7 στους 10 Έλληνες δεν αποταμιεύουν και 6 στους 10 τρώνε τις καταθέσεις!

Στη χειρότερη θέση των χωρών της Ευρωζώνης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκονται τα ελληνικά νοικοκυριά όπως καταγράφει για πολλοστή φορά η έρευνα του ΙΟΒΕ, που έχει ιδρυθεί από τον Σύνδεσμο Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών.

Όλες οι διαπιστώσεις του ΙΟΒΕ έρχονται σε πλήρη αντίθεση με την εικόνα κοινωνικής και οικονομικής ευμάρειας που προβάλει η κυβέρνηση, λόγω των εμφανιζόμενων ρυθμών ανάπτυξης και των δημοσιονομικών πλεονασμάτων. Αναλυτικότερα η έρευνα του ΙΟΒΕ κατέγραψε τα ακόλουθα:

  • Ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης είναι στις -46,8 μονάδες με τους Έλληνες καταναλωτές εμφανίζονται ως οι περισσότερο απαισιόδοξοι στην ΕΕ, με διαφορά από τους επόμενους, με τους καταναλωτές στην Εσθονία με επίπεδο δείκτη –36,7 και τη Σλοβενία (-29,3) να ακολουθούν. Οι μέσοι ευρωπαϊκοί δείκτες διαμορφώθηκαν στις -16,0 μονάδες στην ΕΕ και στις -16,7 μονάδες στην Ευρωζώνη.
  • Οι αρνητικές εκτιμήσεις των καταναλωτών για την οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού τους προηγούμενους 12 μήνες ενισχύθηκαν στις -46,4 (από -44,8) μονάδες.
  • Το 62% των νοικοκυριών εκτίμησε ελαφρά ή αισθητή επιδείνωση της οικονομικής του κατάστασης, ενώ το 5% θεωρεί πως επήλθε μικρή βελτίωση. Οι αντίστοιχοι δείκτες σε ΕΕ και Ευρωζώνη διαμορφώθηκαν στις -10,7 και -11,1 μονάδες αντίστοιχα.
  • Το 58% (από 55%)των νοικοκυριών αναμένει ελαφρά ή αισθητή επιδείνωση της οικονομικής του κατάστασης, ενώ το 6% προβλέπει μικρή βελτίωση. Οι δείκτες σε ΕΕ και Ευρωζώνη διαμορφώθηκαν στις -5,9 και -6,3 μονάδες αντίστοιχα.
  • Ο δείκτης για την πρόθεση των καταναλωτών για σημαντικές αγορές τους προσεχείς 12 μήνες (επίπλων, ηλεκτρικών συσκευών κ.λπ.) διαμορφώθηκε στις -47,8 (από -44,7) μονάδες, ενώ οι  ευρωπαϊκοί δείκτες διαμορφώθηκαν στις -14,6 μονάδες στην ΕΕ και στις -15,6 μονάδες στην Ευρωζώνη.
  • Ο δείκτης της πρόθεσης για αποταμίευση τους προσεχείς 12 μήνες υποχώρησε ελαφρά στις –67,2 μονάδες από -62,9 τον Μάρτιο.
  • Το 85% των νοικοκυριών δεν θεωρεί πιθανή την αποταμίευση στο επόμενο 12μηνο, ενώ το 15% (από 17%) τη θεωρεί πιθανή ή πολύ πιθανή. Οι σχετικοί δείκτες διαμορφώθηκαν στις +7,9 μονάδες στην ΕΕ και στις +8,3 στην Ευρωζώνη.
  • Ο δείκτης πρόβλεψης για την εξέλιξη της ανεργίας τους προσεχείς 12 μήνες αποκλιμακώθηκε τον Απρίλιο, στις +10,5 μονάδες, από +12,0 τον Μάρτιο. Το ποσοστό των νοικοκυριών που προέβλεψε μικρή ή αισθητή άνοδο της ανεργίας διαμορφώθηκε στο 32%, με το 21% των ερωτηθέντων να αναμένει ελαφρά μείωσή της. Οι αντίστοιχοι δείκτες σε ΕΕ και Ευρωζώνη διαμορφώθηκαν στις +27,6 και +27,4 μονάδες αντίστοιχα.
  • Ενίσχυση των προβλέψεων για άνοδο των τιμών με τον δείκτη να διαμορφώνεται στις +34,3 μονάδες, έναντι +26,9 μονάδων τον Μάρτιο. Το 64% (από 57%) των νοικοκυριών προέβλεψε άνοδο τιμών με τον ίδιο ή ταχύτερο ρυθμό και το 15% αναμένει σταθερότητα. Οι σχετικοί δείκτες σε ΕΕ και Ευρωζώνη διαμορφώθηκαν στις +30,5 και +29,6 μονάδες αντίστοιχα.
  • Το ποσοστό των νοικοκυριών που «μόλις τα βγάζει πέρα» διαμορφώθηκε στο 61% (από 63%), ενώ στο 11% (από 8%) διαμορφώθηκε το ποσοστό όσων αναφέρουν ότι αντλούν από τις αποταμιεύσεις τους.
  • Οι καταναλωτές που δήλωσαν ότι αποταμιεύουν λίγο ή πολύ αποτελούν 20% του συνόλου, ενώ το ποσοστό όσων δήλωσαν ότι «έχουν χρεωθεί» διαμορφώθηκε στο 8% από 6% τον προηγούμενο μήνα.
  • Το 59,8% έκρινε τον Απρίλιο ότι η οικονομική κατάστασή του μπορεί να προβλεφθεί δύσκολα ή σχετικά δύσκολα, από 54,4% τον προηγούμενο μήνα.
  • Το ποσοστό των νοικοκυριών που δηλώνουν πρόθεση για αγορά ή κατασκευή κατοικίας εντός των επόμενων 12 μηνών διαμορφώθηκε στο -93,3 (από -94,1) μονάδες, ισοζύγιο επίσης αρκετά χειρότερο από τους αντίστοιχους ευρωπαϊκούς δείκτες, καθώς αυτός διαμορφώθηκε στην ΕΕ στις -77,5 και στην Ευρωζώνη στις -78,8 μονάδες, όσο και το προηγούμενο τρίμηνο.
  • Μόλις το 2,3% των νοικοκυριών δηλώνει ότι ίσως να προβεί σε αγορά ή κατασκευή κατοικίας τον επόμενο χρόνο.
Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα