

Στη συζήτηση για τη νέα αρχιτεκτονική του παγκόσμιου φορολογικού συστήματος συμμετείχαν σήμερα ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας και η Γενική Γραμματέας Φορολογικής Πολιτικής και Δημόσιας Περιουσίας, Αθηνά Καλύβα.
Η συζήτηση διεξήχθη στο πλαίσιο της συνεδρίασης της Υπουργικής Συνόδου του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) στο Παρίσι. Ο κ. Σταϊκούρας, στη σχετική παρέμβασή του, επισήμανε ότι τον Ιούλιο επιτεύχθηκε ένα ιστορικό ορόσημο για τη διεθνή φορολογία. Η Δήλωση για το νέο πλαίσιο της διεθνούς φορολογικής μεταρρύθμισης, η οποία έχει συγκεντρώσει τη στήριξη 134 – μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα – χωρών-μελών του Περιεκτικού Πλαισίου BEPS του ΟΟΣΑ και των G20, είναι η αναγκαία απάντηση στις προκλήσεις της παγκοσμιοποιημένης και ψηφιοποιημένης οικονομίας. Η Ελλάδα υποστηρίζει με συνέπεια την επίτευξη παγκόσμιας συμφωνίας καθ’ όλες τις συζητήσεις που διεξάγονται στα διεθνή fora, πεπεισμένη για την αναγκαιότητα μιας παγκόσμιας συναινετικής λύσης, ικανής να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της σύγχρονης πραγματικότητας.
Για τον λόγο αυτό, η Ελλάδα ενθαρρύνει τη συμφωνία για τα βασικά σημεία μιας διεθνούς φορολογικής αρχιτεκτονικής δύο πυλώνων και προσβλέπει στην οριστικοποίηση, στις 8 Οκτωβρίου, των εκκρεμών ζητημάτων και του προγράμματος εφαρμογής.
Σε σχετική ερώτηση που απηύθυναν ο Υπουργός Οικονομικών και η Γενική Γραμματέας Φορολογικής Πολιτικής και Δημόσιας Περιουσίας στη Γενική Γραμματεία του ΟΟΣΑ, αναφορικά με το κίνητρο εισροής εσόδων από τον Πρώτο Πυλώνα, απαραίτητο για την κατάργηση των φόρων ψηφιακών υπηρεσιών από τις χώρες που τους έχουν ήδη θεσπίσει, ο Διευθυντής του Κέντρου Φορολογικής Πολιτικής και Διοίκησης του ΟΟΣΑ, κ. Pascal Saint-Amans υπογράμμισε ότι τα κέρδη των 100 πιο κερδοφόρων παγκοσμίως πολυεθνικών επιχειρήσεων υπολογίζονται μεταξύ 500 και 900 δισ. δολαρίων, επομένως, βάσει του ποσοστού ανακατανομής 25%, αναμένονται για τις χώρες έσοδα τουλάχιστον 125 δισ. δολαρίων ετησίως από τον Πρώτο Πυλώνα. Με βάση τις προβλεπόμενες ρυθμίσεις του Δεύτερου Πυλώνα, εκτιμάται ότι θα προκύψουν επιπλέον κέρδη 125 δισ. δολαρίων ετησίως, με ελάχιστο φορολογικό συντελεστή 15%.
Το Υπουργείο Οικονομικών παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις, διαμορφώνοντας θέσεις οι οποίες θα ενισχύσουν, στα πλαίσια της νέας διεθνούς αρχιτεκτονικής, τη βιωσιμότητα και την αειφορία και του εθνικού φορολογικού συστήματος.
Σχετικά Νέα
ΗΠΑ – Χρηματιστήριο: Κλείσιμο με μεγάλη άνοδο
Με σημαντικά κέρδη έκλεισε χθες, Δευτέρα (12/5) το χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, καθώς η.
Πανηγυρικό κλείσιμο στη Wall Street μετά την προσωρινή μείωση των δασμών μεταξύ Κίνας – ΗΠΑ
Θετικά κινήθηκαν σήμερα Δευτέρα (12.5.2025), οι δείκτες στη Wall Street αφού οι ΗΠΑ και.
Ταμείο Ανάκαμψης: Με πόρους του γίνονται οι δωρεάν προληπτικές εξετάσεις σε απομακρυσμένες περιοχές της χώρας
Στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας εντάσσεται το έργο «Προληπτικές εξετάσεις σε απομακρυσμένες περιοχές και.
Επιδότηση στο ρεύμα για τις επιχειρήσεις: Βήμα-βήμα η διαδικασία υποβολής αίτησης
Τη διαδικασία υποβολής αίτησης επιδότησης για το αυξημένο κόστος ηλεκτρικής ενέργειας της περιόδου Δεκεμβρίου.