Τι αλλάζει από τις 13 Σεπτεμβρίου για τους ανεμβολίαστους – Όλα τα μέτρα

Σε «lockdown» θα μπουν οι ανεμβολίαστοι πολίτες από 13 Σεπτεμβρίου μετά τις ανακοινώσεις του Βασίλη Κικίλια, σχετικά με τη λήψη μέτρων για την προστασία της δημόσιας υγείας.

Ο υπουργός Υγείας ανακοίνωσε μια δέσμη μέτρων δημόσιας υγείας που αφορούν σε ανεμβολίαστους πολίτες και θα ισχύσουν από το φθινόπωρο, με στόχο την ανάσχεση της πανδημίας καθώς η επιτάχυνση των εμβολιασμών και η τήρηση των μέτρων προστασίας παραμένει ο κύριο στόχος του υπουργείου Υγείας.

Άλλωστε, από την 1η Αυγούστου μέχρι σήμερα, τα επιδημιολογικά δεδομένα έχουν επιδεινωθεί σε τέτοιο βαθμό που μια νέα έκρηξη της πανδημίας τους πρώτους μήνες του χειμώνα φαντάζει προ των πυλών, απαιτώντας άμεσες και δραστικές λύσεις για την ανακοπή της. Ενδεικτικά:

 • την Τρίτη 3 Αυγούστου ανακοινώθηκαν 3.428 νέα κρούσματα,
 • την Τρίτη 10 Αυγούστου ανακοινώθηκαν 4.181 νέα κρούσματα (πρώτο ρεκόρ για το φετινό καλοκαίρι)
 • την Τρίτη 17 Αυγούστου ανακοινώθηκαν 4.206 (δεύτερο ρεκόρ) κρούσματα,
 • ενώ χθες, Τρίτη 24 Αυγούστου τα κρούσματα έφτασαν τα 4.608 (τρίτο ρεκόρ κατά σειρά για το φετινό καλοκαίρι), γυρίζοντας το χρόνο πίσω στον περασμένο Μάρτιο.

Αμείλικτοι οι αριθμοί

Συγκεκριμένα, στις 30 Μαρτίου του 2021, τα νέα κρούσματα είχαν σκαρφαλώσει στα 4.340, με 741 ασθενείς διασωληνωμένους και 72 θανάτους καταγεγραμμένους, όταν σήμερα πλάι στα 4.608 νέα κρούσματα, οι διασωληνωμένοι αγγίζουν τους 326 και οι θάνατοι τους 32, μολονότι ο γενικός πληθυσμός έχει εμβολιαστεί σε ποσοστό μεγαλύτερο του 55-56%, σύμφωνα με τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο.

Η ασταμάτητη, αυτή, ανοδική τάση -κι ενώ δεν έχουν ακόμη εκκινήσει μαζικές δημόσιες δραστηριότητες, όπως το άνοιγμα των σχολείων και των πανεπιστημίων- ώθησε στη λήψη των νέων μέτρων, αυστηρά προσανατολισμένων στους ανεμβολίαστους αρχής γενομένης από τις 13 Σεπτεμβρίου και με χρονικό ορίζοντα την 31η Μαρτίου 2022, προκειμένου να «στεγανοποιηθεί» η χώρα, κρατώντας «ανοιχτή» την οικονομία και την κοινωνία.

Στο πλαίσιο αυτό, «τα μέτρα προστασίας της Υγείας δεν έχουν ούτε πατερναλιστικό, ούτε φυσικά τιμωρητικό χαρακτήρα. Είναι, όμως, αυτό το οποίο πρέπει να κάνουμε ως υπεύθυνη Πολιτεία. Είναι υποχρέωση μας προς όλους αυτούς που έχασαν την μάχη πριν προλάβουν το εμβόλιο» ανέφερε ο Υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, παρουσιάζοντας σήμερα το πλαίσιο μέτρων για το φετινό χειμώνα.

Το «όπλο» του εμβολιασμού, άλλωστε, έχει αλλάξει άρδην τα δεδομένα σε σχέση με τις προηγούμενες φάσεις έξαρσης του κορωνοϊού στη χώρα, επιτρέποντας στους εμβολιασμένους την επιστροφή τους στην πλήρη κανονικότητα, καθώς το τέταρτο κύμα της πανδημίας αναμένεται να πλήξει τους ανεμβολίαστους.

Στον αντίποδα, «συνολικά έχουν εμβολιαστεί πλήρως ή με την πρώτη δόση κοντά στους 6.000.000 συμπολίτες μας και ο εμβολιασμός θα αυξηθεί καθώς επιστρέφοντας από τις διακοπές» εκτίμησε ο κ. Κικίλιας, προσθέτοντας πως «χρειαζόμαστε σχεδόν 1.000.000 εμβολιασμούς ακόμα, για να φτάσουμε τα ποσοστά τα οποία έχουν άλλες ευρωπαϊκές χώρες όπως είναι η Πορτογαλία και η Ισπανία».

Στην κατεύθυνση αυτή, η λήψη των νέων μέτρων από τις 13 Σεπτεμβρίου θα αυξήσει την πίεση προς την κύρια μάζα των ανεμβολίαστων να σπεύσουν προς τα εμβολιαστικά κέντρα, καθώς στη φιλοσοφία του νέου πακέτου αποκλείονται από μαζικές δραστηριότητες σε κλειστούς χώρους.

Αναλυτικά, στην νέα δέσμη μέτρων με ισχύ μέχρι τις 31 Μαρτίου 2021 περιλαμβάνονται:

Μάσκα εντός και εκτός

Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική σε όλους τους εξωτερικούς χώρους όπου υπάρχει συνάθροιση, αλλά και σε όλους τους εσωτερικούς χώρους.

Αναστολή εργασίας για ανεμβολίαστους υγειονομικούς

Από την 1η Σεπτεμβρίου τίθενται σε αναστολή οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί, με βάση το άρθρο 206 παρ. 2 του ν. 4820/2021, όπου προβλέφθηκε για επιτακτικούς λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας ο υποχρεωτικός εμβολιασμός για τον κορωνοϊό:

 • όλου του προσωπικού των ιδιωτικών, δημόσιων και δημοτικών δομών υγείας,
 • διαγνωστικών κέντρων,
 • κέντρων αποκατάστασης,
 • κλινικών,
 • νοσοκομείων,
 • Κέντρων Υγείας,
 • ΕΚΑΒ και
 • ΕΟΔΥ.

Εξαιρούνται όσοι έχουν νοσήσει και για διάστημα έξι μηνών από τη νόσησή τους, καθώς και όσοι έχουν αποδεδειγμένους λόγους υγείας που εμποδίζουν τη διενέργεια του εμβολιασμού τους και θα κριθούν από υγειονομικές επιτροπές.

Εβδομαδιαία rapid test για ανεμβολίαστους εργαζόμενους

Το μέτρο αφορά σε ανεμβολίαστους εργαζόμενους:

 • του ιδιωτικού τομέα
 • του δημόσιου τομέα,

οι οποίοι υποχρεούνται να υποβάλλονται 1 φορά την εβδομάδα σε εργαστηριακό rapid τεστ (κόστος 10 ευρώ), που θα πραγματοποιείται αποκλειστικά σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα με δαπάνη του εργαζόμενου.

Εν συνεχεία θα πρέπει να επιδεικνύει ψηφιακή βεβαίωση αρνητικού τεστ (από το gov.gr) η οποία θα ελέγχεται υποχρεωτικά με την εφαρμογή covid free app από τον εργοδότη.

Δύο rapid τεστ για ειδικές κατηγορίες εργαζομένων

2 rapid τεστ την εβδομάδα θα πραγματοποιούνται αποκλειστικά σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα με δαπάνη του εργαζόμενου (10 ευρώ/τεστ) για τις εξής κατηγορίες εργαζομένων:

 • εκπαιδευτικοί
 • ακαδημαϊκοί,
 • εργαζόμενοι σε τουρισμό,
 • εργαζόμενοι σε εστίαση,
 • εργαζόμενοι σε τηλεοπτικές, κινηματογραφικές, θεατρικές, μουσικές και χορευτικές παραγωγές

Εν συνεχεία θα πρέπει να επιδεικνύει ψηφιακή βεβαίωση αρνητικού τεστ (από το gov.gr) η οποία θα ελέγχεται υποχρεωτικά με την εφαρμογή covid free app από τον εργοδότη.

Έλεγχος εργοδότη

Ο εργοδότης σε όλους τους κλειστούς χώρους εργασίας διατηρεί -βάσει νόμου- το δικαίωμα να γνωρίζει αν οι εργαζόμενοι στην επιχείρησή του είναι εμβολιασμένοι και υποχρεούται να ελέγχει την εγκυρότητα της βεβαίωσης αρνητικού τεστ για τους ανεμβολίαστους εργαζόμενους.

Μαθητές

Τα self test για τους μαθητές θα διατίθενται δωρεάν και θα πρέπει να δηλώνονται υποχρεωτικά στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr.

Φοιτητές

Για τους φοιτητές απαιτούνται 2 εργαστηριακά rapid tests αντιγόνου την εβδομάδα, που πραγματοποιούνται αποκλειστικά σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα, με δαπάνη του φοιτητή, 10 ευρώ/τεστ.

Ταξίδια

Όσοι ταξιδεύουν με οποιοδήποτε μέσο μέσα στη χώρα θα πρέπει να προσκομίζουν αρνητικό rapid test που έχει γίνει τουλάχιστον 48 ώρες πριν από τη μετακίνηση τους, ενώ δεν θα μπορούν να προσέρχονται σε δημόσιες δομές για να πραγματοποιούν δωρεάν τεστ Covid πριν ταξιδέψουν.

Εστίαση και διασκέδαση μόνο για εμβολιασμένους

Σε κλειστούς χώρους εστίασης (καφέ, μπαρ, εστιατόρια, ταβέρνες, κλαμπ, κέντρα διασκέδασης ), θα μπορούν να μπαίνουν μόνο:

 • εμβολιασμένοι και
 • νοσήσαντες (έως 6 μήνες από τη διάγνωση).

Θα γίνεται έλεγχος βεβαίωσης εμβολιασμού ή νόσησης και έλεγχος ταυτοπροσωπίας στην είσοδο της επιχείρησης με την εφαρμογή covid free app.

Γήπεδα

Στους κλειστούς και ανοιχτούς χώρους γηπέδων θα επιτρέπεται η είσοδος μόνο σε:

 • εμβολιασμένους και
 • νοσήσαντες (έως 6 μήνες από τη νόσηση).

Θέατρα, σινεμά, μουσεία, αρχαιολογικοί χώροι

Σε κλειστούς χώρους θεάτρων, σινεμά, μουσείων και αρχαιολογικών χώρων, θα επιτρέπεται η είσοδος σε:

 • εμβολιασμένους,
 • νοσήσαντες (έως 6 μήνες από τη διάγνωση) και
 • ανεμβολίαστους που έχουν πραγματοποιήσει εργαστηριακό rapid test αντιγόνου έως 48 ώρες πριν.

Γυμναστήρια

Στα κλειστά γυμναστήρια θα μπορούν να μπαίνουν:

 • εμβολιασμένοι,
 • νοσήσαντες (έως 6 μήνες από τη διάγνωση) και
 • ανεμβολίαστοι που έχουν πραγματοποιήσει εργαστηριακό rapid test αντιγόνου έως 48 ώρες πριν.

Και σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να γίνεται έλεγχος βεβαίωσης εμβολιασμού, νόσησης, αρνητικού τεστ και έλεγχος ταυτοπροσωπίας στην είσοδο της επιχείρησης με την εφαρμογή covid free app.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα