουν να αναπτύξουν περαιτέρω τον πολιτικό τους διάλογο.
Συγκεκριμένα, ο υπουργός Εξωτερικών είχε αναφέρει ( τηλεοπτικό σταθμό Al Qaheera TV) σχετικά με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις πως οι δύο χώρες βρίσκονται σε μια διαδικασία προσέγγισης, επανεκκίνησης τουλάχιστον μιας πιο ειλικρινούς σχέσης, ενώ επισήμανε πως ο ίδιος έχει αναπτύξει με τον Τούρκο ομόλογό του Χακάν Φιντάν ένα δίαυλο επικοινωνίας.
“Αυτό που θέλουμε να κάνουμε είναι να προσπαθήσουμε να προωθήσουμε μια θετική ατζέντα με θέματα κοινού ενδιαφέροντος, όπως το εμπόριο, η οικονομία, η πολιτική προστασία, ο τουρισμός, η συνολική ανάπτυξη των δύο χωρών, και στη συνέχεια να εργαστούμε για τις σχέσεις μας. Όπως πιθανώς γνωρίζετε, έχουμε μία σημαντική διαφορά, η οποία είναι η οριοθέτηση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης και της υφαλοκρηπίδας. Η θέση της Ελλάδας είναι ότι πρέπει το Διεθνές Δίκαιο να γίνεται σεβαστό και δη, το Δίκαιο της Θάλασσας.
Εξετάζουμε το ενδεχόμενο να παραπέμψουμε τη διαφορά αυτή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης” υπογράμμισε ο Γ. Γεραπετρίτης. Υπό αυτό το πρίσμα, δήλωσε πως είναι σχετικά αισιόδοξος ότι δεδομένης της ηρεμίας που επικρατεί στο Αιγαίο τους τελευταίους μήνες οι δύο χώρες θα μπορέσουν να αναπτύξουν περαιτέρω τον πολιτικό τους διάλογο.
Σε πρόσφατη συνέντευξή του στην ΕΡΤ παράλληλα, ο κ. Γεραπετρίτης αναφέρθηκε σε επικείμενες συναντήσεις των δυο πλευρών το προσεχές διάστημα: Μία σε επίπεδο ηγετών τον Σεπτέμβριο στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νεα Υόρκη, και μία προς το τέλος του έτους στο πλαίσιο του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας των δύο χωρών.
Στο ίδιο πλαίσιο, ερωτηθείς για το θέμα της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας ο κ. Γεραπετρίτης επανέλαβε ότι “Ελλάδα και Τουρκία έχουν μια μόνη διαφορά και η οποία μπορεί να αχθεί ενώπιον Διεθνούς Δικαιοδοσίας και αυτή είναι η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών και δη της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας. Για να συμβεί αυτό, με δεδομένο ότι η Τουρκία δεν έχει προσυπογράψει τη διεθνή συνθήκη για το Δίκαιο της Θάλασσας και επομένως τη δικαιοδοσία του Δικαστηρίου της Χάγης θα πρέπει να υπάρξει ένα συνυποσχετικό το οποίο θα καθορίζει το εύρος της διαφοράς”.
Σχετικά Νέα
Ντόναλντ Τραμπ: Δεν θα διεξάγεται δίκη για την υπόθεση κάθε αλλοδαπού που θα απελαύνεται
Ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανέφερε χθες Δευτέρα μέσω Truth Social ότι η κυβέρνησή.
ΟΗΕ: Σε σημείο χωρίς επιστροφή η Αϊτή λόγω της βίας των συμμοριών – Έκκληση για άμεση διεθνή υποστήριξη
Tο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών συνεδρίασε για να εξετάσει την επιδεινούμενη κρίση στην.
Σουδάν: Τουλάχιστον 30 νεκροί και δεκάδες τραυματίες από πυρά πυροβολικού στην πόλη Ελ Φάσερ
Πυρά πυροβολικού των παραστρατιωτικών εναντίον της πολιορκημένης πόλης Ελ Φάσερ στο Νταρφούρ, στο δυτικό.
Ουκρανία: Ένας νεκρός σε ρωσικό πλήγμα στο Χάρκοβο – Ζημιές σε σπίτια και υποδομές σε επιδρομή με drones στην Οδησσό
Ρωσικά στρατεύματα επιτέθηκαν χθες Δευτέρα στη βορειοανατολική περιφέρεια του Χαρκόβου, σκοτώνοντας έναν άνθρωπο, ανακοίνωσαν.