

Η νέα κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου επιμένει ότι δεν θα υπάρξει αλλαγή στη θέση σχετικά με την ιδιοκτησία των γλυπτών του Παρθενώνα αυτή την εβδομάδα καθώς ο πρωθυπουργός της Ελλάδας καταφθάνει για επίσημη επίσκεψη στο Λονδίνο.
Τα μαρμάρινα γλυπτά αφαιρέθηκαν από την Αθήνα από τον διπλωμάτη και λάτρη της τέχνης Λόρδο Έλγιν τον 19ο αιώνα. Στεγάζονται έκτοτε στο Βρετανικό Μουσείο, παρά την έντονη εκστρατεία για την επιστροφή τους στην Ελλάδα, μεταξύ άλλων και από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.
Ο κ. Μητσοτάκης φθάνει στο Λονδίνο την Τρίτη εν μέσω αναφορών ότι μέλη της κυβέρνησής του πραγματοποίησαν, σύμφωνα με το Sky News, «ιδιωτικές συναντήσεις» με κορυφαίους αξιωματούχους του Βρετανικού Μουσείου, το οποίο έχει εμπλακεί σε μακροχρόνιες συνομιλίες για το ενδεχόμενο δανεισμού των θησαυρών.
Οποιαδήποτε αλλαγή στο καθεστώς τους – που οδήγησε σε μια έντονη διαμάχη μεταξύ της ελληνικής και της τότε συντηρητικής βρετανικής κυβέρνησηε πέρυσι — θα πρέπει να εμπλέξει τη βρετανική κυβέρνηση. Ο νόμος του Βρετανικού Μουσείου του 1963 αποτρέπει επί του παρόντος την αφαίρεση αντικειμένων από τη συλλογή του.
Κατά τη διάρκεια της περσινής κονταρομαχίας με τους Τόρις, ο Κιρ Στάρμερ —τώρα πρωθυπουργός αλλά τότε αρχηγός της αντιπολίτευσης— υποδέχτηκε τον κ. Μητσοτάκη αφού ο ηγέτης των Τόρις Ρίσι Σουνάκ ακύρωσε μια συνάντηση μαζί του για τα μάρμαρα.
Ωστόσο, εκπρόσωπος της βρετανικής κυβέρνησης δήλωσε τη Δευτέρα: «Δεν έχουμε σχέδια να αλλάξουμε την υπάρχουσα κυβερνητική πολιτική για την αποκατάσταση. Περαιτέρω αποφάσεις σχετικά με τη φροντίδα και τη διαχείριση των συλλογών ενός μουσείου, συμπεριλαμβανομένου του δανεισμού αντικειμένων, είναι θέμα των διαχειριστών του μουσείου».
Ενόψει της επίσκεψης Μητσοτάκη, το γραφείο του Στάρμερ ανέφερε ότι το θέμα δεν θα είναι στην ημερήσια διάταξη του πρωθυπουργού όταν οι δύο ηγέτες συναντηθούν την Τρίτη. Αντίθετα, ο Στάρμερ θα εγείρει ζητήματα όπως η συνεχής υποστήριξη για την Ουκρανία και η κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, σύμφωνα με τη Ντάουνινγκ Στριτ.
Διαψεύδει η κυβέρνηση
«Η Αθήνα θα συνεχίσει να προβάλλει το διαρκές αίτημα για επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα», ξεκαθάρισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ενώ παράλληλα διέψευσε δημοσίευμα του Sky News ότι ο πρωθυπουργός είχε ιδιωτικές συναντήσεις με αξιωματούχους του Βρετανικού Μουσείου.
«Δεν υπάρχει ιδιωτική συνάντηση του πρωθυπουργού για τα Γλυπτά τις τελευταίες εβδομάδες όπως έχει γραφτεί. Δεν ισχύει κάτι τέτοιο. Ισχύει όμως ότι είναι ένα διαρκές αίτημα που ισχύει στο ακέραιο και συνεχίζουμε να το προβάλλουμε ως κορυφαίο αίτημα» τόνισε ο Παύλος Μαρινάκης.
Ο Μητσοτάκης θα συζητήσει για τα Γλυπτά την Τρίτη με τον Στάρμερ
Στην ερώτηση αν ο πρωθυπουργός θα θέσει το ζήτημα στη συνάντηση που θα έχει αύριο Τρίτη με τον Βρετανό ομόλογό του Κιρ Στάρμερ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε: «Προφανώς θα είναι ένα από τα θέματα στη συνάντηση του πρωθυπουργού, αλλά η ατζέντα περιλαμβάνει μία σειρά από άλλα θέματα για τον τουρισμό, την οικονομία, το μεταναστευτικό για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και την Ουκρανία».
«Θα συνεχίσουμε να προβάλουμε τη συγκεκριμένη διεκδίκηση. Είναι ένα διμερές ζήτημα με το Βρετανικό Μουσείο» πρόσθεσε.
«Δεν θα απεμπολήσουμε κανένα δικαίωμά μας»
Τέλος, στην ερώτηση για το αν υπάρχει περίπτωση «να υπάρξει συζήτηση για κάποια συμφωνία που θα αναγνωρίζει την ”κυριότητα” της Μ. Βρετανίας επί των Γλυπτών» ο κ. Μαρινάκης ήταν κατηγορηματικός: Όχι, δεν πρόκειται να απεμπολήσουμε κανένα δικαίωμά μας και να υποχωρήσουμε στο πλαίσιο της διεκδίκησης ειδικά ως προς το θέμα της κυριότητας».
Σχετικά Νέα
Πιάσαμε τον Άδωνη στον ύπνο
Στο Αμπού Ντάμπι ο Άδωνης μέχρι τη Μεγάλη Παρασκευή. Δουλίτσες ή αναψυχή; Ποιος ξέρει..
Σοφία Ζαχαράκη από την Κύπρο: Συμπόρευση και στα θέματα της Παιδείας
Την βαθιά και ουσιαστική συνεργασία μεταξύ Ελλάδος και Κύπρου επιβεβαίωσε η διήμερη επίσκεψη της.
Ν. Ανδρουλάκης: Στην κοινωνία θα κερδίσουμε τον δήθεν “μονόδρομο” που θέλουν να οικοδομήσουν τα συμφέροντα υπέρ του κ. Μητσοτάκη
Από το βήμα της Περιφερειακής Συνδιάσκεψης Θεσσαλίας, που πραγματοποιήθηκε στη Λάρισα, ο Πρόεδρος του.
Π. Μαρινάκης: Αυτό που μπορώ να πω με σιγουριά είναι ότι στη ΔΕΘ θα δούμε μειώσεις φόρων
«Ο στόχος μας είναι κάθε μέρα ο σιδηρόδρομος, όπως και το σύνολο των μέσων.