Τα υφεσιακά σημάδια που πρέπει να ανησυχούν την Ευρώπη

Δεν είναι μόνο ο πόλεμος στο Ισραήλ και η ανάφλεξη των ενεργειακών τιμών (πετρέλαιο, φυσικό αέριο), που τείνουν να δημιουργήσουν μια σταθερά αβεβαιότητας στην Ευρώπη, με τουλάχιστον μεσοπρόθεσμο ορίζοντα. Η Γηραιά Ήπειρος θα πρέπει να ανησυχεί  για τα υφεσιακά σημάδια που εμφανίζονται έντονα σε βασικούς οικονομικούς δείκτες και παράλληλα αποτυπώνονται στο απότομο φρενάρισμα κραταιών οικονομιών, όπως της γερμανικής.

Η σφιχτή οικονομική πολιτική με τις συνεχόμενες αυξήσεις επιτοκίων που εφάρμοσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα «λάβωσε» την ανάπτυξη στη Γηραιά Ήπειρο, που σε συνδυασμό με τον πληθωρισμό και τις δυσλειτουργίες στην αντιμετώπισή του, επηρέασαν αρνητικά και συνολικά το ευρωπαϊκό επιχειρείν. Δεν είναι παράτολμο ούτε επιπόλαιο να ισχυριστεί κάποιος ότι η Ευρώπη διολισθαίνει προς την ύφεση και ενδεχομένως η ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή να λειτουργήσει ως πολλαπλασιαστής ισχύος για τούτη την αρνητική εξέλιξη.

Τα στοιχεία που προκύπτουν από την οικονομική δραστηριότητα του ιδιωτικού τομέα στην Ευρωζώνη, καταδεικνύουν το μέγεθος του προβλήματος αλλά και της πτωτικής πορείας που έχει πάρει η ευρωπαϊκή οικονομία. Το πρόβλημα δεν είναι τωρινό προφανώς-έχει επισημανθεί και τους προηγούμενους μήνες- ωστόσο πλέον βγάζει μάτια και δεν μπορεί-πρέπει να αγνοηθεί από την ευρωπαϊκή οικογένεια.

Οι βασικοί δείκτες της επιχειρηματικής δραστηριότητας κατακρημνίζονται τον Οκτώβριο, παραμένοντας εγκλωβισμένοι σ’ ένα καθοδικό σπιράλ. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι ο σύνθετος δείκτης υπευθύνων προμηθειών (PMI) της HCOB, που καταρτίζεται από την S&P Global και θεωρείται καλό βαρόμετρο της συνολικής οικονομικής υγείας, υποχώρησε στις 46,5 μονάδες τον Οκτώβριο από 47,2 τον Σεπτέμβριο, στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Νοέμβριο του 2020.

Σε πτώση βρίσκεται και ο κλάδος των υπηρεσιών, ενώ και η μεταποίηση παραμένει πολύ χαμηλά και σε επίπεδα έντονης συρρίκνωσης.

Η εικόνα στην Ελλάδα

Από αυτή την αρνητική συγκυρία δεν μένει ανεπηρέαστη η ελληνική οικονομία και δη βασικοί δείκτες που συνδέονται με την επιχειρηματική δραστηριότητα. Σε σχέση με τη συνολική εικόνα της Ευρώπης, τα πράγματα εξελίσσονται πιο ομαλά προς το παρόν, ωστόσο αυτό δεν συνεπάγεται εφησυχασμό. Τουναντίον, το γεγονός ότι ο δείκτης μεταποίησης στην Ελλάδα βρέθηκε μια ανάσα από την ύφεση το προηγούμενο μήνα, αποτελεί εστία ανησυχίας και προβληματισμού. Αυτή η εστία «φουντώνει» και από την καταγεγραμμένη προσφάτως από τον ΙΟΒΕ,  υποχώρηση του οικονομικού κλίματος και τη σημαντική εξασθένηση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης στη χώρα μας.

Η παραπάνω πανευρωπαϊκή αλλά και εθνική συνθήκη μπορεί να γίνει πολύ χειρότερη, εφόσον ο πόλεμος στο Ισραήλ κλιμακωθεί το επόμενο διάστημα. Σ’ αυτή την περίπτωση θα βγουν αληθινά τα εφιαλτικά σενάρια που προβλέπουν μια νέα ενεργειακή κρίση και εκτόξευση των τιμών του πετρελαίου αλλά και του φυσικού αερίου σε πολύ μεγάλα ύψη.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα