The Telegraph: Το 2018 ίσως είναι η χρονιά που η Ελλάδα θα καταφέρει να ανακάμψει

Μετά από σχεδόν μία δεκαετία αυστηρής λιτότητας, άγριων περικοπών και ανέχειας για εκατομμύρια Έλληνες, το 2018 ίσως να είναι η χρονιά που η Ελλάδα τελικά θα καταφέρει να ανακάμψει, αναφέρει η Telegraph.

Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα, στους Έλληνες που για μια μεγάλη περίοδο έχουν υποφέρει, πλέον έχει δοθεί μια ελπίδα για ανάπτυξη της οικονομίας από τις προβλέψεις των διεθνών δανειστών της χώρας και από την ΤτΕ, που κάνουν λόγο για ανάπτυξη της τάξης του 2,5%- αυξημένη από το 1,5% της τρέχουσας χρονιάς.

Όμως παρά τις αισιόδοξες προβλέψεις, το ερώτημα παραμένει: Οι Έλληνες θα πρέπει να ανοίξουν μπουκάλια με ούζο και ρετσίνα για να το γιορτάσουν; Οι μαύρες ημέρες που οι χτυπημένοι από την φτώχεια συνταξιούχοι έψαχναν για φαγητό στους κάδους απορριμμάτων έχουν περάσει; Όχι ακριβώς.

Τα καλά νέα για την Ελλάδα, σύμφωνα με την Telegraph, είναι η αύξηση του τουρισμού την τελευταία διετία, με τις αφίξεις το 2016 να φτάνουν τα 26.000.000, ενώ το 2017 πλησίασαν τα 30.000.000. Επίσης η χώρα είδε αύξηση σε κάποιους τομείς των εξαγωγών της, με κάποιες εταιρείες μάλιστα να προβαίνουν σε προσλήψεις προσωπικού.

Όμως ακόμα και αν επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις των αναλυτών για αύξηση της ανάπτυξης κατά 2,5%, αυτή θα ξεκινήσει από μια πολύ χαμηλή βάση και ο λόγος δεν είναι άλλος από το γεγονός ότι από το 2009 που ξεκίνησε η κρίση στη χώρα το ελληνικό ΑΕΠ έχει συρρικνωθεί σχεδόν κατά 30%.

Παρότι ο τουρισμός είναι αναμφισβήτητα ισχυρός και θα δυναμώσει ακόμη περισσότερο, αυτός ο τομέας είναι “φούσκα” και δεν αντιπροσωπεύει την υπόλοιπη οικονομία. Όμως, σύμφωνα με την Telegraph, πέρα από τις βίλες και τις ταβέρνες στα νησιά, η ελληνική οικονομία συνεχίζει να έχει πρόβλημα. Και αυτό γιατί η ανεργία παραμένει στο 22%, ποσοστό που είναι το υψηλότερο στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Μάλιστα για τις ηλικίες κάτω των 25 ετών το ποσοστό της ανεργίας εκτοξεύεται στο 50%.

Όπως αναφέρει η βρετανική εφημερίδα, είναι αλήθεια ότι οι δείκτες της απασχόλησης βελτιώνονται, όμως πολλές από τις νέες θέσεις εργασίας που δημιουργούνται αφορούν δουλειές μερικής απασχόλησης με χαμηλές αμοιβές που οδηγούν σε μηνιαίο μισθό μόλις 400 ευρώ. Παράλληλα οι φόροι αυξάνονται ξανά και ξανά “σακατεύοντας” την οικονομία.

Επίσης η Telegraph κάνει αναφορά και στην κατάσταση του τραπεζικού συστήματος. Όπως επισημαίνει πολλές ελληνικές εταιρείες ενώ βλέπουν τις θέσεις τους να βελτιώνονται αντιμετωπίζουν δυσκολίες στο να εξασφαλίσουν δάνεια. Και αυτό γιατί οι τράπεζες είναι φορτωμένες με “κόκκινα” δάνεια σε επίπεδα ρεκόρ και είναι πλέον πολύ φειδωλές στη χορήγηση νέων δανείων. Παράλληλα, οι επιχειρήσεις βρίσκονται αντιμέτωπες με μια “βυζαντινή” γραφειοκρατία και την συνεχιζόμενη αποτυχία των ελληνικών κυβερνήσεων να ρυθμίσουν το δικαστικό σύστημα. Επίσης, η εφημερίδα υπογραμμίζει τη δυσκολία που αντιμετωπίζει η επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα και υπενθυμίζει την τελευταία έρευνα της Παγκόσμιας Τράπεζας που κατατάσσει τη χώρα μας στην 67η θέση ανάμεσα σε 190 χώρες- μαζί με την Αλβανία, τη Τζαμάικα, το Μαρόκο και το Βιετνάμ.

“Είναι εφικτή ανάπτυξη της τάξης του 2,5%; Πιθανώς ναι, αλλά το κυρίαρχο ερώτημα είναι αν είναι βιώσιμη”, δηλώνει στην εφημερίδα ο Wolfgango Piccoli, της συμβουλευτικής εταιρείας Teneo Intelligence, ο οποίος ειδικεύεται στο ελληνικό ζήτημα. Ο ίδιος αναφέρει ότι η Ελλάδα έχει κάνει πολλές δομικές αλλαγές, αλλά κανείς δεν έχει εστιάσει στην ανάπτυξη, παρά μόνο στις περικοπές δαπανών, στις ιδιωτικοποιήσεις και στις μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό. “Τόσο η κυβέρνηση, όσο και η αντιπολίτευση, συνεχίζουν να αναφέρονται στο παλιό μείγμα μείωσης φόρων, σε κίνητρα για τομείς όπως ο τουρισμός και για την ελπίδα ότι η Ευρώπη θα παραχωρήσει περισσότερα. Όμως η οικονομία παραμένει πολύ εύθραυστη”, αναφέρει ο Piccoli.

Ακόμη κι αν το 2018 φέρει μία αβέβαιη ανάκαμψη, θα περάσει πολύ καιρός προτού οι Έλληνες ανακτήσουν το επίπεδο ζωής που απολάμβαναν πριν από την κρίση, καταλήγει το δημοσίευμα. “Οι Έλληνες δεν θα φτάσουν στο επίπεδο ευημερίας που είχαν το 2009 πριν από το 2025 ή το 2030”, σχολιάζει ο Παναγιώτης Πετράκης, καθηγητής Οικονομικών του ΕΚΠΑ. “Κάθε χρόνο αισθανόμαστε λίγο καλύτερα, αλλά η ανάκαμψη θα είναι πάρα πολύ αργή. Πιστεύω ότι οι περισσότεροι Έλληνες παραμένουν αρκετά απαισιόδοξοι”, προσθέτει.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα