Το αναβαθμισμένο casus belli της Τουρκίας και οι επιδιώξεις του Ερντογάν

H Τουρκία ανέσυρε το casus belli και του έδωσε μια διευρυμένη και αναβαθμισμένη μορφή. Η Άγκυρα έβαλε στο κάδρο και την Κρήτη, απειλώντας ευθέως με πόλεμο την Ελλάδα, εφόσον η τελευταία επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 ναυτικά μίλια νοτίως της νήσου. O νέος «τουρκικός» τσαμπουκάς, υπό τη μορφή… υπενθύμισης του casus belli, αποτελεί συνέχεια της εμπρηστικής τακτικής που ακολουθεί η Άγκυρα εδώ και καιρό, επιδιώκοντας να επιβάλλει την ατζέντα της στα ελληνοτουρκικά.

Γράφει ο Νώντας Βλάχος

Η Τουρκία διαβλέπει ότι το πολυδιαφημισμένο από αυτή τουρκολιβυκό σύμφωνο, έχει απωλέσει την όποια δυναμική του, αποτυγχάνοντας να πιάσει τους αντικειμενικούς στόχους του εντός της διπλωματικής κοινότητας. Στην αποτυχία συνέβαλε η ελληνική επιχειρηματολογία και η άμεση ενεργοποίηση της Αθήνας, καθώς και η αρνητική στάση που τηρούν απέναντι στο σύμφωνο χώρες της Ανατολικής Μεσογείου, όπως για παράδειγμα η Αίγυπτος. Μέσω της ανάσυρσης του casus belli και της αναβάθμισης των απειλών πολέμου, η Τουρκία θέλει να βάλει «φραγμό» σε ελληνική επέκταση των θαλασσίων ζωνών στο Αιγαίο. Η Κρήτη και οι θαλάσσιες περιοχές νοτίως της που συνδέονται άμεσα με τις τουρκικές διεκδικήσεις-όπως αυτές εκφράζονται στο σύμφωνο με τη Λιβύη- είναι μια καλή… αρχή για την Άγκυρα, η οποία έχει ως στρατηγικό στόχο να αποτρέψει κάθε ελληνική ενέργεια αλλαγής των θαλασσίων ζωνών.

Ενδεχομένως η τουρκική ηγεσία να λειτουργεί προληπτικά, εκτιμώντας ότι οφείλει να το πράξει για την Κρήτη, διότι σε αντίθετη περίπτωση η Ελλάδα θα εφαρμόσει και την ίδια τακτική στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, που κατά τα ψέματα αποτελεί και το μείζον διακύβευμα. Η Αθήνα δεν έχει μιλήσει επισήμως για την επέκταση στην Κρήτη, όμως η «Υψηλή Πύλη» φρόντισε να αναδείξει το θέμα επικαλούμενο δημοσιογραφικές και λοιπές πληροφορίες. Είναι φανερό ότι επιδιώκει να συντηρεί σε υψηλά επίπεδα την ένταση με την Ελλάδα, φαλκιδεύοντας κάθε έννοια διεθνούς δικαίου και καλής γειτονίας. Και αυτό το πράττει με γνώμονα τον ισχυρό αντίκτυπο που έχουν τα ελληνοτουρκικά στη κοινή γνώμη της Τουρκίας, που σχετικώς εύκολα παγιδεύεται στη ρητορική του κακού γείτονα που ακούει στο όνομα Ελλάδα, η οποία εποφθαλμιά τα συμφέροντα της Άγκυρας.

Ανεβάζει την ένταση ενόψει των εκλογών

Ο Ταγίπ Ερντογάν «παίζει» συνεχώς το χαρτί των ελληνοτουρκικών και ενόψει των επικειμένων εκλογών στη χώρα του, είναι πιθανό να ενισχύσει κι άλλο τη επιθετική ρητορική κατά της χώρας, προβάλλοντας τον εαυτό του ως σωτήρα και προστάτη της Τουρκίας. Ορθώς το ελληνικό διπλωματικό επιτελείο εκτιμά ότι το επόμενο διάστημα και με φόντο τις εκλογές, η Τουρκία θα επιχειρήσει να ανεβάσει τους τόνους της αντιπαράθεσης με την Ελλάδα, μ’ ό,τι αυτό συνεπάγεται αναφορικά με την εκδήλωση τουρκικών προκλήσεων στο Αιγαίο.

Προφανώς ο Ερντογάν και οι συνεργάτες τους δρουν με κατευθυντήριο άξονα τις εκλογές, αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε το εξής: η γεωστρατηγική αντίληψη που ξεδιπλώνεται εδώ και χρόνια δεν γίνεται μόνο για εσωτερική κατανάλωση, αλλά εντάσσεται στο νεοθωμανικό δόγμα που πρεσβεύει ο «Σουλτάνος» και προβλέπει αλλαγή το status quo στο Αιγαίο. Η αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας στο Αιγαίο αποτελεί «δεύτερη φύση» της τουρκικής διπλωματίας επί Ερντογάν και προφανώς δεν έχει ως αφορμή τις εκλογές.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα