

Περισσότεροι από 800 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλον τον κόσμο λιμοκτονούν λόγω των ένοπλων συγκρούσεων, της κλιματικής αλλαγής και του ελλείμματος ανάπτυξης, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η γερμανική οργάνωση «Welthungerhilfe» στο πλαίσιο της ετήσιας Έκθεσής της.
«Για πολλά χρόνια υπήρχε συνεχής βελτίωση σε ό,τι αφορά την καταπολέμηση της πείνας, αλλά από το 2014 η κατάσταση έχει αλλάξει: οι πολλαπλές κρίσεις προκαλούν συνεχή αύξηση του αριθμού των λιμοκτονούντων», αναφέρεται στην Έκθεση και επισημαίνεται ότι η επισιτιστική ανασφάλεια επιδεινώνεται τώρα λόγω και των αυξανόμενων τιμών στα τρόφιμα.
Ιδιαίτερα δραματική, σύμφωνα με την οργάνωση, είναι η κατάσταση στην Υεμένη, στο Αφγανιστάν και στο Νότιο Σουδάν, αλλά και στη Μαδαγασκάρη και στις χώρες της ανατολικής Αφρικής, όπου η κλιματική αλλαγή προκαλεί εκτεταμένη ξηρασία. «Πρόκειται για ένα κάλεσμα αφύπνισης προκειμένου να ενταθούν επιτέλους οι προσπάθειες για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, η οποία οδηγεί σε όλο και πιο σοβαρές καταστάσεις ανθρωπιστικής έκτακτης ανάγκης», τονίζεται στην Έκθεση της Welthungerhilfe. Το 2021 οι σημαντικότεροι επιβαρυντικοί παράγοντες ήταν οι όλο και σοβαρότερες ένοπλες συγκρούσεις. «Οι πόλεμοι έχουν τεράστιο αντίκτυπο στο σύστημα τροφίμων, επειδή π.χ. καίγονται καλλιέργειες. Λεηλατούνται αποθήκες και περιορίζεται η πώληση των προϊόντων», αναφέρει η οργάνωση.
Στο ίδιο πλαίσιο, η υπουργός Αναπτυξιακής Βοήθειας Σβένγια Σούλτσε κατηγόρησε τον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν ότι διέκοψε την διάθεση τροφίμων για στρατηγικούς λόγους. «Μπορεί κανείς να δει ότι ο Πούτιν χρησιμοποιεί την πείνα ως πολεμικό όπλο, ότι βομβαρδίζει σκόπιμα τα λιμάνια της Ουκρανίας ώστε να μην μπορούν να παραδοθούν τα σιτηρά», δήλωσε η κυρία Σούλτσε στο ραδιόφωνο rbb.
Σχετικά Νέα
Πουέρτο Ρίκο: Η κυβέρνηση απαιτεί απαντήσεις από τη Luma για το γενικό μπλακ άουτ
Σε κρίσιμο σημείο βρίσκεται η ενεργειακή κρίση στο Πουέρτο Ρίκο, μετά το γενικευμένο μπλακ.
Ντόναλντ Τραμπ: Δεν θα διεξάγεται δίκη για την υπόθεση κάθε αλλοδαπού που θα απελαύνεται
Ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανέφερε χθες Δευτέρα μέσω Truth Social ότι η κυβέρνησή.
ΟΗΕ: Σε σημείο χωρίς επιστροφή η Αϊτή λόγω της βίας των συμμοριών – Έκκληση για άμεση διεθνή υποστήριξη
Tο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών συνεδρίασε για να εξετάσει την επιδεινούμενη κρίση στην.
Σουδάν: Τουλάχιστον 30 νεκροί και δεκάδες τραυματίες από πυρά πυροβολικού στην πόλη Ελ Φάσερ
Πυρά πυροβολικού των παραστρατιωτικών εναντίον της πολιορκημένης πόλης Ελ Φάσερ στο Νταρφούρ, στο δυτικό.