Το βλέμμα του Ισραήλ στην Ελλάδα και η περαιτέρω σύσφιξη των σχέσεων

Είναι γεγονός πως τα τελευταία χρόνια οι διμερείς σχέσεις Ελλάδας – Ισραήλ έχουν ενισχυθεί ιδιαίτερα, ενώ όπως έχει αναφέρει σε πρόσφατη συνέντευξή του ο νέος πρέσβης του Ισραήλ στην Ελλάδα Γιόσι Αμράνι, οι σχέσεις αυτές βρίσκονται στο καλύτερο σημείο των τελευταίων 70 χρόνων.

Γράφει ο Νίκος Κοσμόπουλος

Η σύσφιξη των σχέσεων των δυο χωρών, ήταν φυσικό επακόλουθο, καθώς οι λαοί της Ελλάδας και του Ισραήλ έχουν αρκετά κοινά στοιχεία, ενώ σε εθνικό επίπεδο υπάρχουν κοινά συμφέροντα στην γεωπολιτική σκακιέρα.

Πέραν όμως των γεωπολιτικών συμφερόντων, το Ισραήλ επιδιώκει μια ισχυρή οικονομική συνεργασία με την Ελλάδα. Σε κάποιους τομείς ήδη δραστηριοποιούνται πολλοί ισραηλινοί επενδυτές , όπως στην αγορά ακινήτων και στον τουρισμό, ωστόσο η εμβάθυνση των οικονομικών συνεργασιών ιδιαίτερα στην αμυντική βιομηχανία είναι πιο επιτακτική από ποτέ.

Το Ισραήλ έχει στη διάθεσή του κορυφαία αμυντικά προϊόντα, που ήδη υιοθετούνται από τους πλέον προηγμένους στρατούς της Δύσης και της Ανατολής. Την ίδια ώρα έχουν κάνει εντυπωσιακά άλματα σε θέματα ηλεκτρονικού πολέμου, αντιμετώπισης ασύμμετρων απειλών και κυβερνοπολέμου.

Η συνεργασία στον τομέα αυτό μπορεί να αναπτυχθεί περαιτέρω, αφού ήδη οι κοινές ασκήσεις, η ανταλλαγή τεχνογνωσίας, εμπειριών και η βοήθεια στην ανταλλαγή πληροφοριών, έχουν δώσει σημάδι γραφής που για πολλούς είναι θετικό.

Στο πλαίσιο αυτό, θα δούμε στο άμεσο μέλλον πληθώρα deals πάνω στην αμυντική βιομηχανία που θα ενισχύσουν ακόμη περισσότερο την χώρα μας, όπως για παράδειγμα η ένταξη περισσότερων μη επανδρωμένων αεροσκαφών.

Παράλληλα, η τεχνογνωσία που κατέχει η σύμμαχος χώρα στον τομέα της τεχνολογίας δίνει τη δυνατότητα στην Ελλάδα, σε συνδυασμό με το εξαιρετικά εκπαιδευμένο ανθρώπινο δυναμικό της, να έχει πολλαπλά οφέλη και να συμβάλλει ακόμα και στην ανάσχεση του Brain Drain, καθώς πραγματοποιούνται διάφορα προγράμματα με διαγωνισμούς, workshops και συνεργασίες με ελληνικές start ups.

Το Ισραήλ δείχνει μεγάλο ενδιαφέρον και για τον τομέα της ενέργειας και της μεταφοράς της. Ο υποθαλάσσιος αγωγός EastMed χαρακτηρίζεται από ισραηλινής πλευράς ως στρατηγικής σημασίας έργο, ενώ επανειλημμένα έχουν αναφέρει ανώτατοι αξιωματούχοι πως σε καμία περίπτωση δεν θα μεταφερθεί το φυσικό αέριο της Ανατολικής Μεσογείου μέσω της Τουρκίας.

Τέλος, υψίστης στρατηγικής σημασίας αφορά και το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ (Euroasia Interconnector).

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα