Τα άτομα με long COVID δεν παρουσιάζουν σημάδια εγκεφαλικής βλάβης

Ένα ζευγάρι νέων μελετών που δημοσιεύθηκαν αυτή την εβδομάδα σχετικά με την long COVID έριξαν περισσότερο φως στην πάθηση που μερικές φορές προκαλεί αναπηρία που επηρεάζει εκατομμύρια ανθρώπους.

H long COVID, είναι η επιμονή μιας σειράς συμπτωμάτων της COVID-19 για μήνες μετά την αρχική μόλυνση. Οι επιστήμονες σε όλο τον κόσμο εργάζονται για να κατανοήσουν την πάθηση, από παράγοντες κινδύνου έως αιτίες έως πιθανές θεραπείες.

Στην πρώτη μελέτη, 31 ενήλικες υποβλήθηκαν σε οσφυονωτιαία παρακέντηση και αιμοληψίες για να αναζητηθούν αλλαγές στο ανοσοποιητικό τους σύστημα και επίσης για να αναζητήσουν αλλαγές στα νευρικά κύτταρα που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τη μετάδοση σημάτων στον εγκέφαλο.

Μεταξύ των συμμετεχόντων, 25 άτομα είχαν νευρογνωστικά συμπτώματα long COVID, όπως απώλεια μνήμης ή προβλήματα προσοχής. Έξι συμμετέχοντες είχαν αναρρώσει πλήρως από την COVID και 17 άτομα δεν είχαν ποτέ COVID-19.

Όσοι είχαν COVID-19 διαγνώστηκαν μεταξύ Μαρτίου 2020 και Μαΐου 2021. Τα δείγματά τους ελήφθησαν τουλάχιστον τρεις μήνες μετά τα πρώτα τους συμπτώματα.

Τα αποτελέσματα δημοσιεύτηκαν την Τρίτη στο The Journal of Infectious Diseases. Τα αποτελέσματα της μελέτης έδειξαν ότι η long COVID δεν φαίνεται να συνδέεται με τον ιό SARS-CoV-2 που εισβάλλει στον εγκέφαλο ή προκαλεί ενεργή εγκεφαλική βλάβη.

Σύμφωνα με μια περίληψη της μελέτης από το Πανεπιστήμιο του Γκέτεμποργκ στη Σουηδία, όπου εργάζονται οι ερευνητές, «δεν υπήρχαν σημαντικές διαφορές μεταξύ των ομάδων κατά την ανάλυση του αίματος και του εγκεφαλονωτιαίου υγρού για ανοσοενεργοποίηση ή δείκτες εγκεφαλικής βλάβης. Τα ευρήματα υποδεικνύουν επομένως ότι η κατάσταση μετά την COVID-19 δεν είναι αποτέλεσμα συνεχιζόμενης μόλυνσης, ενεργοποίησης του ανοσοποιητικού ή εγκεφαλικής βλάβης».

Στη δεύτερη μελέτη, Νορβηγοί ερευνητές συνέκριναν την πιθανότητα εμφάνισης 17 διαφορετικών μακροχρόνιων συμπτωμάτων COVID με βάση το εάν ένα άτομο είχε μολυνθεί ή όχι από COVID. Η ανάλυση περιελάμβανε 53.846 άτομα που διαγνώστηκαν με COVID μεταξύ Φεβρουαρίου 2020 και Φεβρουαρίου 2021, καθώς και περισσότερα από 485.000 άτομα που δεν είχαν μολυνθεί. Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν είχαν εμβολιαστεί κατά της COVID-19 κατά τη διάρκεια της μελέτης.

Τα αποτελέσματα δημοσιεύτηκαν την Πέμπτη στο περιοδικό BMC Infectious Diseases. Τα αποτελέσματα της μελέτης έδειξαν ότι οι άνθρωποι που είχαν COVID-19 είχαν περισσότερες από διπλάσιες πιθανότητες να εμφανίσουν δύσπνοια ή κόπωση.

Ήταν επίσης πιο πιθανό να εμφανίσουν απώλεια μνήμης ή πονοκέφαλο σε σύγκριση με άτομα που δεν είχαν ποτέ COVID. Οι ερευνητές εξέτασαν μόνο συμπτώματα που εμφανίστηκαν τουλάχιστον τρεις μήνες μετά τη διάγνωση της COVID.

Διαπίστωσαν επίσης ότι η νοσηλεία αύξησε τον κίνδυνο εμφάνισης μακροχρόνιων συμπτωμάτων COVID, όπως δύσπνοια, κόπωση και απώλεια μνήμης.

Οι συγγραφείς σημείωσαν ότι ένας περιορισμός της μελέτης τους ήταν ότι, συχνά, δεν καταγράφονται στη Νορβηγία όλα τα συμπτώματα που αναφέρθηκαν κατά τη διάρκεια επίσκεψης σε γιατρό γενικής ιατρικής, κάτι που θα μπορούσε να έχει επηρεάσει τα αποτελέσματα.

Μάριον Κοντογιάννη

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα