Το Ιράν επανάκτησε το δικαίωμα ψήφου στη ΓΣ του ΟΗΕ

Το Ιράν επανάκτησε το δικαίωμα ψήφου του στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, μετά από το «πράσινο φως» που έδωσε η Ουάσινγκτον να χρησιμοποιηθούν 16 εκατομμύρια δολάρια για αποπληρωμή στον Οργανισμό τα οποία προηγουμένως είχαν «παγώσει» στη νότια Κορέα, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.

Υπενθυμίζεται πως το δικαίωμα ψήφου ανεστάλη τον Ιανουάριο σύμφωνα με το άρθρο 19 του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών που προβλέπει μια τέτοια προσωρινή στέρηση για οποιαδήποτε χώρα της οποίας το ποσό των καθυστερημένων οφειλών είναι ίσο ή μεγαλύτερο από τη συνεισφορά που οφείλει για δύο ολόκληρα χρόνια.

Οι καθυστερημένες οφειλές έφταναν τα 65 εκατ. δολάρια, ωστόσο καταβλήθηκε το απαιτούμενο ποσό ώστε να μπει τέλος στη στέρηση του δικαιώματος ψήφου.

«Το Ιράν έχει καταβάλει το ελάχιστο οφειλόμενο ποσό» δήλωσε εκπρόσωπος των Ηνωμένων Εθνών την Παρασκευή επιβεβαιώνοντας ότι η χώρα επανάκτησε το δικαίωμα ψήφου του στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών.

Η Τεχεράνη υποστήριξε την Πέμπτη 3/6 ότι οι καθυστερημένες οφειλές της στον ΟΗΕ (16,2 εκατομμύρια δολάρια τον Φεβρουάριο) είναι το αποτέλεσμα των αμερικανικών οικονομικών κυρώσεων σε βάρος της, τις οποίες επανέφερε το 2018 ο Ντόναλντ Τραμπ και που στερούν από το Ιράν την πρόσβαση στο διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Σε επιστολή του προς τον γενικό γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες που δημοσιεύτηκε στο λογαριασμό του στο Twitter, ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ δήλωσε ότι η χώρα του «απορρίπτει» αυτήν την αναστολή.

«Αυτή η απόφαση είναι θεμελιωδώς λανθασμένη, εντελώς απαράδεκτη και απολύτως αδικαιολόγητη, καθώς η αδυναμία του Ιράν να τηρήσει τις οικονομικές του υποχρεώσεις στα Ηνωμένα Έθνη είναι η άμεση συνέπεια» των αμερικανικών κυρώσεων, προσθέτει.

Πηγή: Reuters

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα