

Το μουσουλμανικό Συμβούλιο των Σοφών που έχει την έδρα του στο Αμπού Ντάμπι ανακοίνωσε την πρόθεσή του να προσφύγει κατά της γαλλικής εβδομαδιαίας εφημερίδας Charlie Hebdo και “οποιουδήποτε προσβάλλει το Ισλάμ”, την ώρα που η Γαλλία υπερασπίζεται την ελευθερία της δημοσίευσης σκίτσων.
Το Συμβούλιο αυτό, το οποίο απαρτίζεται από μουσουλμάνους αξιωματούχους από διάφορες χώρες, “αποφάσισε να συστήσει μια επιτροπή διεθνών νομικών για να προσφύγει στη δικαιοσύνη κατά του Charlie Hebdo”, αναφέρεται σε μήνυμά του στο Twitter, το οποίο δημοσιεύτηκε κατά τη διάρκεια της νύχτας που πέρασε στον λογαριασμό της ανώτατης αρχής του σουνιτικού Ισλάμ, το Αλ Άζχαρ, που έχει την έδρα του στο Κάιρο.
Το Συμβούλιο, του οποίου προεδρεύει ο μεγάλος ιμάμης του Αλ Άζχαρ, σημειώνει ότι εξετάζει επίσης “να προσφύγει στη δικαιοσύνη κατά οποιουδήποτε προσβάλλει το Ισλάμ και τα ιερά του σύμβολα”.
Το Συμβούλιο των Σοφών σημειώνει παράλληλα ότι “απορρίπτει έντονα την χρήση της ελευθερίας της έκφρασης ως προσχήματος για την προσβολή του προφήτη Μωάμεθ”.
“Η ελευθερία της έκφρασης (…) θα πρέπει να διέπεται από τον σεβασμό στα δικαιώματα του άλλου και δεν θα πρέπει να επιτρέπει να χρησιμοποιούνται οι θρησκείες στις αγορές της πολιτικής ή στην εκλογική προπαγάνδα”, υπογραμμίζει επίσης.
Η κρίση αυτή προέκυψε μετά τις δηλώσεις του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος υποσχέθηκε να μην “απαρνηθεί τα σκίτσα” του προφήτη Μωάμεθ αποτίοντας φόρο τιμής στον καθηγητή Ιστορίας Σαμουέλ Πατί, ο οποίος δολοφονήθηκε στις 16 Οκτωβρίου κοντά στο Παρίσι από έναν φανατικό ισλαμιστή, αφού είχε δείξει σε μαθητές του σκίτσα του Μωάμεθ με αφορμή μάθημα για την ελευθερία της έκφρασης.
Η απεικόνιση των προφητών απαγορεύεται αυστηρά από το Ισλάμ.
Οι δηλώσεις του Μακρόν πυροδότησαν ένα κύμα επικρίσεων σε πολλές μουσουλμανικές χώρες και διαδηλώσεις για την καταδίκη τους. Παράλληλα ορισμένες χώρες εξαπέλυσαν εκστρατεία μποϊκοτάζ των γαλλικών προϊόντων, ενώ Ευρωπαίοι ηγέτες εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους στον Γάλλο πρόεδρο.
Σχετικά Νέα
Πλήθη πιστών συρρέουν ήδη στο Βατικανό – Οι ιταλικές αρχές λαμβάνουν έκτακτα μέτρα για την κηδεία του Πάπα Φραγκίσκου
Χιλιάδες πιστοί από την Ιταλία και όλο τον καθολικό κόσμο συρρέουν ήδη στην Ρώμη.
FDA: Σχεδιάζει να τερματίσει τους τακτικούς ελέγχους για την ασφάλεια τροφίμων, λένε πηγές
Ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) σχεδιάζει να τερματίσει το μεγαλύτερο μέρος.
Αγνοείται κολυμβητής στο Ισραήλ μετά από σπάνια επίθεση καρχαρία: «Είδα αίμα και ακούστηκαν κραυγές»
Ένας κολυμβητής αγνοείται μετά από μια σπάνια επίθεση καρχαρία στα ανοικτά των ακτών του βόρειου Ισραήλ χθες, Δευτέρα. Το.
Η πολιτική του Τραμπ για τα κρυπτονομίσματα προκαλεί ανησυχία και χάσμα μεταξύ ΕΕ – ΕΚΤ
Γραμμές μάχης λαμβάνουν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το εάν.