Συναγερμός για το νέο κύμα απλήρωτων λογαριασμών

Η ενεργειακή κρίση φαίνεται πως κάνει τα ελληνικά νοικοκυριά αλλά και τις επιχειρήσεις να «κλειδώνουν» μεγαλώνοντας τη λίστα των ληξιπρόθεσμων οφειλών, παρά τα μέτρα στήριξης που έχει εξαγγείλει εδώ και καιρό η ελληνική κυβέρνηση.

Το γεγονός, που επιχείρησε να «προλάβει» η κυβέρνηση και το οικονομικό επιτελείο, χωρίς όμως τελικά τα επιθυμητά αποτελέσματα, έχει σημάνει συναγερμό με την κυβέρνηση να ανησυχεί ιδιαίτερα, αφού μόνο το τελευταίο δίμηνο, όπως φαίνεται, οι απλήρωτοι λογαριασμοί αυξήθηκαν περίπου 15% επιπλέον από το αναμενόμενο ποσοστό καθυστερήσεων.

Με φόντο την ενεργειακή κρίση, τις αυξήσεις αλλά ακόμη και την αδυναμία ασφαλούς πρόβλεψης κορύφωσης των τιμών έχει κάνει την κυβέρνηση να αναζητά επιπλέον λύσεις υπέρ των καταναλωτών και φυσικά βελτίωσης του κλίματος προκειμένου να οδηγηθούν σε εύκολη αποπληρωμή των οφειλών τους.

Αξίζει να σημειωθεί πως στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε ο πρωθυπουργός κατά την πρόσφατη συνάντησή του με τον Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτη Σχοινά στο Μέγαρο Μαξίμου, μεταξύ των οποίων έκαναν λόγο για την «υιοθέτηση ενός συστήματος ρυθμίσεων ώστε να μπορέσουν οι πολίτες οι οποίοι θα δουν ενδεχομένως μία απότομη αύξηση στο κόστος θέρμανσης, να αποπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους εντός εύλογου χρονικού διαστήματος».

Πιο αναλυτικά, ο πρωθυπουργός και ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής συζήτησαν το ζήτημα της αύξησης των τιμών της ενέργειας και τον συντονισμό των δράσεων εντός ΕΕ για τη στήριξη των νοικοκυριών με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να σημειώνει την έμφαση που δίνει η κυβέρνηση στη στήριξη των νοικοκυριών και ιδιαίτερα των ευάλωτων όσον αφορά τις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος και το κόστος της θέρμανσης τον χειμώνα που έρχεται και υπογράμμισε χαρακτηριστικά: «Κρατώ από τις παρατηρήσεις της Επιτροπής κάτι το οποίο το θεωρώ ιδιαίτερα σημαντικό και θα το υιοθετήσουμε και εμείς: Τη δυνατότητα να μπορέσουν οι συμπολίτες μας, οι οποίοι θα δουν ενδεχομένως μία απότομη αύξηση στο κόστος θέρμανσης, να αποπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους εντός εύλογου χρονικού διαστήματος, μέσω ενός συστήματος ρυθμίσεων, έτσι ώστε να μην είναι πολύ μεγάλη η οικονομική επιβάρυνση κατά τη διάρκεια του χειμώνα», ενώ σημείωσε ότι θα πρέπει να εξεταστούν προτάσεις «όπως η δυνατότητα αγοράς φυσικού αερίου, ως Ευρωπαϊκή Ένωση να ξανακάνουμε δηλαδή στο φυσικό αέριο αυτό το οποίο κάναμε εξαιρετικά επιτυχημένα στα εμβόλια».

Από την πλευρά του, ο Μ. Σχοινάς ανέφερε ότι «είναι ένα πρόβλημα πλανητικό, δεν είναι μόνο πρόβλημα ευρωπαϊκό, αλλά φυσικά η Ευρώπη καλείται να το αντιμετωπίσει συνολικά».

Τέλος, να σημειωθεί πως στο τραπέζι φαίνεται να έχει επανέλθει η ελληνική πρόταση, σύμφωνα με την οποία τα έσοδα από τα δικαιώματα των ρύπων να αξιοποιηθούν και για την ενίσχυση της ρευστότητας των προμηθευτών ενέργειας.Μάλιστα, οι τελευταίοι με τη σειρά τους θα είναι σε θέση να προβούν σε ρυθμίσεις προς καταναλωτές που δυσκολεύονται να πληρώσουν τους λογαριασμούς ρεύματος. Τα προβλήματα που εμφανίζει αυτό το σχέδιο είναι ο τρόπος και η μορφή των ενισχύσεων που θα χορηγηθούν στους παρόχους για τους διακανονισμούς, αν και εφόσον βέβαια υιοθετηθεί η πρόταση της ελληνικής πλευράς για τη δημιουργία Μεταβατικού Ταμείου Αντιστάθμισης.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα