Τηλεδιάσκεψη Ε.Αχτσιόγλου – Α.Χαρίτση με τον Εμπορικό Σύλλογο Πειραιά: Κίνδυνος μαζικών λουκέτων

Τα «πολύ σοβαρά προβλήματα των μικρομεσαίων εμπορικών επιχειρήσεων, που απειλούν την ίδια την επιβίωσή τους», βρέθηκαν στο επίκεντρο τηλεδιάσκεψης της Έφης Αχτσιόγλου, τομεάρχη Οικονομικών και του Αλέξη Χαρίτση, τομεάρχη Ανάπτυξης και Επενδύσεων της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, με τον Εμπορικό Σύλλογο Πειραιά, σύμφωνα με ανακοίνωση του κόμματος.

Όπως σημειώνεται στην εν λόγω ανακοίνωση, «τα μέλη του προεδρείου του Συλλόγου ανέλυσαν την κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι μικρομεσαίες εμπορικές επιχειρήσεις, λόγω του παρατεταμένου λοκντάουν, της αύξησης των χρεών και της έλλειψης ρευστότητας, αναπτύσσοντας τα αιτήματά τους για μέτρα στήριξης και ασφαλή επανεκκίνηση της αγοράς».

Από την πλευρά τους, οι αρμόδιοι τομεάρχες του ΣΥΡΙΖΑ, τόνισαν ότι η πολιτική της κυβέρνησης, τόσο στο μέτωπο της πανδημίας όσο και της οικονομίας, έχει αποτύχει, με αποτέλεσμα τη βαθιά ύφεση, τον κίνδυνο μαζικών λουκέτων και το πολύμηνο λοκντάουν, ενώ δεν έχουν δημιουργηθεί προϋποθέσεις γρήγορης ανάκαμψης της οικονομίας.

Υπογράμμισαν, επίσης, την ανάγκη για ένα σοβαρό σχέδιο σταδιακής επαναλειτουργίας της αγοράς -το οποίο δεν έχει η κυβέρνηση- με υγειονομική ασφάλεια και στοχευμένα μέτρα στήριξης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και των εργαζομένων. Η σταδιακή επανεκκίνηση της αγοράς δεν πρέπει να γίνει άλλοθι για τον περιορισμό και την παύση των ήδη ανεπαρκών μέτρων στήριξης, σημείωσαν, προσθέτοντας ότι η άρση του λοκ-ντάουν δεν θα είναι αρκετή για να επαναλειτουργήσουν οι επιχειρήσεις, αν δεν στηριχθούν αποφασιστικά.

Η κ. Αχτσιόγλου και ο κ. Χαρίτσης αναφέρθηκαν στις θέσεις και τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, μεταξύ άλλων, για τη ρύθμιση με «κούρεμα» οφειλής των χρεών της πανδημίας και αποπληρωμή του υπολοίπου σε 120 δόσεις, την αντιμετώπιση του ζητήματος των επιταγών και της προμήθειας εμπορευμάτων, την επιδότηση για διατήρηση των θέσεων εργασίας, τη ρύθμιση σε δόσεις των οφειλών προς ΔΕΚΟ, τη μετατροπή της επιστρεπτέας προκαταβολής σε μη επιστρεπτέα ενίσχυση, την εφάπαξ ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρηματιών ώστε να καλύψουν στοιχειώδεις δαπάνες επιβίωσης των οικογενειών τους, την ενίσχυση της ρευστότητας με εγγύηση τραπεζικού δανεισμού και μέσω της αναπτυξιακής τράπεζας και του εργαλείου των μικροπιστώσεων.

Εκ μέρους του Εμπορικού Συλλόγου Πειραιά, στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχαν ο πρόεδρος Θ. Καπράλος και τα μέλη του προεδρείου, Ε. Κορκίδης, Μ. Πιττάκη, Γ. Σωτηρίου, Μ. Χατζηιωάννου, Ο. Ζησιμάτου, καθώς και ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Αττικής, Ομόρων Νομών και Νήσων Αιγαίου, Π. Πολιτάκης.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα