Κ. Πιερρακάκης: Η Ελλάδα αντιμετωπίζεται σήμερα ως μια ιστορία επιτυχίας

Η Ελλάδα σήμερα προβάλλεται σε παγκόσμιο επίπεδο ως ιστορία επιτυχίας και εμείς αυτό το υπογραμμίζουμε ως κάτι που τονίζει την απόσταση που διανύθηκε τα τελευταία χρόνια και τις μεγάλες κατακτήσεις του ελληνικού λαού ανέφερε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κυριάκος Πιερρακάκης μιλώντας σήμερα στο 6ο Διεθνές Συνέδριο του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος με θέμα “The World in a new Synthesis”.

Ο κ. Πιερρακάκης σημείωσε ότι στο πρόσφατο ταξίδι του στις ΗΠΑ το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο κάλεσε τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών σε πάνελ με τίτλο ο δρόμος προς την επιτυχία. Και αυτό 15 χρόνια μετά το Καστελόριζο όταν μπαίναμε στο 1ο Μνημόνιο.

Υπενθύμισε ταυτόχρονα την φράση της διευθύντριας του Ταμείου, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα ότι αυτό που βλέπουμε στην Ελλάδα θέλουμε να συμβαίνει παντού.

Δεν ήταν πάντα έτσι, ανέφερε ο κ. Πιερρακάκης υπενθυμίζοντας ότι χρειάστηκαν τρία μνημόνια για να βγει η Ελλάδα στις αγορές και όχι ένα όπως οι υπόλοιπες χώρες.

Ο υπουργός ανέφερε δύο κεκτημένα για τις επιτυχίες της Ελλάδας σήμερα. Πολιτική σταθερότητα – ένα κεκτημένο για τη χώρα με το κόμμα της Ν.Δ. να είναι πάνω από 10 μονάδες σε όλες τις δημοσκοπήσεις από το δεύτερο κόμμα – και οικονομική σταθερότητα: το να μπορείς να εμφανίζεις πρωτογενές πλεόνασμα 4,8%, να αποκλιμακώνεις το χρέος, να έχεις ανάπτυξη που τρέχει με 2,3% ξεπερνώντας τον μέσο όρο της Ε.Ε.

“Έχουμε πετύχει πολλά, αλλά δεν φτάνουν”, συνέχισε ο υπουργός και υπογράμμισε ότι “το στίγμα και το μήνυμα της κυβέρνησης Μητσοτάκη είναι η χώρα να τεθεί σε κίνηση. Να μην συζητάμε τα ίδια και τα ίδια, να μπορούμε να ξεκολλήσουμε από έναν εγκλωβισμένο, αυτοεγκλωβισμένο δημόσιο διάλογο”.

Στην οικονομία το πετύχαμε αυτό”, πρόσθεσε. Η παραοικονομία από τα επίπεδα του 30% με 35% τα χρόνια των μνημονίων, το 2021 στις μελέτες του ΔΝΤ έπεσε στο 16% και τα τελευταία χρόνια έχει υποχωρήσει ακόμα περισσότερο. Το μισό χάσμα ΦΠΑ έχει καλυφθεί, σήμερα έχουμε 2 δισ. έσοδα από τη φοροδιαφυγή όταν 10 χρόνια πριν, στη διαπραγμάτευση με τους θεσμούς όταν κάναμε το δημοψήφισμα, η διαφορά μας ήταν για 200 εκατ.” ανέφερε χαρακτηριστικά.

“Αλλά το μεγάλο στοίχημα είναι η χώρα να λύσει ιστορικές εκκρεμότητες και έχουμε δεκάδες τέτοιες. Από πολιτικά φαινόμενα, έχουν γίνει πλέον ψυχαναλυτικά φαινόμενα”, τόνισε, επισημαίνοντας ότι τα μη κρατικά πανεπιστήμια “τα συζητούσαμε όχι μόνο εμείς στα πανεπιστήμια, αλλά ήδη οι γενιές των γονιών μας”

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα