Θα χτυπήσει «κόκκινο» το πολιτικό θερμόμετρο…

Την ώρα που θα γίνεται νόμος του κράτους το νέο «εργασιακό νομοσχέδιο» (ένας μάλλον σύγχρονος φιλεργατικός νόμος, που προσπαθεί να παρακολουθήσει τις παγκόσμιες εξελίξεις), θα βρίσκεται στην Αθήνα η πρόεδρος της Ε.Ε. Ούρσουλα φον ντερ Λάϊεν για να ανακοινώσει την έγκριση του επενδυτικού προγράμματος της Ελλάδας, με το Ταμείο Ανάκαμψης, ύψους 59 δις ευρώ!

Γράφει ο *Νίκος Καραμπάσης

 

Το ερώτημα βέβαια είναι η αξιοποίηση τους προς όφελος του συνόλου του ελληνικού λαού και των περιφερειών της χώρας και όχι για τις τσέπες «λίγων και ημετέρων». Η πολύ περισσότερο, η διασπάθιση τους, σε αμφίβολης αποτελεσματικότητας «έργα» (για να γεμίζουν οι τραπεζικοί λογαριασμοί διαφόρων «αεριτζήδων»). Θα το δούμε στην πράξη…

Έχει ενδιαφέρον επίσης να σημειώσουμε ότι η ολομέλεια της βουλής θα είναι ανοιχτή σχεδόν όλο το καλοκαίρι, όχι μόνο λόγω της πανδημίας – όπου ούτως ή άλλως υπολειτουργεί – αλλά και γιατί η κυβέρνηση αποφάσισε να προχωρήσει σε μια σειρά πολύ σημαντικών (για την πολιτική της ατζέντα) νομοθετικών πρωτοβουλιών, αλλά και να προχωρήσει στην σύσταση ενός ακόμη ειδικού δικαστηρίου, που αφορά τον πρώην  υπουργό Νίκο Παππά (καθώς τα μέχρι στιγμής στοιχεία κρίνονται από την πλειοψηφία ως αρκούντως σοβαρά και επαρκή, για να κριθεί η υπόθεση από την δικαιοσύνη).

Οι πληροφορίες για κάποιο «ανασχηματισμό του κυβερνητικού σχήματος» τον Ιούλιο, δεν φαίνεται να ευσταθούν – είναι αμφίβολο εάν ο Κυριάκος Μητσοτάκης το επιχειρήσει και ενόψει ΔΕΘ τον Σεπτέμβριο. Φυσικά δεν υπάρχουν και «κάλπες» στο ορίζοντα. Αυτό που υπάρχει είναι μια ολομέτωπη επίθεση στα πολλά και σοβαρά προβλήματα που έχουν ενσκύψει μετά από ενάμιση σχεδόν χρόνο με την οικονομία και κοινωνία «σε καραντίνα» και την 4η βιομηχανική επανάσταση «να καλπάζει».

Όπως πολύ σοβαρές είναι και οι διεργασίες στα εθνικά μας θέματα και κυρίως το «Κυπριακό» – κάτι που θα φανεί στις 14 Ιουνίου όταν και θα έχουμε τις συναντήσεις Μπάϊντεν-Ερντογάν και Μητσοτάκη-Ερντογάν. Ενώ δεν φαίνεται στον ορίζοντα η πιθανότητα να υπάρξει κάποιο «συνυποσχετικό για την Χάγη» καθώς η Τουρκία εμμένει στην άποψη της ότι η Ελλάδα θα πρέπει να δεχτεί να συζητήσει την παραχώρηση εθνικών κυριαρχικών της δικαιωμάτων όπως και τον αφοπλισμό των νησιών του Αιγαίου. Όπως επίσης θέτει ως βάση για την έναρξη οποιουδήποτε διαλόγου στο «κυπριακό» την αναγνώριση «τουρκοκυπριακού κράτους» στα κατεχόμενα εδάφη της Κύπρου.

Οι άφρονες αυτοί παραλογισμοί της Άγκυρας είναι προφανές ότι δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές ακόμη και από τον πιο…φιλότουρκο Έλληνα πολιτικό (στην Ελλάδα ή την Κύπρο). Αλλά είμαστε αναγκασμένοι – ως γείτονες – να τα…ακούμε! Η μόνη περίπτωση για να ηρεμήσει ο…λύκος, είναι κάποιος «δράκος» είτε να τον κλείσει στο κλουβί του «σιδηροδέσμιο», είτε η χώρα του λύκου να …υποστεί κάποια μεγάλη καταστροφή ή ζημιά, ώστε να μην σκέφτεται τον «λαιμό των γειτόνων του».

Επομένως, καθώς σιγά σιγά ο εμβολιασμός προχωράει και μας επιτρέπει να…ανασάνουμε (παρά τα σοβαρά λάθη που έγιναν στην διαχείριση της αποκαλούμενης «πανδημίας») το πολιτικό θερμόμετρο αναμένεται να χτυπήσει… «κόκκινο». Όπως και η…εγκληματικότητα που ξαφνικά έκανε με εμφαντικό τρόπο την εμφάνιση της (με την ευκαιρία να πω ότι ο αρμόδιος υπουργός Μιχάλης Χρυσοχοϊδης και «η ομάδα του» είναι η καλύτερη επιλογή που μπορούσε να είχε κάνει ο Πρωθυπουργός και μακάρι να μείνουν εκεί για όσο χρειαστεί, ώστε να αποκτήσουμε και όλα τα εργαλεία ώστε «οι επόμενοι» να έχουν ευκολότερο έργο – για την ασφάλεια των Ελλήνων πολιτών).

Να σημειώσουμε δυο επόμενες νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης με ιδιαίτερο ενδιαφέρον: Ο Πάνος Τσακλόγλου θα παρουσιάσει στο επόμενο υπουργικό συμβούλιο, περί τα τέλη Ιουνίου, το νομοσχέδιο για τις αλλαγές στην επικουρική ασφάλιση των νέων. Πρόκειται για μια σημαντική αλλαγή του υφιστάμενου καθεστώτος, καθώς ο κάθε νέος ασφαλιζόμενος θα μπορεί να δημιουργήσει έναν «ατομικό κουμπαρά» μετά την 1η Ιανουαρίου του 2022, με στόχο την εξασφάλιση υψηλότερης επικουρικής σύνταξης.

Το ν/σ θα περιλαμβάνει ακόμα τη λειτουργία κεφαλαιοποιητικού πυλώνα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της γήρανσης του πληθυσμού και τη διασφάλιση των υφιστάμενων επικουρικών και κύριων συντάξεων. Το νομοσχέδιο προβλέπεται να εισέλθει στη Βουλή έως τα μέσα Ιουλίου και σε κάθε περίπτωση πριν από την 6η Αυγούστου που η Βουλή θα κλείσει για ολιγοήμερες διακοπές. Το ίδιο διάστημα, μέσα προς τέλη Ιουλίου, αναμένεται να κατατεθεί και το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας, το οποίο θα περιλαμβάνει την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών.

Νωρίτερα αναμένεται να εισέλθουν στη Βουλή και τα πρωτόκολλα συνεργασίας με τη «Βόρεια Μακεδονία»(Σκόπια), που εκ της φύσεώς τους αποτελούν ένα «αγκάθι» για τη Ν.Δ. οπότε και εκεί θα δοκιμασθούν «πολλοί»…

*Ο Νίκος Καραμπάσης είναι Δημοσιογράφος – Πολιτικός Επιστήμονας

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα