Θεσσαλονίκη: Στα κόκκινα ο Λευκός Πύργος για την Παγκόσμια Ημέρα Μεσογειακής Αναιμίας

Στα κόκκινα «ντύθηκε» ο Λευκός Πύργος το βράδυ της Τετάρτης (8.5.24) στη Θεσσαλονίκη, με τους κατοίκους της συμπρωτεύουσας και τους επισκέπτες της να αντικρίζουν ένα ξεχωριστό θέαμα.

Ο Λευκός Πύργος φωταγωγήθηκε κόκκινος λόγω της Παγκόσμιας Ημέρας Θαλασσαιμίας, όπως είναι ο επίσημος όρος για τη Μεσογειακή Αναιμία.

Η διαταραχή της θαλασσαιμίας όπως ονομάζεται η κληρονομική νόσος της Μεσογειακής Αναιμίας οδηγεί σε μείωση της σύνθεσης αιμοσφαιρίνης, με αποτέλεσμα οι ασθενείς, να χρειάζονται τακτικές μεταγγίσεις αίματος που μπορεί να ξεπερνούν τις 30 τον χρόνο. Με αφορμή την σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Θαλασσαιμίας και με το μήνυμα ‘το αίμα σώζει ζωές’ γιατροί και ασθενείς καλούν για εθελοντική αιμοδοσία ώστε να υπάρξει επάρκεια αίματος στη χώρα μας.

Πρόκειται για μια από τις πιο κοινές μονογονιδιακές διαταραχές στον κόσμο, που πλήττει 15 εκατομμύρια άτομα σε όλον τον κόσμο. Στην Ελλάδα εκτιμάται ότι πάνω από 2.900 άνθρωποι πάσχουν από μεσογειακή αναιμία.

Η 8η Μαΐου έχει καθιερωθεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και την Παγκόσμια Οργάνωση Θαλασσαιμίας ως Παγκόσμια Ημέρα Θαλασσαιμίας (Μεσογειακής Αναιμίας).

Έχει ως στόχο την αφύπνιση και ενθάρρυνση των επιστημόνων σε όλο τον κόσμο για την καλύτερη αντιμετώπιση της ασθένειας, καθώς και την ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης σχετικά με τα προβλήματα των θαλασσαιμικών και την προσπάθεια που απαιτείται για την ασφάλεια και την επάρκεια αίματος.

Τομή στην αντιμετώπιση της ασθένειας αποτελεί η γονιδιακή θεραπεία, που εγκρίθηκε στην χώρα μας την περασμένη χρονιά, η οποία ωστόσο παραμένει δυσπρόσιτη επιλογή αφού το κόστος της είναι πολύ υψηλό

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα