

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάρκο Ρούμπιο δήλωσε χθες, Πέμπτη, ότι όλα τα κράτη μέλη του NATO θα έχουν συμφωνήσει ως τη σύνοδο κορυφής της αμυντικής συμμαχίας τον Ιούνιο στον στόχο της αύξησης των αμυντικών τους δαπανών στο 5% του ΑΕΠ τους κατά τη διάρκεια της επόμενης δεκαετίας.
Τη δήλωση αυτή έκανε σε εμφάνισή του στην εκπομπή του Σον Χάνιτι “Hannity” στο δίκτυο Fox News.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ μείωσε την αμυντική χρηματοδότηση του NATO κατά το τελευταίο μέρος της πρώτης θητείας του το 2017-21 στον Λευκό Οίκο και διαμαρτύρεται συχνά ότι οι ΗΠΑ συμβάλλουν οικονομικά περισσότερο από αυτό που τους αναλογεί δίκαια.
«Μπορώ να σας πω ότι βαίνουμε προς μια σύνοδο κορυφής σε έξι εβδομάδες, στην οποία σχεδόν κάθε μέλος του NATO θα βρίσκεται στο 2% ή πάνω από αυτό, αλλά το πιο σημαντικό είναι ότι πολλά από αυτά θα βρίσκονται πάνω από το 4% και όλοι θα έχουν συμφωνήσει στον στόχο να φτάσουν το 5% στη διάρκεια της επόμενης δεκαετίας», σημείωσε ο Ρούμπιο.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Γιόχαν Βάντεφουλ δήλωσε αυτήν την εβδομάδα ότι το Βερολίνο υποστηρίζει αίτημα του Τραμπ τα μέλη της αμυντικής συμμαχίας να αυξήσουν τις αμυντικές δαπάνες στο 5% του ΑΕΠ τους.
Η Γερμανία ανακοίνωσε τον Ιανουάριο ότι πέτυχε τον στόχο του NATO για αμυντικές δαπάνες 2% του ΑΕΠ της το 2024.
Η σύνοδος κορυφής του NATO για το 2025 θα διεξαχθεί στην Ολλανδία από τις 24 ως τις 25 Ιουνίου.
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ
Σχετικά Νέα
BBC: Σε 106.608 οι απώλειες του ρωσικού στρατού στον πόλεμο στην Ουκρανία
Η ρωσική υπηρεσία του BBC σε συνεργασία με τον ρωσικό ιστότοπο Mediazona και ομάδα.
ΔΠΔ: Σε διοικητική άδεια ο εισαγγελέας, Καρίμ Χαν, εν μέσω έρευνας εις βάρος του για σεξουαλική ανάρμοστη συμπεριφορά
Ο εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, Καρίμ Χαν, αποχώρησε προσωρινά από το πόστο, καθώς.
Τίρανα: Επαφές Ζελένσκι με Ευρωπαίους ηγέτες – Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Τραμπ
Οι ηγέτες της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, της Γερμανίας Φρίντριχ Μερτς, της Βρετανίας Κιρ Στάρμερ,.
Γερμανία: Κριτική εντός και εκτός κυβέρνησης για τις δηλώσεις του ΥΠΕΞ Βάντεφουλ σχετικά με αμυντικές δαπάνες ύψους 5%
Κριτική εντός και εκτός του κυβερνητικού συνασπισμού έχει προκαλέσει η χθεσινή δήλωση του υπουργού.