

Ρητή αναφορά στην επιλογή επιβολής πλαφόν στις τιμές φυσικού αερίου περιέχει τελικά, μετά από σκληρή μάχη Βορρά – Νότου, το κείμενο συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ.
Οι «27» κατέληξαν μετά από μια μαραθώνια και πολύωρη συνεδρίαση που κράτησε σχεδόν 9 ώρες σε έναν συμβιβασμό για τα αιτήματα του Νότου, που προκάλεσαν τη σφοδρή αντίδραση των χωρών του Βορρά.
Τελικά η Κομισιόν θα παρουσιάσει τον Μάιο τιςπροτάσεις της για την αποσύνδεση της τιμής του φυσικού αερίου από την τιμής της ηλεκτρικής ενέργειας, όπως ανέφερε η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στη συνέντευξη τύπου που παραχώρησε χθες μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής.
Η πρόεδρος της Επιτροπής αναφέρθηκε παράλληλα στη συμφωνία ΕΕ-ΗΠΑ για προμήθεια υγροποιημένου φυσικού αερίου με στόχο την μείωση της εξάρτησης της Ευρώπης από την Ρωσία. «Εξετάσαμε διάφορες εναλλακτικές για να μετριάσουμε τον αντίκτυπο των υψηλών τιμών ενέργειας στους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις», επισήμανε, ενώ έκανε λόγο και για μειωμένη φορολογία και για πλαφόν στις τιμές.
«Όλες οι επιλογές που παρουσιάστηκαν έχουν πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα, αλλά πρώτα από όλα πρέπει να δούμε τη ρίζα αυτού που προκαλεί υψηλές τιμές στην ηλεκτρική ενέργεια και αυτό είναι σε μεγάλο μέρος είναι οι υψηλές και ευμετάβλητες τιμές του αερίου» υπογράμμισε ηκ. Φον ντερ Λάιεν. «Καλωσορίζω το γεγονός ότι τώρα θα χρησιμοποιήσουμε τη συλλογική διαπραγματευτική μας δύναμη» σημείωσε επίσης.
Τέλος, είπε ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες αποφάσισαν υπέρ «ειδικής μεταχείρισης» της Ιβηρικής Χερσονήσου όσον αφορά στο ενεργειακό, σημειώνοντας ότι « έχει μία πολύ ειδική κατάσταση. Το ενεργειακό μίγμα έχει υψηλά επίπεδα ανανεώσιμων που είναι πολύ καλό και μόνο με περιορισμένη διασυνδεσιμότητα γι’αυτό συμφωνήσαμε σε ειδική μεταχείριση έτσι ώστε η Ιβηρική να μπορεί να αντιμετωπίσει αυτή την ειδική κατάσταση».
Μητσοτάκης: Στο κείμενο συμπερασμάτων η ελληνική πρόταση
Από την πλευρά του, ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά το πέρας της Συνόδου Κορυφής ανέφερε ότι η ελληνική πρόταση για πλαφόν στις τιμές χονδρικής του φυσικού αερίου συμπεριελήφθη στο κείμενο συμπερασμάτων, αν και όπως είπε, οι συζητήσεις ήταν αρκετές δύσκολες.
«Προσήλθαμε στο Συμβούλιο χωρίς να υπάρχει κοινός τόπος για το πώς πρέπει να αντιδράσουμε στην έκρηξη των τιμών φυσικού αερίου. Καταφέραμε να συμπεριληφθεί στα συμπεράσματα μια ρητή αναφορά στα πλαφόν των τιμών φυσικού αερίου, ανάμεσα στις άλλες επιλογές, που καλούμε την Κομισιόν να εξετάσει προκειμένου να συμπιέσουμε τις τιμές», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Πρόσθεσε δε ότι υπάρχει κατανόηση για το πως δουλεύει η χονδρεμπορική αγορά φυσικού αερίου, πως έχει γίνει αντικείμενο κερδοσκοπίας και δεν ανατανακλά πια τις πραγματικές δυνάμεις της προσφοράς και της ζήτησης. Μάλιστα, επισήμανε ότι πολλοί φορείς της διεθνούς ηλεκτροπαραγωγικής αγοράς έχουν ταχθεί, με επίσημες ανακοινώσεις τους, υπέρ του πλαφόν, πράγμα που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρέπει να το λάβει υπόψη της.
Σχετικά Νέα
Τουρκία για την γενοκτονία των Ποντίων: Κατηγορεί την Ελλάδα για «παραληρηματικές δηλώσεις»
Με την γνωστή του μέθοδο το Υπουργείο Εξωτερικών στην Τουρκία αντιμετωπίζει τις ετήσιες αναφορές.
Σεισμοί στην Εύβοια: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ο Δήμος Μαντουδίου
Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε ο δήμος Λίμνης-Μαντουδίου-Αγίας Άννας, μετά τις σοβαρές ζημιές που υπέστη.
Νέα συμφωνία Βρετανίας-ΕΕ: Πιο εύκολες εξαγωγές, φθηνότερα προϊόντα και νέες ευκαιρίες
Σε μια ιστορική στροφή σχεδόν εννέα χρόνια μετά το δημοψήφισμα για το Brexit, η.
Πολιτική κόντρα για τα Τέμπη: Σε τροχιά σύγκρουσης ΝΔ και ΠΑΣΟΚ
Αίτημα για σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής, που θα διερευνήσει το ενδεχόμενο κακουργηματικών πράξεων του πρώην υπουργού Κώστα.