Τι πρέπει να ξέρεις για την καταπολέμηση της ακμής – Tips για περιποίηση και διατροφή

Η ακμή αποτελεί σίγουρα μία δυσάρεστη εμπειρία για όσους την έχουν βιώσει, καθώς μπορεί να  επηρεάσει και ψυχολογικά. Πρόκειται για μία δερματολογική πάθηση που δημιουργείται από την έντονη λιπαρότητα και τα νεκρά κύτταρα που φράζουν τους πόρους.

Γράφει η Ιωάννα Δαλαμαρίνη

Οι φραγμένοι πόροι είναι η αιτία της ανάπτυξης ανεπιθύμητων συμπτωμάτων ακμής.  Εμφανίζεται κυρίως  σε άτομα που βρίσκονται στην εφηβεία αλλά συχνά παρουσιάζεται  και σε ενήλικες , γνωστή ως η «ακμή των ενηλίκων».  Εκτός από το πρόσωπο μπορεί κάποιος να εμφανίσει ακμή και στο σώμα,  όπως για παράδειγμα στην πλάτη και τους γλουτούς.

Υπάρχουν αρκετά αίτια που μπορούν να οδηγήσουν στην εμφάνιση της. Παρακάτω συνοψίζονται  τα κύρια αίτια:

  • Ορμονική διαταραχή (όπως πολυκυστικές ωοθήκες)
  • Κακή περιποίηση (χρήση μη κατάλληλων καλλυντικών)
  • Κακή διατροφή (πλούσια σε «κακά» λιπαρά)

Καλό είναι όταν κάποιος εμφανίσει ακμή να απευθυνθεί σε κάποιον δερματολόγο προκειμένου να γίνει αξιολόγηση της κατάστασης και οι απαραίτητες εξετάσεις προκειμένου να φανεί η αιτία που την έχει προκαλέσει.

Ωστόσο, αν δεν πρόκειται για κάποιο ορμονικό πρόβλημα ή τα συμπτώματα της ακμής δεν είναι έντονα,  με κάποιες αλλαγές  στην ρουτίνα ομορφιάς αλλά και στην διατροφή μπορεί η ακμή να εξαφανιστεί.

Περιποίηση

Η κακή περιποίηση μπορεί να αποτελέσει την κύρια αιτία εμφάνισης ακμής καθώς προκαλείται από την έντονη λιπαρότητα.  Τα τρία βήματα για μία καθαρή επιδερμίδα είναι τα εξής:

Καθαρισμός

Προσωπικά προτείνω διπλό καθαρισμό ειδικά  στην βραδινή ρουτίνα περιποίησης καθώς το δέρμα έχει εκτεθεί σε ρύπους και για τις γυναίκες σε έντονο μακιγιάζ. Είναι το βασικότερο βήμα καθώς αν δεν καθαριστεί σωστά η περιοχή φράζουν οι πόροι με αποτέλεσμα την εμφάνιση μαύρων στιγμάτων και κατ επέκταση την ακμή. Ως πρώτο βήμα καθαρισμού μπορεί αν χρησιμοποιηθεί ένα micellaire water τα οποία καθαρίζουν την επιδερμίδα αλλά δεν την ερεθίζουν. Το καθαριστικό καλό είναι να περιέχει σαλικυλικό οξύ το οποίο κάνει μία ήπιας μορφής απολέπιση και διώχνει τα νεκρά κύτταρα.

Παρόλο που πρόκειται για ένα οξύ δεν είναι ιδιαίτερα έντονο και οι επουλωτικές του δράσεις μπορούν να βοηθήσουν στο ερεθισμένο δέρμα.

Ένα άλλο συστατικό που μπορείς να αναζητήσεις είναι το αζελαϊκό οξυ, το οποίο μειώνει την παραγωγή κερατίνης που είναι υπεύθυνη για την εμφάνιση φλεγμονής.  Προσωπικά συστήνω τον διπλό καθαρισμό πρωί- βράδυ ώστε να απομακρύνεται η έντονη  λιπαρότητα και οι ρύποι που πυροδοτούν την ακμή.

Ενυδάτωση

Υπάρχει μία λάθος αντίληψη ότι τα λιπαρά δέρματα δεν χρειάζονται ενυδάτωση. Αυτό δεν ισχύει απλά σίγουρα χρειάζεται προσοχή στη χρήση των κατάλληλων προϊόντων. Η ενυδατική πρέπει να είναι ελαφριά και oil free  και να περιέχει συστατικά που ρυθμίζουν την λιπαρότητα. Τέτοια συστατικά είναι, όπως αναφέρθηκαν και στον καθαρισμό, το σαλικυλικό και αζελαϊκό όξυ.  Η ενυδάτωση πρέπει επίσης να γίνεται δύο φορές την ημέρα μετά τον καθαρισμό.

Αντηλιακή Προστασία

Ο ήλιος και η θάλασσα το καλοκαίρι φαίνεται πως βοηθά στην ακμή καθώς ξηραίνει τα σπυράκια και το μαύρισμα καλύπτει λίγο τα σημάδια. Ωστόσο, πρόκειται για ένα παροδική και επιφανειακή λύση. Μετά το πέρας του καλοκαιριού συχνά υπάρχει ανάπτυξη ακμής. Το αντηλιακό είναι απαραίτητο καθώς αν δεν υπάρχει αντηλιακή προστασία μπορούν να δημιουργηθούν σημάδια. Πρέπει να είναι oil free και να έχει ματ αποτέλεσμα.

Αυτά αποτελούν την βασική ρουτίνα περιποίησης για ένα λιπαρό δέρμα με τάση για ακμή.  Αν δεν είναι έντονη και ενεργή η ακμή μπορεί να προστεθούν  στη ρουτίνα τα peelings και οι  μάσκες που κάνουν βαθύ καθαρισμό όπως ο πράσινος άργιλος.

Διατροφή

Έρευνες δείχνουν την άμεση συσχέτιση της διατροφής με την ακμή. Πολλές  φορές  παρατηρούμε και οι ίδιοι την επίδραση της διατροφής στο δέρμα μας. Αν φάμε κάτι  λιπαρό αμέσως μπορούμε να δούμε λιπαρότητα στο δέρμα μας. Έτσι, μία ισορροπημένη διατροφή πλούσια σε βιταμίνες , φυτικές ίνες αλλά και καλά λιπαρά μπορεί να συμβάλλει σε ένα καθαρό και λαμπερό δέρμα.  Επίσης, καλό είναι να αποφεύγεται και η ζάχαρη, η οποία φαίνεται να επηρεάζει στην ανάπτυξη της ακμής.  Τέλος, θα πρέπει να αποφεύγονται  τροφές με υψηλό  γλυκαιμικό δείκτη.

Σε προηγούμενο άρθρο μπορείς να δεις ποιες βιταμίνες βοηθούν για λαμπερό δέρμα και σε ποια τρόφιμα μπορείς να τις βρεις: Αυτές είναι οι 4 απαραίτητες βιταμίνες για ένα λαμπερό δέρμα

Όπως ανέφερα θα πρέπει να εξεταστούν τα αίτια που την προκαλούν ώστε να γίνει η κατάλληλη θεραπεία. Ωστόσο, αν δεν πρόκειται για ορμονικό πρόβλημα οι παραπάνω συμβουλές σίγουρα μπορούν να βοηθήσουν στην καταπολέμησή της.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα