

Το Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ απέρριψε σήμερα (14/4) τις αξιώσεις της κυβέρνησης Τραμπ, η οποία το κατηγορεί ότι επιτρέπει να ανθίζει ο αντισημιτισμός και απειλεί να του κόψει σχεδόν 9 δισεκατομμύρια δολάρια από την επιχορήγηση.
Σε μια αυστηρή επιστολή, την οποία υπογράφουν δύο δικηγόροι του πανεπιστημίου και η οποία απευθύνεται στη ρεπουμπλικανική κυβέρνηση, το Χάρβαρντ, που συγκαταλέγεται ανάμεσα στα καλύτερα πανεπιστήμια παγκοσμίως, διαβεβαιώνει ότι “δεν θα παραιτηθεί από την ανεξαρτησία του ή τα κατοχυρωμένα από το Σύνταγμα δικαιώματά του”.
“Ούτε το Χάρβαρντ ούτε κανένα ιδιωτικό πανεπιστήμιο μπορεί να επιτρέψει στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση να το κυριεύσει”, προσθέτουν οι δικηγόροι στην επιστολή. “Το Χάρβαρντ δεν είναι διατεθειμένο να δεχτεί αξιώσεις που υπερβαίνουν τη νόμιμη εξουσία αυτής της κυβέρνησης ή οποιασδήποτε άλλης”.
Στις αρχές Απριλίου, η κυβέρνηση του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ απηύθυνε αρκετά αιτήματα προς τη διοίκηση του πανεπιστημίου, κυρίως το τέλος των προγραμμάτων “DEI” (διαφορετικότητα, δικαιοσύνη και συμπερίληψη) και αλλαγές στα προγράμματα που “τροφοδοτούν την αντισημιτική παρενόχληση”, σύμφωνα με επιστολή που δημοσιεύτηκε από την εφημερίδα Washington Post.
Το πανεπιστήμιο, κοντά στη Βοστόνη, στις βορειοανατολικές ΗΠΑ, είναι το πρώτο που απέρριψε τις αξιώσεις της κυβέρνησης, παρά το γεγονός ότι έχει να χάσει τα περισσότερα — λαμβάνοντας υπόψη τη χρηματοδότησή του.
Οι δικηγόροι του δηλώνουν ότι το πανεπιστήμιο έχει λάβει σημαντικά μέτρα τους τελευταίους 15 μήνες για την καταπολέμηση του αντισημιτισμού. “Κατά συνέπεια, το Χάρβαρντ βρίσκεται σε πολύ διαφορετική θέση σε σχέση με πριν από έναν χρόνο”, γράφουν.
Σύμφωνα με τους δικηγόρους, η επιστολή της κυβέρνησης “αγνοεί τις προσπάθειες του Χάρβαρντ και παρουσιάζει αξιώσεις οι οποίες, σε αντίθεση με την Πρώτη Τροπολογία, παραβιάζουν τις ακαδημαϊκές ελευθερίες που εγγυάται εδώ και πολύ καιρό το Ανώτατο Δικαστήριο”.
Η Πρώτη Τροπολογία του αμερικανικού Συντάγματος εγγυάται τις θεμελιώδεις ελευθερίες, συμπεριλαμβανομένης της ελευθερίας της έκφρασης.
Μετά την επιστροφή του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο τον Ιανουάριο, η κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει βάλει στο στόχαστρο τα μεγάλα πανεπιστήμια της χώρας, τα οποία ήταν για έναν και πλέον χρόνο πεδία, σε διάφορους βαθμούς, ενός φοιτητικού κινήματος που κατήγγελλε τον πόλεμο του Ισραήλ στη Γάζα.
Η κυβέρνηση έκοψε ήδη για τους ίδιους λόγους επιχορήγηση 400 εκατομμυρίων δολαρίων σε ένα άλλο μεγάλο πανεπιστήμιο, το Κολούμπια, στη Νέα Υόρκη, το οποίο άρχισε τις τελευταίες εβδομάδες δραστικές μεταρρυθμίσεις τις οποίες ζήτησε η διοίκηση σε μια προσπάθεια να ανακτήσει αυτά τα κονδύλια.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Σχετικά Νέα
Γάζα: Η UNRWA και η Unicef επικρίνουν τα σχέδια για διανομή βοήθειας στον θύλακα
Είναι «πολύ δύσκολο» να σκεφτεί κανείς να διανείμει ανθρωπιστική βοήθεια στη Λωρίδα της Γάζας.
Γροιλανδία: «Δεν μπορείς να κατασκοπεύεις έναν σύμμαχο» λέει η Δανία για τις υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ
Η πρωθυπουργός της Δανίας Μέτε Φρεντέρικσεν κατήγγειλε σήμερα την πιθανότητα διενέργειας κατασκοπείας από τις.
Τουρκία: Συνέδριο PKK εν όψει διάλυσης – “Ελήφθησαν αποφάσεις ιστορικής σημασίας”
Το PKK (Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν) ανακοίνωσε ότι πραγματοποίησε το συνέδριό του “ανάμεσα στις.
Φον ντερ Λάιεν: Μόνο για «λύση» στους δασμούς μια συνάντηση με τον Τραμπ
Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε χθες, Πέμπτη, πως ελπίζει να συναντήσει τη «φανταστική» πρόεδρο της.