

Για την νέα παραλλαγή του κορονοϊού, την XBB 1.5 ή αλλιώς «Κράκεν», που εντοπίστηκε και στην χώρα μας ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια, Θεοκλής Ζαούτης τόνισε πως δεν υπάρχουν μόνο αυτά τα έξι που έχουν ανακοινωθεί καθώς πρόκειται για το δείγμα των θετικών που εξετάστηκαν.
Πάντως, όπως συμπλήρωσε μιλώντας στην ΕΡΤ, μέχρι στιγμής, αφορά σε ένα πολύ χαμηλό ποσοστό, κάτω από το 1%.
Επιπλέον, επισήμανε ότι η Κράκεν δεν υπάρχουν ενδείξεις πως παρουσιάζει πιο σοβαρή νόσηση ή αυξημένο κίνδυνο θανάτου. «Είναι όπως οι άλλες Όμικρον παραλλάξεις και πιο μεταδοτική. Φαίνεται ο ιός να πηγαίνει όλο και πιο μεταδοτικός, αλλά παραμένει ήπιος. Είναι η επιβίωση του ιού» ανέφερε ο κ. Ζαούτης, τονίζοντας πως τα εμβόλια αναμένεται να συνεχίζουν να προστατεύουν από σοβαρή νόσο και από θάνατο.
Επιπλέον, επισήμανε ότι «δεν είναι καθόλου αργά», να εμβολιαστεί κανείς ακόμη και τώρα για τη γρίπη, «προπαντός τα άτομα που είναι σε υψηλό κίνδυνο να κάνουν το εμβόλιο της γρίπης» είπε χαρακτηριστικά.
Και στις περιπτώσεις ακόμα, ατόμων που έχουν προσβληθεί πρόσφατα από τη γρίπη, ο κ. Ζαούτης συστήνει να κάνουν το αντιγριπικό εμβόλιο, καθώς ναι μεν έχει αντισώματα κάποιος που έχει μολυνθεί με τη γρίπη, αλλά δεν είναι μόνο ένας ο ιός της γρίπης. «Υπάρχουν η γρίπη Α και η γρίπη Β και μέσα στη γρίπη Α υπάρχουν η H1N1, η Η3Ν2, δηλαδή το εμβόλιο έχει παραπάνω από ένα στέλεχος μέσα και εγώ προτείνω να γίνει ο εμβολιασμός» επισήμανε ο κ. πρόεδρος του ΕΟΔΥ.
Ως προς τις προβλέψεις ορισμένων ειδικών που κάνουν λόγο για έως και 500.000 κρούσματα γριπωδών συνδρομών εβδομαδιαίως μέσα στον μήνα, ο κ. Ζαούτης διαχώρισε τη θέση του, λέγοντας ότι χωρίς δεδομένα και μια ξεκάθαρη εικόνα των αριθμών, δεν μπορεί κανένας να προχωρήσει σε ασφαλείς προβλέψεις. «Υπάρχουν κάποια μοντέλα, αλλά τα μοντέλα πάντα στηρίζονται σε υποθέσεις» τόνισε.
Όσο αφορά το ζήτημα της μάσκας προστασίας, ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, τόνισε ότι παραμένει η σύσταση για χρήση μάσκας. «Επειδή δεν υπάρχει υποχρεωτικότητα πλέον, δεν σημαίνει πως δεν πρέπει να χρησιμοποιήσουμε ένα εργαλείο που προστατεύει από τους αναπνευστικού ιούς και τον κορονοϊό.
Σχετικά Νέα
Μία σύλληψη και επιβολή προστίμου για την φωτιά στην Ριτσώνα
Στη σύλληψη ενός άνδρα προχώρησαν οι Αρχές για την φωτιά που εκδηλώθηκε στην Ριτσώνα,.
Γενοκτονία των Ποντίων: 106 χρόνια από τη σφαγή και τον ξεριζωμό 353.000 ανθρώπων – Ειδική εκδήλωση στη Βουλή
Σφαγές, φρικτά βασανιστήρια και εξορίες για χιλιάδες Έλληνες του Πόντου που εξοντώθηκαν μαζικά από.
Μέχρι την Τετάρτη οι αιτήσεις για 70.000 vouchers παιδικών κατασκηνώσεων της ΔΥΠΑ
Την Τετάρτη 21 Μαΐου και ώρα 23:59 λήγει η προθεσμία υποβολής αιτήσεων δικαιούχων και.
Κοινό μέτωπο Ελλάδας – Κύπρου για την αθλητική ακεραιότητα: Συμμαχία με ορίζοντα τη διαφάνεια
Σε μία συνεδρίαση υψηλού συμβολισμού και ουσίας για το μέλλον του καθαρού αθλητισμού, πραγματοποιήθηκε.