Τουρκικά ΜΜΕ: “Κλαδί ελιάς στην Ελλάδα… Θέλουμε αιώνια ειρήνη”

Πρώτη είδηση στα τουρκικά ΜΜΕ είναι η επίσκεψη που πραγματοποιεί σήμερα, Δευτέρα, στην Τουρκία ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και η συνάντηση που θα έχει στο παλάτι του Μπεστεπέ με τον πρόεδρο της χώρας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

“Κλαδί ελιάς από τον Πρόεδρο στην Ελλάδα… Θέλουμε αιώνια ειρήνη”, είναι ο τίτλος του άρθρου στο πρωτοσέλιδο της εφημερίδας Turkiye.

"Κλαδί ελιάς στην Ελλάδα... Θέλουμε αιώνια ειρήνη" - Πρώτο θέμα στα τουρκικά ΜΜΕ η συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν

Advertisement

Ενδεικτικά στο κομμάτι αναφέρεται ότι:

“Μήνυμα συνεργασίας για το Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο στον “Γείτονα” έστειλε ο πρόεδρος Ερντογάν πριν από την κρίσιμη επίσκεψη Μητσοτάκη σήμερα: ‘Είναι στο χέρι μας να χαλαρώσουμε τις σχέσεις των δύο χωρών που προσπαθούν να στριμωχτούν ανάμεσα σε δύο τείχη και να γκρεμίσουμε εκείνους τους τοίχους που ήταν στολισμένοι με προκαταλήψεις. Εργαζόμαστε για την αιώνια ειρήνη'”.

“Κάλεσμα του προέδρου Ερντογάν στον Μητσοτάκη που θα έρθει σήμερα στην Άγκυρα: Ας κάνουμε βήματα πρωτοφανή στην ιστορία”, είναι ο τίτλος άρθρου στη Sabah, το οποίο αναφέρεται στη συνέντευξη του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Καθημερινή πριν από μερικές μέρες.

“Νομίζω ότι επιτύχαμε ένα κλίμα αρμονίας με τον κ. Μητσοτάκη πρόσφατα. Μας παρείχαν μια φιλοξενία που μας ικανοποίησε στην Αθήνα. Φυσικά, όταν φιλοξενήσουμε τον κ. Μητσοτάκη στην Άγκυρα, θα επιδείξουμε ένα από τα πιο σπάνια δείγματα τουρκικής φιλοξενίας. Το κλίμα για το οποίο μιλάμε έχει αρχίσει να αποδίδει συγκεκριμένους καρπούς”, ανέφερε ο Ερντογάν σύμφωνα με τη Sabah.

πιν

“Στο χέρι μας είναι να γκρεμίσουμε τους τοίχους”, είναι ο τίτλος του άρθρου στην εφημερίδα Milliyet, το οποίο επίσης αναφέρεται στα λεγόμενα του Ερντογάν στη συνέντευξη, σταχυολογώντας όμως τα θέματα και τις επισημάνσεις του Ερντογάν που παρουσιάζουν μία αλλαγή κλίματος στα ελληνοτουρκικά και τη δέσμευση της Άγκυρας για διατήρηση του καλού κλίματος.

πιν

“Την ίδια μέρα που ο Πρόεδρος Ερντογάν μίλησε στην ελληνική εφημερίδα Καθημερινή, ο Έλληνας πρωθυπουργός Μητσοτάκης παραχώρησε επίσης συνέντευξη στη Milliyet. Τα ειρηνικά μηνύματα των δύο ηγετών είχαν απήχηση σε Ελλάδα και Τουρκία”, αναφέρει το άρθρο, ενώ προστίθεται πως: “Καλεσμένος του Προεδρικού Συγκροτήματος θα είναι σήμερα ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά από πρόσκληση του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ενώ συνεχίζεται η επαναπροσέγγιση που ξεκίνησε μεταξύ των δύο χωρών μετά τους σεισμούς της 6ης Φεβρουαρίου, η τελευταία επίσκεψη θα σηματοδοτήσει την 4η συνάντηση Ερντογάν-Μιτσοτάκη μέσα σε ένα χρόνο”.

Άρθρα στη Huriyet

Με δύο άρθρα η εφημερίδα Hurriyet, τραβάει όλα τα βλέμματα των αναγνωστών της στη σημερινή συνάντηση μεταξύ Μητσοτάκη και Ερντογάν.

Σε άρθρο του, ο Φατίχ Τσεκιργκέ παραθέτει κομμάτια από τις συνεντεύξεις των δύο ηγετών σε Καθημερινή και Milliyet και διερωτάται: “Πρέπει να ελπίζουμε για ειρήνη και ηρεμία στο Αιγαίο;”

Απαντώντας γράφει: “Και οι δύο ηγέτες θέλουν να κοιτάξουν το ποτήρι μισογεμάτο. Και οι δύο ηγέτες λένε “πρώτα ο διάλογος σε όλα τα επίπεδα”. Και οι δύο ηγέτες αποδέχονται τα προβλήματα και βρίσκουν τη λύση μιλώντας” και συμπληρώνει σε άλλο σημείο: “Οι ηγέτες επικεντρώνονται σε ένα μόνο σημείο όταν απαντούν στα πιο οξύτατα προβλήματα μεταξύ των δύο χωρών. Διεθνές δίκαιο και καλή πίστη”.

πιν

“Και οι δύο ηγέτες εξηγούν πόσο ελπιδοφόρα είναι η Διακήρυξη της Αθήνας για το μέλλον”.

Κρατά δε, μικρό καλάθι και αφήνει ένα άρωμα ότι δεν μπορούμε να περιμένουμε και πολλά: “Λοιπόν, μπορούν όλα τα προβλήματα να λυθούν με αυτή τη συνάντηση ή πολλές συναντήσεις; Φυσικά όχι. Οι ηγέτες το λένε ήδη αυτό. Ωστόσο, το γεγονός ότι τα μαχητικά αεροσκάφη των δύο χωρών δεν έχουν εμπλακεί σε “dogfight” πάνω από το Αιγαίο εδώ και σχεδόν ένα χρόνο και ότι δεν υπάρχει κανένα κλείδωμα ραντάρ στα αεροσκάφη θα πρέπει να αποτελεί μέτρο καλής θέλησης. Θα μπορούσαν αυτές οι εξελίξεις να φέρουν μια μέρα που οι δύο χώρες θα μειώσουν τις ασκήσεις τους στο Αιγαίο και τις Navtex; Το ελπίζω”.

Από την άλλη, άρθρο του Γιώργου Κιρμπάκη, αποπνέει ένα κλίμα φιλίας και επισημαίνει τα ζεστά μηνύματα που εξέπεμψε ο πρόεδρος της Τουρκίας, στη συνέντευξή του, λέγοντας: “Μιλώντας στην Καθημερινή πριν από την κρίσιμη επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού Μητσοτάκη στην Άγκυρα, ο Πρόεδρος Ερντογάν έστειλε ειλικρινή μηνύματα φιλίας στην Αθήνα”.

πιν

“Σήμερα η Άγκυρα φιλοξενεί έναν πολύ σημαντικό καλεσμένο. Ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης πραγματοποιεί επαναληπτική επίσκεψη στον Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος πήγε στην Αθήνα τον περασμένο Δεκέμβριο”.

 

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα