

Mήνυμα στην Τουρκία να δεσμευθεί στην αποκλιμάκωση και την ειρηνική επίλυση των διαφορών με την Ελλάδα, αλλά και να τερματίσει τις παράνομες δραστηριότητες της στην κυπριακή ΑΟΖ, διαφορετικά θα υπάρξουν κυρώσεις, αναμένεται να στείλει το αυριανό Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, σύμφωνα με διπλωματική πηγή που ενημέρωσε τον Τύπο στις Βρυξέλλες. Επιπλέον οι 27 θα στείλουν το μήνυμα ότι η Τουρκία οφείλει να διαλέξει ανάμεσα στην ένταση και μια θετική ατζέντα που περνά μέσα από την ειρηνική δέσμευση σε εποικοδομητικό διάλογο.
Αναλυτικά, σύμφωνα με διπλωματική πηγή που ενημέρωσε τον Τύπο στις Βρυξέλλες, κατά τις προκαταρκτικές συζητήσεις των διπλωματών των κρατών μελών “κάποιοι δεν ήθελαν να καθόλου κείμενο για την Τουρκία”. Ωστόσο, η ελληνική πλευρά αντέτεινε ότι “δεν γινόταν να υπάρχει κείμενο για Λευκορωσία και όχι για Τουρκία”
Αργότερα ετέθη η ιδέα, η υπόθεση της Τουρκία να διευθετηθεί με “δήλωση του Προέδρου”, αλλά, σύμφωνα με τη διπλωματική πηγή, “όλοι αντιλαμβάνονται ότι αν διαχωρίσουμε δήλωση συμπερασμάτων – Μισέλ, αυτό θα δημιουργούσε ερωτηματικά”.
Η ίδια πηγή όπως μεταδίδει το κυπριακό sigmalive δήλωσε ότι “πάμε για συμπεράσματα”, όμως το περιεχόμενό τους “είναι ρευστό”. “Δεν έχουμε δει σχέδιο”, είπε. “Θα κυκλοφορήσει κατά τη διάρκεια Συνόδου”.
Σημείωσε δε ότι γίνονται επαφές του Σαρλ Μισέλ με διάφορους κύριους παράγοντες και μετά το κείμενο θα πάει στους ηγέτες προς οριστικοποίηση.
Σχολίασε ότι αυτή η τακτική είναι του ίδιου του Σ. Μισέλ, ο οποίος δεν ήθελε να στείλει πρώτα το κείμενο στο COREPER.
Σε σχέση με τα αιτήματα της Ελλάδας, η διπλωματική πηγή σημείωσε “αποδραματοποιώντας τη συζήτηση”, ότι “το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο από μόνο του δεν μπορεί να αποφασίσει κυρώσεις”.
Έθεσε δε ως παράδειγμα ότι “υπήρξε απόφαση για κυρώσεις για γεωτρήσεις Κύπρο και ακόμη οι Κύπριοι προσπαθούν (να προσθέσουν ονόματα). Το Συμβούλιο μπορεί να δώσει κατευθυντήριες γραμμές”, είπε.
“Αυτό που τελικά θα δούμε είναι λίγο -στο ίδιο κλίμα που κινήθηκε η επιστολή Μισέλ”, προέβλεψε. Κατέγραψε δε την πολιτική διπλής προσέγγισης “καρότο και μαστίγιο”
Ξεκαθάρισε ότι “για μας οι κυρώσεις δεν είναι αυτοσκοπός. Αυτό έχει ειπωθεί επίσης και στην Αθήνα και επιμένω και Coreper. Δεν είναι η ΕΕ, που πρέπει να επιλέξει μεταξύ διαλόγου ή κυρώσεων”.
“Η ΕΕ ιδανικά θα ήθελε καλή, εποικοδομητική, εταιρική σχέση με Τουρκία. Από εκεί και πέρα, στην Τουρκία εναπόκειται να επιλέξει αυτό που προτιμάει. Δεν μπορεί και διάλογο και καλή εποικοδομητική σχέση και ενίσχυση της τελωνειακής ένωσης και να κάνει αυτά που κάνει. Αν συνεχίσει … κυρώσεις”, τόνισε η διπλωματική πηγή. Διευκρίνισε όμως ότι “δεν υπάρχει αυτοματοποιημένη διαδικασία”.
Σχολίασε ότι η Γερμανία δεν έχει εκδηλωθεί, όμως “κανένας δεν εμφανίζεται τόσο φίλος της Τουρκίας ώστε να είναι έτοιμος να ευλογήσει τις κινήσεις της”. “Κατά γενική ομολογία: Η Τουρκία αποτελεί πρόβλημα εδώ και πολύ καιρό”, είπε.
Σημείωσε όμως ότι οι τοποθετήσεις έχουν διακυμάνσεις και άλλοι είναι λίγο πιο σκληροί, άλλοι επιθυμούν αυξημένα περιθώρια διαλόγου.
“Είναι σαφές ότι το μήνυμα που έχει πάρει η Τουρκία από όλους: Αλλάξτε συμπεριφορά, αλλιώς έτσι όπως το πάτε δεν θα μπορέσουμε να βοηθήσουμε”, σημείωσε.
Έκανε λόγο για “κοινή θέση Ελλάδας-Κύπρου”, σημειώνοντας ότι “δεν εφησυχάζουμε που έφυγε το Ορούτς Ρέιτς, θέλουμε περισσότερες καταχωρήσεις (ονομάτων στη λίστα των κυρώσεων) προς διαφύλαξη αξιοπιστίας και να πάρουν έστω ένα ελαφρύ μήνυμα ότι δεν μπορούν να κάνουν ό,τι θέλουν”. “Είμαστε στην ίδια γραμμή”, σημείωσε.
Σύμφωνα με διπλωματικές πληροφορίες, τα συμπεράσματα θα χαιρετίζουν τη βελτίωση με την Ελλάδα, (Όρουτς Ρέις), αλλά θα καταδικάζουν τη συμπεριφορά της Τουρκίας σε βάρος της Κύπρου ως απαράδεκτη.
Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι για την Κύπρο θα υπάρχει ειδική παράγραφος.
Σχετικά Νέα
Μικρά κέρδη στη Λεωφόρο Αθηνών μετά τις αργίες
Επιστροφή στη δράση για τους επενδυτές στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους τελευταίους να «ζυγίζουν».
Πρέσβης Κίνας: Οι ΗΠΑ παραβίασαν σοβαρά τα έννομα δικαιώματα και συμφέροντα όλων των χωρών
Για προστατευτισμό, μονομέρεια και οικονομική ηγεμονία στο όνομα της “αμοιβαιότητας” κάνει λόγο, σε άρθρο.
ΗΠΑ: Σημαντική πρόοδος στις διαπραγματεύσεις με την Ινδία για τους δασμούς
Σημαντική πρόοδο έχουν σημειώσει οι ΗΠΑ προς την κατεύθυνση μιας διμερούς εμπορικής συμφωνίας μετά.
Γάλλος ΥΠΕΞ: Η Ευρώπη έχει διατυπώσει στις ΗΠΑ τις κόκκινες γραμμές της για την Ουκρανία
Η Ευρώπη εξέφρασε στις ΗΠΑ τις κόκκινες γραμμές της σχετικά με την Ουκρανία κατά.