Συνεχίστηκε η άνοδος στο χρηματιστήριο Αθηνών

Δεύτερη ημέρα ανόδου για το χρηματιστήριο Αθηνών, χωρίς όμως να λείπει η νευρικότητα και η επιλεκτικότητα σε μια αγορά που ναι μεν ικανοποιήθηκε από την έγκριση του σχεδίου Ηρακλής για τα κόκκινα δάνεια των ελληνικών τραπεζών, αλλά εξακολουθεί να επηρεάζεται από την διεθνή αβεβαιότητα.

Σήμερα, ο γενικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,90% στις 839,22 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 830,09 μονάδων (-0,20%) και 840,43 μονάδες (+1,48%). Ο τζίρος ανήλθε στα 54,7 εκατ. ευρώ και ο όγκος ανήλθε στα 28,4 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 1,4 εκατ. τεμάχια.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με κέρδη 1,01%, στις 2.087,11 μονάδες, ενώ στο -0,24% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.173,74 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με άνοδο 4,03% στις 783,28 μονάδες.

Αδιαμφισβήτητα η αγορά έδειξε την ικανοποίησή της από την έγκριση του σχεδίου Ηρακλής για τα κόκκινα δάνεια των ελληνικών τραπεζών από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία όπως διαπίστωσε δεν αντίκειται στους κανόνες περί κρατικών ενισχύσεων. Το σχέδιο ήταν κάτι που περίμενε η αγορά ως ένα βήμα για την ομαλοποίηση των συνθηκών στον τραπεζικό κλάδο, καθώς θα βοηθήσει στην αντιμετώπιση του μεγάλου όγκου των κόκκινων δανείων.

Παρόλα αυτά, η αγορά έδειξε και επιφυλακτικότητα αλλά και κόπωση στο να συγκεντρώσει το ενδιαφέρον “φρέσκων” κεφαλαίων, η οποία γίνεται εντονότερη καθώς πλησιάζουμε προς το τέλος του δωδεκαμήνου, αλλά και όσο οι διεθνείς εξελίξεις συντηρούν ένα μείγμα ανησυχιών. Εντούτοις εξελίξεις, όπως η πλήρης άρση των κεφαλαιακών ελέγχων και το σχέδιο Ηρακλής, έχουν λειτουργήσει ως ανάχωμα σε κάθε κύμα risk off που έχει χτυπήσει την ελληνική αγορά στο ίδιο διάστημα.

Στο ταμπλό τώρα, η Alpha Bank έκλεισε με άλμα 5,45%, με την Πειραιώς και την Εθνική να ακολουθούν με +4,51% και +4,08% αντίστοιχα. Κέρδη 3,46% σημείωσε η Cenergy, η Eurobank και η Jumbo έκλεισαν με άνοδο 2,44% και 2,04% αντίστοιχα, ενώ άνω του 1% ήταν τα κέρδη σε Ελλάκτωρ, ΟΛΠ και Titan. Ήπια ανοδικά έκλεισαν οι Λάμδα, Βιοχάλκο, ΕΧΑΕ, ΔΕΗ, Τέρνα Ενεργειακή και ΟΠΑΠ.

Στον αντίποδα, ο Φουρλής έχασε 2,48%, με τον Σαράντη να έπεται με -1,53%, ενώ ήπια πτωτικά έκλεισαν οι Motor Oil, Coca Cola, Aegean, ΑΔΜΗΕ, Ελληνικά Πετρέλαια και ΓΕΚ Τέρνα. Χωρίς μεταβολή ο ΟΤΕ και ο Μυτιληναίος.

 

 

πηγή   capital.gr

Σχετικά Νέα