

Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Τουρκίας έκρινε σήμερα ότι η απαγόρευση πρόσβασης στη διαδικτυακή εγκυκλοπαίδεια Wikipedia συνιστά «παραβίασης της ελευθερίας της έκφρασης», όπως μετέδωσαν τουρκικά μέσα ενημέρωσης.
Το Δικαστήριο αποφάσισε κατά πλειοψηφία ότι το μπλοκάρισμα της Wikipedia είναι παράνομο. Η πρόσβαση είχε απαγορευτεί από τον Απρίλιο του 2017, εξαιτίας δύο άρθρων που φιλοξενούσε ο ιστότοπος, στα οποία συνδεόταν η Άγκυρα με εξτρεμιστικές οργανώσεις.
Το ίδρυμα Wikimedia στο οποίο ανήκει η Wikipedia προσέφυγε στο ανώτατο τουρκικό δικαστήριο αφού πρωτοβάθμιο δικαστήριο απέρριψε, τον Μάιο του 2017, το αίτημά του να αρθεί η απαγόρευση. Το ίδιο δικαστήριο θα πρέπει τώρα να εξετάσει ξανά την άρση της απαγόρευσης, λαμβάνοντας υπόψη του την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου.
Οι τουρκικές αρχές είχαν διαμηνύσει ότι η απαγόρευση θα παραμείνει σε ισχύ εφόσον δεν αποσυρθούν τα άρθρα στα οποία η Τουρκία παρουσιαζόταν ως «ένας από τους παράγοντες που οδήγησαν στον εμφύλιο πόλεμο στη Συρία» και ως κράτος που «στηρίζει και εξοπλίζει τρομοκρατικές οργανώσεις».
Τα τελευταία χρόνια η Άγκυρα έχει πολλές φορές απαγορεύσει την πρόσβαση σε ορισμένους ιστοτόπους, όπως στο Facebook και το Twitter, συνήθως μετά από επιθέσεις.
Τον Μάιο του 2019 ο Wikimedia ανακοίνωσε επίσης ότι προσέφυγε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για την απαγόρευση της διαδικτυακής εγκυκλοπαίδειάς της στην Τουρκία.
ΑΠΕ-ΜΠΕ
Σχετικά Νέα
Το Βατικανό ως oυδέτερος xώρος για ειρηνευτικές συνομιλίες
Η πρόταση του Πάπα Λέοντα ΙΔ΄ να φιλοξενήσει συνομιλίες για τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Ζελένσκι: Το Κίεβο δεν θα αποδεχθεί απόσυρση των δυνάμεών του από περιοχές που παραμένουν υπό ουκρανικό έλεγχο
Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε απόψε ότι, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε νωρίτερα.
Το Ισραήλ θα αναλάβει τον έλεγχο όλης της Γάζας, λέει ο Νετανιάχου – Με το σταγονόμετρο η ανθρωπιστική βοήθεια, «σκηνικό αποκάλυψης», καταγγέλλουν οι ΜΚΟ
Απαντώντας στην ανακοίνωση της περιορισμένης επανέναρξης εισόδου της ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας,.
Τι σηματοδοτεί η τηλεφωνική επικοινωνία Τραμπ και Πούτιν: Οι «άμεσες διαπραγματεύσεις» και οι απαιτήσεις της Ρωσίας
Ντόναλντ Τραμπ και Βλαντιμίρ Πούτιν είχαν μια τηλεφωνική επικοινωνία για πάνω από δυο ώρες.