Τι περιμένει η αγορά από τα φετινά Χριστούγεννα

Την ώρα που το τέταρτο «κύμα» της πανδημίας καλπάζει στη χώρα, η μετάλλαξη «Όμικρον» έρχεται να προσθέσει ένα επιπλέον «πονοκέφαλο» για την κυβέρνηση στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης υγειονομικής κρίσης.

Από το Μαξίμου διαμηνύεται ξανά και ξανά πως το lockdown ούτε είναι ούτε και πρόκειται να μπει στην ατζέντα, κάνοντας λόγο μόνο για «σημειολογικές παρεμβάσεις» όσον αφορά τις γιορτές των Χριστουγέννων.

Πέρα, όμως, από την επιδημιολογική εικόνα, το «βλέμμα» είναι επικεντρωμένο και στο οικονομικό μέτωπο ενόψει εορτών, με τους εμπόρους να δίνουν «μάχη» για να σώσουν τα Χριστούγεννα εν μέσω περιοριστικών μέτρων.

Στο πλαίσιο αυτό, η επιστροφή της λειτουργίας της Χριστουγεννιάτικης αγοράς σε συνθήκες κανονικότητας είναι το νέο μεγάλο «στοίχημα» του οικονομικού επιτελείου, καθώς πιθανή «υπολειτουργία» του Δεκεμβρίου θα μπορούσε να στερήσει από το επιχειρείν ένα σημαντικό μέρος από τον συνολικό τζίρο.

Από την πλευρά τους, κύκλοι του ΥΠΟΙΚ επισημαίνουν αφενός πως τα 40 δισ. ευρώ των ταμειακών διαθεσίμων αρκούν, αν χρειαστεί να μπει «πλάτη» κι αφετέρου πως η κυβέρνηση θα στηρίξει επιχειρήσεις και νοικοκυριά όσο διαρκεί η δίδυμη κρίση.

«Απαντώντας» οι έμποροι, υποστηρίζουν πως η αγορά δεν αντέχει επιπλέον περιοριστικά μέτρα, κάνοντας λόγο για «βουτιά» στον τζίρο των ΜμΕ κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα