Όπως προβλέπει νομοσχέδιο που έχει κατατεθεί στη Βουλή από το υπουργείο Οικονομικών,ιδρύματα μικροχρηματοδοτήσεων θα λειτουργούν ως ανώνυμες εταιρείες αποκλειστικού σκοπού με στόχο τη χορήγηση πιστώσεων έως 25.000 ευρώ χωρίς εμπράγματες εξασφαλίσεις, σε μικρές επιχειρήσεις, αυτοαπασχολούμενους ή ακόμη και ανέργους που δεν έχουν πρόσβαση στον τραπεζικό δανεισμό και θέλουν να συστήσουν τη δική τους επιχείρηση. Αυτοί θα μπορούν να δανειοδοτηθούν μέσω των εν λόγω ιδρυμάτων που θα δημιουργηθούν και στη χώρα μας στο πλαίσιο ανάπτυξης του θεσμού των μικροπιστώσεων.
Όπως μάλιστα επισημαίνει η Καθημερινή το σύστημα των μικροπιστώσεων είναι διαδεδομένο στην Ευρώπη εδώ και δεκαετίες, καθώς έχει αναγνωριστεί πως προωθεί σημαντικά την αυτοαπασχόληση, συμβάλλει στη μείωση της ανεργίας και βοηθάει τους επιχειρηματίες να πετύχουν οικονομική ανεξαρτησία. Μέχρι σήμερα, η ανάπτυξη του θεσμού στη χώρα μας βασίζεται σε μεμονωμένες πρωτοβουλίες. Στόχος του νομοσχεδίου είναι να θέσει τους κανόνες για τη δημιουργία εταιρειών που θα χορηγούν μικροπιστώσεις και παράλληλα θα παρέχουν όλες εκείνες τις συμβουλευτικές υπηρεσίες που είναι αναγκαίες για να δημιουργήσει ή να αναπτύξει κάποιος τη δική του μικρή επιχείρηση. Πιο αναλυτικά, όπως προβλέπει το νομοσχέδιο, δικαιούχοι των μικροχρηματοδοτήσεων είναι:
– Οι πολύ μικρές επιχειρήσεις.
– Τα φυσικά πρόσωπα για τη σύσταση πολύ μικρών επιχειρήσεων.
– Τα φυσικά πρόσωπα που ασκούν ατομική επιχειρηματική δραστηριότητα.
– Τα άτομα που θέλουν να εκπαιδευτούν ώστε να μπουν στην αγορά εργασίας.
– Τα άτομα τα οποία ανήκουν σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.
Τα ιδρύματα μικροχρηματοδοτήσεων θα λειτουργούν ως ανώνυμες εταιρείες αποκλειστικού σκοπού και θα εποπτεύονται από την Τράπεζα της Ελλάδος, η οποία ορίζεται ως αρμόδια αρχή επιφορτισμένη με την αδειοδότηση, ασκώντας παράλληλα ελεγκτικές αρμοδιότητες σε σχέση με το ανώτερο ποσό χρηματοδότησης που μπορούν να χορηγούν τα ιδρύματα μικροχρηματοδοτήσεων ανά δικαιούχο. Οι εταιρείες δε μικροπιστώσεων υποχρεούνται επίσης να παρέχουν συμβουλευτικές υπηρεσίες επιχειρηματικής εκπαίδευσης και καθοδήγησης στους δικαιούχους μικροχρηματοδοτήσεων. Η διάρκεια αποπληρωμής της χορηγηθείσας μικροχρηματοδότησης δεν μπορεί να είναι μικρότερη των 12 μηνών και δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 10 έτη.
Το αρχικό μετοχικό κεφάλαιο που απαιτείται για τη χορήγηση της άδειας λειτουργίας των ιδρυμάτων μικροπιστώσεων ορίζεται σε 400.000 ευρώ κατ’ ελάχιστον. Με σκοπό την εξασφάλιση της ομαλής λειτουργίας, τα ιδρύματα μικροχρηματοδοτήσεων υποχρεούνται μάλιστα να διατηρούν ίδια κεφάλαια ισόποσα με το αρχικό κεφάλαιο.
Συγκεκριμένα στο επίμαχο νομοσχέδιο:
• Προβλέπεται η υποχρέωση διαφάνειας στους όρους δανειοδότησης, οι οποίοι θα πρέπει να αναγράφονται υποχρεωτικά στη σύμβαση. Ακόμη, προσδιορίζονται οι τυποποιημένες πληροφορίες για τη διαφήμιση και την εμπορική προώθηση των ιδρυμάτων αυτών.
• Προβλέπεται η απαλλαγή από τα τέλη χαρτοσήμου καθώς και από την επιβολή της εισφοράς του ν. 128/1975 των συμβάσεων μικροχρηματοδοτήσεων που καταρτίζουν τα ομώνυμα ιδρύματα.
• Περιγράφονται ενδεικτικά οι συμβουλευτικές υπηρεσίες επιχειρηματικής εκπαίδευσης και καθοδήγησης, που οφείλουν να παρέχουν τα ιδρύματα μικροχρηματοδοτήσεων στους δικαιούχους.
Σχετικά Νέα
-
Ηλεκτρική ενέργεια: Με ΚΥΑ διευρύνονται οι πιθανές περιοχές εγκατάστασης σταθμών αποθήκευσης
Διευρύνονται με Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) των υπουργείων Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και Περιβάλλοντος.
-
Πλαστές αποδείξεις και μεγάλη φοροδιαφυγή: Τι δείχνουν τα νέα στοιχεία της ΑΑΔΕ
“Βροχή” πέφτουν οι επώνυμες καταγγελίες των πολιτών στην εφαρμογή της ΑΑΔΕ «Appodixi» για πλαστές.
-
Σούπερ μάρκετ: Ποιες αλλαγές έρχονται στην οικογενειακή συσκευασία
Στα σκαριά των σούπερ μάρκετ φαίνεται πως βρίσκεται η κατάργηση των οικογενειακών συσκευασιών στα προϊόντα..
-
Ολυμπιακή Ριβιέρα: Αναδεικνύεται ως ο νέος προορισμός κρουαζιέρας
Ένα Ταξίδι Εξοικείωσης για Στελέχη & Εκπροσώπους Κρουαζιέρας στην Πιερία, μία στρατηγική συνεργασία της.