Θ. Πλεύρης: Σχέδιο και πλήρης συνεργασία με το ΥΠΑΙΘ για τυχόν διασπορά στα σχολεία

«Είμαστε σε πλήρη συνεργασία με το υπουργείο Παιδείας για να περιορίσουμε στο ελάχιστο τυχόν διασπορά στα σχολεία της χώρας», τόνισε σε συνέντευξή του ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, συμπληρώνοντας ότι υπάρχει ένα πρωτόκολλο το οποίο το συζητήθηκε εκτενώς με την Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων.

Μιλώντας στον ΑΝΤ1, ο υπουργός ανέφερε ότι «έχουμε καταλήξει σε κάτι το οποίο είναι συνδυαστικό: εμβολιασμός για τις ηλικίες 12 – 17, τήρηση μέτρων και κυρίως άμεση ιχνηλάτηση, δηλαδή από την πρώτη στιγμή που θα εντοπίζεται κρούσμα θα γίνεται αμέσως έλεγχος».

Σε συνεννόηση ακόμη και με τον ιδιωτικό τομέα αν χρειαστεί

Όσον αφορά τις νοσηλείες παιδιών, ο κ. Πλεύρης, τόνισε ότι «στο υπουργείο Υγείας ήδη έχουμε καταρτίσει ένα σχέδιο που περιλαμβάνει επιπλέον παιδιατρικές κλίνες Covid, εάν και εφόσον χρειαστούν, στα Nοσοκομεία του ΕΣΥ αλλά και στις Κλινικές καθώς είμαστε σε συνεννόηση με τον ιδιωτικό τομέα».

Πρόσθεσε δε ότι «Ήρθαμε σε συνεννόηση με όλες τις Παιδιατρικές Ενώσεις, παρουσία και του Πρωθυπουργού, όσον αφορά τον εμβολιασμό των παιδιών. Ζητήσαμε από τους παιδιάτρους να ενημερώσουν τους γονείς και αυτό που μας εξήγησαν είναι ότι το παιδί, αν και κινδυνεύει λιγότερο από τον κορωνοϊό, κινδυνεύει και αυτό και σίγουρα προστατεύεται περισσότερο με τον εμβολιασμό από το να αποκτήσει ανοσία μέσω νόσησης».

Κοντά στο 80% οι εμβολιασμοί σε άνω των 60 ετών

Αναφερθείς στους εμβολιασμούς γενικά, ο υπουργός Υγείας επεσήμανε ότι «Αυτή τη στιγμή πάμε να διευρύνουμε το μοντέλο εμβολιασμού με την εμπλοκή των ιδιωτών γιατρών, τους οποίους πληρώνει το Κράτος για τους εμβολιασμούς που θα πραγματοποιούν».

Υπογράμμισε ότι στις μεγαλύτερες ηλικίες- άνω των 60 ετών- έχει εμβολιαστεί το 79% του πληθυσμού, ενώ σημείωσε ότι «η στόχευσή είναι το ποσοστό που έχουμε σε αυτές τις ηλικίες να αρχίσουμε να το προσεγγίζουμε και στους πιο νέους, έτσι ώστε σε μικρό χρονικό διάστημα να έχουμε καταφέρει να εμβολιάσουμε το 70%-80% του γενικού πληθυσμού».
«Τα ποσοστά εμβολιασμών είναι κοντά στο 80% στους άνω των 60 ετών, περίπου στο 77% στους άνω των 50 και περίπου ανάλογο είναι το ποσοστό στους άνω των 40 ετών», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Τι εξετάζει η Επιτροπή σχετικά με την Τρίτη δόση

Σχετικά με την τρίτη δόση ανέφερε ότι «Πρώτα από όλα τα εμβόλια έχουν συνήθως κάποιο χρόνο, το ξέρουμε και από τα αντιγριπικά εμβόλια. Μάλιστα τον επόμενο μήνα θα ανοίξει και η διαδικασία για τα εμβόλια έναντι της γρίπης».

«Αυτή τη στιγμή, λοιπόν, με βάση τις εισηγήσεις της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών και της διεθνούς πρακτικής των papers που δημοσιεύονται, παρακολουθούμε ποιοι πρέπει να κάνουν την αναμνηστική δόση.

Με τα σημερινά δεδομένα, αυτή τη δόση έχει αποφασιστεί να την κάνουν τα άτομα που βρίσκονται σε ανοσοκαταστολή επειδή δεν έχουν αναπτύξει τα αντισώματα τα οποία χρειάζονται. Αυτές τις ημέρες άνοιξε η πλατφόρμα και μπορούν να πάνε να εμβολιαστούν», συμπλήρωσε.

Τέλος, εξήγησε ότι η Επιτροπή τώρα εξετάζει δυο πράγματα: «Το θέμα της χρονικής διάρκειας και το θέμα με τους άνω των 60 ετών, καθώς αυτή η ηλικιακή ομάδα είναι ευάλωτη και πρέπει να έχει όσο το δυνατόν περισσότερα αντισώματα».

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα