Τουρκία: Σε δίκη παραπέμπεται ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου – Απειλείται με δύο χρόνια φυλάκιση

Για πρώτη φορά αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην Τουρκία και πρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) βρίσκεται κατηγορούμενος στα έδρανα του δικαστηρίου για «δημόσια προσβολή δημόσιου λειτουργού» και να απειλείται με φυλάκιση έως και 2 χρόνια.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα Cumhuriyet, ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου παραπέμπεται σε δίκη με την ποινή που προβλέπεται για αυτήν την κατηγορία να είναι φυλάκιση από ένα έτος και 2 μήνες έως δύο έτη και 4 μήνες και στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων.

Υπενθυμίζεται ότι ο Κιλιτσντάρογλου ήταν υποψήφιος πρόεδρος στις τελευταίες εκλογές, βάσει το νόμου δεν μπορούσε να ήταν και υποψήφιος βουλευτής και ως εκ τούτου δεν έχει τώρα βουλευτική ασυλία.

Η πρώτη ακρόαση της υπόθεσης θα πραγματοποιηθεί στις 7 Μαρτίου στην Κωνσταντινούπολη, δηλαδή μόλις 24 ημέρες πριν από τις δημοτικές εκλογές της 31ης Μαρτίου.

«Δεν με ξέρουν. Νομίζουν ότι με τη δίωξη ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου θα φοβηθεί και θα σιωπήσει. Δεν υπάρχει κάτι για το οποίο δεν μπορώ να δώσω λογαριασμό» δήλωσε ο πρόεδρος του CHP σε μία πρώτη αντίδρασή του, τονίζοντας πως δεν είναι άνθρωπος που υποκύπτει στην αδικία.

Αφορμή για τη δίωξη είναι μία ομιλία που έκανε πριν από εννέα χρόνια, στις 26 Νοεμβρίου 2014, στην περιφερειακή συνάντηση του CHP Κωνσταντινούπολης.

Στην ομιλία του στις 31 Οκτωβρίου 2016 ο Κιλιτσντάρογλου είχε κάνει την εξής επίμαχη δήλωση: «Στις 17 και 25 Δεκεμβρίου έγινε γνωστή η μεγαλύτερη διαφθορά στην Ιστορία της χώρας μας. Γίναμε μάρτυρες του πώς μια κυβέρνηση λήστεψε ένα κράτος. Τελικά, συστάθηκε μια επιτροπή έρευνας.

Ο πρόεδρος της Μεγάλης Εθνοσυνέλευσης της Τουρκίας, ο Τζεμίλ Τσιτσέκ, προσφεύγει στο δικαστήριο. Ζητά, να επιβληθεί απαγόρευση δημοσίευσης (των στοιχείων) από την επιτροπή. Από πότε η Μεγάλη Εθνοσυνέλευση της Τουρκίας έγινε προστάτης των κλεφτών, κύριε Τζεμίλ Τσιστέκ, μπορείτε να το εξηγήσετε αυτό;

Είναι αυτό το καθήκον της Μεγάλης Εθνοσυνέλευσης της Τουρκίας; Το καθήκον σας είναι να προστατεύσετε την υπόληψη της Μεγάλης Εθνοσυνέλευσης της Τουρκίας. Ποιον υποστηρίζετε επιβάλλοντας απαγόρευση δημοσίευσης»;

Ο πρώην υπουργός, Ερντογάν Μπαϊρακτάρ, υπέβαλε μήνυση κατά του Κιλιτσντάρογλου για τη χρήση της λέξης «κλέφτης» και με την άρση της ασυλίας του ξεκίνησε η δίωξη.