Θρυαλλίδα πολιτικών εξελίξεων το σκάνδαλο υποκλοπών-Στο «κόκκινο» η πόλωση

Η υπόθεση των παρακολουθήσεων-υποκλοπών προκαλεί ισχυρές αναταράξεις στην κυβέρνηση και ανεβάζει στα ύψη τα ντεσιμπέλ της πολιτικής αντιπαράθεσης. Η πόλωση «χτυπάει» κόκκινο, με την αντιπολίτευση να ζητά μεταξύ άλλων την παραίτηση του πρωθυπουργού και την άμεση προσφυγή στις κάλπες. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιχείρησε χθες, με τη πρώτη δημόσια τοποθέτησή του μετά τις παραιτήσεις Δημητριάδη και Κοντολέων, να θέσει εαυτόν εκτός του κάδρου των πολιτικών ευθυνών, κυρίως για την παρακολούθηση και υποκλοπή συνομιλιών του προέδρου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Νίκου Ανδρουλάκη.

Γράφει ο Νώντας Βλάχος

Παραδέχθηκε πως η ΕΥΠ παρακολουθούσε για τρεις μήνες τον κ.Ανδρουλάκη, χωρίς αυτός να το γνωρίζει ή να έχει ενημερωθεί επ’ αυτού, σημειώνοντας ότι δεν θα έδινε ποτέ το «πράσινο» φως για μια τέτοια ενέργεια, με «θύμα» έναν επικεφαλής πολιτικής παράταξης. Αναγνώρισε λάθη και παραλείψεις εντεταλμένων κυβερνητικών αξιωματούχων και στενών συνεργατών του, τους οποίους όμως, όπως επισημαίνει η αντιπολίτευση που βάλλει εναντίον του, εκείνος όρισε σε νευραλγικές θέσεις.

O Γρηγόρης Δημητριάδης, μέχρι πρότινος γενικός γραμματέας του πρωθυπουργικού γραφείου, πέραν της οικογενειακής σχέσης, ήταν ο άνθρωπος που κινούσε τα νήματα στο πρωθυπουργικό γραφείο, αποτελούσε την καρδιά του συστήματος εξουσίας και σημαντικό «γρανάζι» στο περιβόητο επιτελικό κράτος. Σ’ αυτόν ο πρωθυπουργός «έριξε» εμμέσως την πολιτική ευθύνη για τη νόμιμη μεν αλλά μη αποδεκτή  παρακολούθηση του Νίκου Ανδρουλάκη. «Αυτό που έγινε μπορεί να ήταν σύμφωνο με το γράμμα του νόμου, ήταν όμως λάθος», είπε χαρακτηριστικά.

Ο έτερος παραιτηθείς Παναγιώτης Κοντολέων ήταν επίσης άνθρωπος της απολύτου εμπιστοσύνης του πρωθυπουργού και προσωπική επιλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη για τη διοίκηση της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών. «Η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών υποτίμησε την πολιτική διάσταση της συγκεκριμένης υπόθεσης», είπε χθες ο πρωθυπουργός, ο οποίος προανήγγειλε αλλαγές τόσο στην υπηρεσία όσο και στο πλαίσιο που διέπει τις νόμιμες επισυνδέσεις, ιδίως όταν αφορούν πολιτικά πρόσωπα.

Εμφανίστηκε συναινετικός στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ και λοιπών κομμάτων για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής, ενώ εντύπωση προκάλεσε η αναφορά του σε «σκοτεινές δυνάμεις εκτός Ελλάδας που απεργάζονται σχέδια αποσταθεροποίησης της χώρας».

Σε κάθε περίπτωση το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων αποτελεί θρυαλλίδα πολιτικών εξελίξεων που ενδέχεται να διαμορφώσουν ακόμη και το μετεκλογικό τοπίο. Εν μέσω ακραίας πόλωσης η Βουλή θα ανοίξει εκ νέου στις 22 Αυγούστου, προκειμένου να συζητηθεί η υπόθεση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών. Ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και τα λοιπά κόμματα βάλλουν ομαδικώς κατά της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού, τον οποίο χρίζουν ως βασικό υπεύθυνο του σκανδάλου.

Σενάρια για ευρύ ανασχηματισμό ή πρόωρες εκλογές

Στο Μαξίμου και ευρύτερα στη ΝΔ, υπάρχει η παραδοχή της ζημίας που προκαλεί το σκάνδαλο των υποκλοπών, με συνέπεια να αναζητούνται λύσεις που θα αμβλύνουν την κατάσταση. Μία από αυτές που έχουν πέσει στο τραπέζι προβλέπει ανασχηματισμό μεγάλου εύρους, που θα δώσει τον απαιτούμενο χρόνο στον πρωθυπουργό και στο Μαξίμου να αντιμετωπίσει επαρκώς τη νέα κατάσταση. Το σενάριο των πρόωρων εκλογών ήρθε ξανά στην επιφάνεια και βρίσκεται υπό εξέταση, παρά το γεγονός ότι οι στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού το διαψεύδουν.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα