Τουρισμός: Προοπτικές για χρονιά ρεκόρ – «Στοίχημα» και η ποιοτική αναβάθμιση

Εχθρός του καλού είναι το καλύτερο και στην περίπτωση του ελληνικού τουρισμού, η συγκεκριμένη ρήση μπορεί να βρει τέλεια εφαρμογή τη φετινή χρονιά. Η βαριά βιομηχανία της χώρας «έσπασε» όλα τα κοντέρ το 2023 και τα στοιχεία που σχετίζονται με τις επιδόσεις της το πρώτο τρίμηνο του 2024, καταδεικνύουν ότι έχει όλα τα φόντα για να κινηθεί σε ακόμη πιο υψηλά επίπεδα.

O τουρισμός αποτελεί τη σταθερά της ελληνικής οικονομίας, λειτουργώντας άλλοτε ως το αποκούμπι σε χαλεπούς καιρούς και τα τελευταία χρόνια ως την τουρμπίνα που προσδίδει την έξτρα ώθηση. Είναι πρόδηλο πως κυρίως την τελευταία τριετία, με αποκορύφωμα την περυσινή χρονιά που φαίνεται πως θα έχει και συνέχεια φέτος, ο εγχώριος τουρισμός συνεχίζει να κερδίζει στην ποσότητα, αυξάνοντας τους αριθμούς εσόδων, αφίξεων κτλ. Την ίδια στιγμή όμως συνεχίζει να αναζητά την ποιοτική αναβάθμιση που συνίσταται στην επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου και στις μεγαλύτερες δαπάνες-ανά ταξίδι- των τουριστών.

Σ’ ό,τι αφορά στον πρώτο άξονα, αυτό της επιμήκυνσης της τουριστικής περιόδου, προκύπτει αισθητή βελτίωση που αποτυπώνεται ανάγλυφα στα στοιχεία του πρώτου τριμήνου της τρέχουσας χρονιάς. Ο αριθμός των τουριστών που επισκέφθηκε τη χώρα μας το τρίμηνο Ιανουαρίου – Μαρτίου ξεπέρασε τις 874.000 καταγράφοντας αύξηση κατά 31,2% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι. Η εξέλιξη αυτή σύμφωνα με τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος είχε ως αποτέλεσμα οι οι ταξιδιωτικές εισπράξεις να εμφανίσουν αύξηση κατά 28,2% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2023 και να διαμορφωθούν στα 942,0 εκατ. ευρώ.

Σ’ ό,τι αφορά στον Μάρτιο και εδώ τα στοιχεία είναι άκρως ενθαρρυντικά για τον τουρισμό. Οι ταξιδιωτικές εισπράξεις αυξήθηκαν κατά 34,2% και η εισερχόμενη ταξιδιωτική κίνηση ήταν αυξημένη κατά 31,2% το Μάρτιο του 2024 και κατά 24,5% την περίοδο Ιανουαρίου-Μαρτίου 2024.

 

Μεγάλη αύξηση των ταξιδιωτών από ΗΠΑ

Αξιοσημείωτη είναι η πολύ μεγάλη αύξηση των επισκεπτών από τις ΗΠΑ, που ήταν μεγαλύτερη κατά 87,8% σε σχέση με το περυσινό αντίστοιχο διάστημα. Τη μερίδα του λέοντος των ταξιδιωτών που επισκέπτονται τη χώρα μας,  έχουν οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πιο συγκεκριμένα καταγράφεται αύξηση των εισπράξεων από κατοίκους των χωρών της ΕΕ-27 κατά 48,2%, οι οποίες διαμορφώθηκαν στα 470,0 εκατ. ευρώ, καθώς και στην αύξηση των εισπράξεων από κατοίκους των λοιπών χωρών κατά 13,1% στα 451,4 εκατ. ευρώ. Αναλυτικότερα, οι εισπράξεις από κατοίκους των χωρών της ζώνης του ευρώ διαμορφώθηκαν στα 381,7 εκατ. ευρώ, αυξημένες κατά 44,5%, ενώ οι εισπράξεις από κατοίκους των χωρών της ΕΕ-27 εκτός της ζώνης του ευρώ σημείωσαν άνοδο κατά 66,5% και διαμορφώθηκαν στα 88,3 εκατ. ευρώ.

Ειδικότερα, οι εισπράξεις από τη Γερμανία αυξήθηκαν κατά 43,8% και διαμορφώθηκαν στα 96,4 εκατ. ευρώ, ενώ οι εισπράξεις από τη Γαλλία μειώθηκαν κατά 3,7% και διαμορφώθηκαν στα 50,2 εκατ. ευρώ.

Αυξημένες κατά 89,9% ήταν οι εισπράξεις από την Ιταλία, οι οποίες διαμορφώθηκαν στα 57,6 εκατ. ευρώ.

 

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα