Σύνοδος Κορυφής: Απομακρύνεται ευρωομόλογο-Οι εξελίξεις για τα μέτρα στήριξης

Συμφώνησαν πως διαφώνησαν… οι 27 ηγέτες της ΕΕ για την έκδοση ευρωομολόγου, με στόχο τη χρηματοδότηση των οικονομιών εν μέσω ενεργειακής κρίσης, κατά τη Σύνοδο Κορυφής στις Βερσαλίες και με τα μάτια στραμμένα στον πόλεμο στην Ουκρανία.

Η Σύνοδος συνεχίζεται και σήμερα, με τη λήψη των τελικών αποφάσεων ωστόσο να παίρνει παράταση για τις 25 Μαρτίου.

Για την ιστορία, η πρόταση για το ευρωομόλογο βρήκε αντιδράσεις από Γερμανία, Ολλανδία και άλλες χώρες.

Ως προς τα μέτρα στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων, που καλούνται να σηκώσουν το βάρος των ανατιμήσεων, οι «27» εξετάζουν την πρόταση του Έλληνα πρωθυπουργού για πλαφόν στο φυσικό αέριο.

Συγκεκριμένα, η Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι αυτή που καλείται να καταθέσει τις προτάσεις της τις επόμενες εβδομάδες. Σε αυτή τη δέσμη μέτρων περιλαμβάνεται και η παραπάνω πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Στη Σύνοδο συμφωνήθηκε, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, το σχέδιο έξι σημείων του κ. Μητσοτάκη για προσωρινό έλεγχο της ανώτατης τιμής του φυσικού αερίου στην αγορά χονδρικής θα αποτελέσει σημείο συζήτησης για την στρατηγική αντιμετώπισης από πλευράς της Ένωσης του συνεχώς αυξανόμενου κόστους.

Πάντως, κοινός τόπος είναι η ανάγκη για στήριξη των πληττόμενων καταναλωτών με τον κ. Μητσοτάκη να δηλώνει κατά την άφιξη του στη Σύνοδο ότι «απαιτείται μια ευρωπαϊκή αντίδραση έτσι ώστε να προστατεύσουμε καταναλωτές, επιχειρήσεις, αγρότες, από αυξομειώσεις στις τιμές του φυσικού αερίου και κατά συνέπεια της ηλεκτρικής ενέργειας».

Δεύτερο θετικό σημείο της Συνόδου για τους σχεδιασμούς της ελληνικής αποστολής είναι η συμφωνία για ενίσχυση της άμυνας και της στρατηγικής αυτονομίας της ΕΕ. Θέση που είχε αναδείξει η χώρα μας πολλούς μήνες πριν τα ρωσικά τανκς εισβάλλουν στην Ουκρανία και η Γηραιά Ήπειρος ζήσει τις σκοτεινές εικόνες ενός πολέμου για πρώτη φορά μετά το 1945. Ελλάδα και Γαλλία είχαν δημιουργήσει την ατζέντα αυτή και με πράξεις κατά την υπογραφή της Αμυντικής Συμφωνίας μεταξύ των δύο χωρών υπό την σκιά της ακραίας τουρκικής προκλητικότητας. Οι εξελίξεις έχουν επιταχύνει την συζήτηση και όλοι αντιλαμβάνονται την κρισιμότητα η Ευρώπη να έχει την δυνατότητα να προασπίσει τα συμφέροντα της σε όλα τα πεδία. Αυτό που επιπροσθέτως επιδιώκει η Αθήνα είναι η εξαίρεση ενός μέρους ή ενδεχομένως και όλων των αμυντικών δαπανών από τους υπολογισμούς του ελλείμματος, «έτσι ώστε χώρες όπως η Ελλάδα οι οποίες ιστορικά ξοδεύουν περισσότερα σε αμυντικές δαπάνες από άλλες ευρωπαϊκές χώρες, να μην τιμωρούνται γι’ αυτή τους τη στρατηγική επιλογή».

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα