Τουρκία: Διαδηλώσεις κατά του Charlie Hebdo για σκίτσα του Μωάμεθ

Σχεδόν 200 άνθρωποι διαδήλωσαν το απόγευμα της Κυριακής στους δρόμους της Κωνσταντινούπολης κατά της νέας δημοσίευσης από το γαλλικό περιοδικό Charlie Hebdo σκίτσων του Μωάμεθ.

Διαδηλωτές στην πλατεία Μπεγιαζίτ, στην ευρωπαϊκή πλευρά της πόλης, κρατούσαν πλακάτ στα οποία έγραφαν απειλές προς την εφημερίδα και τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν ότι “πρέπει να πληρώσουν ακριβά”. Αυτή η διαδήλωση ήρθε λίγες ημέρες μετά τις απειλές που εξαπέλυσε η Αλ Κάιντα κατά του γαλλικού περιοδικού.

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, καταδίκασε την αναδημοσίευση των σκίτσων, εκτιμώντας ότι ήταν “μια έλλειψη σεβασμού για τη θρησκεία μας και τον προφήτη μας”.

Ο Νουρεντίν Σιρίν, αρχισυντάκτης του τηλεοπτικού δικτύου Kudus (“Ιερουσαλήμ”), δήλωσε ότι “Μακρόν θα πληρώσει ακριβά, τόσο για την αλαζονεία του στην ανατολική Μεσόγειο όσο και για την υποστήριξή του στις προσβολές κατά του Ισλάμ, υπό πρόσχημα της ελευθερίας του Τύπου”.

Ο Σιρίν αναφερόταν, όπως διευκρινίζει το Γαλλικό Πρακτορείο, στις τρέχουσες εντάσεις μεταξύ της Άγκυρας, της Αθήνας και του Παρισιού σχετικά με την τουρκική εκστρατεία εξερεύνησης πετρελαίου στη Μεσόγειο.

Δώδεκα άνθρωποι, ανάμεσά τους διάσημοι σκιτσογράφοι, σκοτώθηκαν από δολοφόνους ισλαμιστές που επιτέθηκαν στα γραφεία της σατιρικής εφημερίδας στο Παρίσι στις 7 Ιανουαρίου 2015.

Δεκατέσσερα άτομα δικάζονται από τις 2 Σεπτεμβρίου στο Παρίσι, ως ύποπτα για παροχή υλικοτεχνικής υποστήριξης στους τρεις τζιχαντιστές που σκότωσαν συνολικά 17 ανθρώπους σε τρεις επιθέσεις. Τρείς μεταξύ αυτών δικάζονται ερήμην.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα