Στους 41.020 οι νεκροί από τον σεισμό στην Τουρκία – Οι έρευνες συνεχίζονται μόνο σε δύο επαρχίες

Ο αριθμός των νεκρών από τους σεισμούς που σημειώθηκαν στις 6 Φεβρουαρίου αυξήθηκε σε 41.020 στην Τουρκία, ανακοίνωσε την Κυριακή η Αρχή Διαχείρισης Καταστροφικών και Εκτάκτων Ανάγκων (AFAD).

Η Τουρκία αποφάσισε σήμερα, δεκατέσσερις μέρες μετά τον σεισμό της 6ης Φεβρουαρίου, να σταματήσει τις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης εκτός από τις δύο περισσότερο πληγείσες επαρχίες, την Καχραμανμαράς και τη Χατάι, όπως ανακοίνωσε η τουρκική υπηρεσία αντιμετώπισης καταστροφών, Afad.

«Σε μεγάλο αριθμό επαρχιών οι προσπάθειες ερευνών έχουν τελειώσει. Συνεχίζονται στις επαρχίες Καχραμανμαράς και Χατάι, σε περίπου 40 κτίρια», δήλωσε ο Γιούνους Σεζέρ, επικεφαλής της Afad.

Πάνω από 100.000 κτήρια επλήγησαν

Ο σεισμός μεγέθους 7,8 βαθμών προκάλεσε μεγάλες καταστροφές στο νότιο τμήμα της χώρας και στη Συρία και τον θάνατο 40.689 ανθρώπων στην Τουρκία, σύμφωνα με τον τελευταίο επίσημο απολογισμό που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Afad.Ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Φουάτ Οκτάι δήλωσε πως 105.000 κτήρια έχουν καταρρεύσει ή υποστεί σοβαρές ζημιές και θα κατεδαφιστούν.

Περισσότεροι από 46.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί από τον σεισμό σε Τουρκία και Συρία. Ο απολογισμός αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά, καθώς περίπου 345.000 διαμερίσματα έχει γίνει τώρα γνωστό ότι έχουν καταστραφεί στη χώρα και πολλοί άνθρωποι εξακολουθούν να αγνοούνται.

Ούτε η Τουρκία ούτε η Συρία έχουν ανακοινώσει πόσοι άνθρωποι εξακολουθούν να αγνοούνται μετά τον σεισμό.

Περίπου 26 εκατομμύρια άνθρωποι χρειάζονται βοήθεια

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) εκτιμά ότι περίπου 26 εκατομμύρια άνθρωποι στην Τουρκία και τη Συρία χρειάζονται ανθρωπιστική βοήθεια.

Πολλά από τα θύματα του σεισμού συνεχίζουν τις ζωές τους σε καταυλισμούς και σκηνές.

Στη Συρία, η οποία έχει ανακοινώσει τον θάνατο πάνω από 5.800 ανθρώπων, το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα του ΟΗΕ (WFP) ανακοίνωσε ότι οι αρχές στο βορειοδυτικό τμήμα της χώρας εμποδίζουν την πρόσβαση στην περιοχή.

«Αυτό περιπλέκει τις επιχειρήσεις μας. Πρέπει να λυθεί αμέσως», δήλωσε ο διευθυντής του WFP Ντέιβιντ Μπίζλεϊ στο περιθώριο της Διάσκεψης του Μονάχου για την Ασφάλεια.

Το μεγαλύτερο μέρος των απωλειών στη Συρία εντοπίζεται στο βορειοδυτικό τμήμα της, περιοχή που τελεί υπό τον έλεγχο των ανταρτών, οι οποίοι βρίσκονται σε πόλεμο με τις δυνάμεις που είναι πιστές στον Σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ.

Χιλιάδες Σύροι που είχαν καταφύγει στην Τουρκία για να γλιτώσουν από τον εμφύλιο πόλεμο στη χώρα τους έχουν επιστρέψει στα σπίτια τους στην εμπόλεμη ζώνη -τουλάχιστον προς το παρόν.

Η μη κυβερνητική οργάνωση Γιατροί χωρίς Σύνορα (Médecins sans frontières — MSF) ανακοίνωσε ότι οχηματοπομπή 14 φορτηγών των MSF εισήλθε στη βορειοδυτική Συρία σήμερα, 19 Φεβρουαρίου, από κοντινό συνοριακό πέρασμα, προκειμένου να συνδράμει τις επιχειρήσεις διάσωσης από τον σεισμό.

Ο χειριστής εκσκαφέα προσεύχεται, καθώς απομακρύνει τα συντρίμμια

Οι προσπάθειες διάσωσης επιζώντων πλησιάζουν στο τέλος τους στην πληγείσα από τον σεισμό Τουρκία, σχεδόν δύο εβδομάδες μετά την πιο αιματηρή καταστροφή στη σύγχρονη ιστορία της χώρας, ενώ πολλοί προσεύχονται πλέον μόνον για να βρεθούν οι σοροί των οικείων τους για να μπορέσουν να τους κηδεύσουν.

«Αν θα προσευχόμουν να βρω έναν νεκρό; Ναι (…) πρέπει να παραδώσουμε το σώμα του στην οικογένεια», είπε ο χειριστής εκσκαφέα Ακίν Μποζκούρτ καθώς απομάκρυνε τα συντρίμμια από κατεστραμμένο κτίριο στην πόλη Καχραμανμαράς.

«Όταν βγάζεις ένα πτώμα κάτω από τόνους ερειπίων, οικογένειες περιμένουν με ελπίδα», συνέχισε ο Μποζκούρτ. «Θέλουν να κάνουν κηδεία. Θέλουν έναν τάφο».

Βάσει της ισλαμικής παράδοσης, οι νεκροί πρέπει να ενταφιάζονται το συντομότερο δυνατό.

«Έστριβα τσιγάρο και κάπνιζα», λέει 60χρονος που έμεινε εγκλωβισμένος 56 ώρες στα ερείπια

Ένας από τους επιζήσαντες των φονικών σεισμών της 6ης Φεβρουαρίου αφηγήθηκε χθες Σάββατο στο τουρκικό πρακτορείο Anadolu πώς διατήρησε την ψυχραιμία του, παραμένοντας επί 56 ώρες εγκλωβισμένος στα ερείπια κτηρίου στην επαρχία Αντίγιαμαν της νοτιοανατολικής Τουρκίας.

«Δεν ήξερα πόσες μέρες περάσαμε κάτω από τα ερείπια… Είχα καπνό μαζί μου, έστριβα τσιγάρο και κάπνιζα», λέει ο Ζίγια Σονέρ Τουγκτεκίν, ο οποίος διασώθηκε μαζί με τον γιο του, 56 ώρες μετά τον σεισμό των 7,8 βαθμών που σκόρπισε τον όλεθρο σε Τουρκία και Συρία.

Μπορεί ο ίδιος και ο γιος του να βγήκαν ζωντανοί από τα ερείπια, όμως η σύζυγος και η κόρη του δεν στάθηκαν το ίδιο τυχερές. «Την ώρα του σεισμού, η κόρη και η γυναίκα μου προσπάθησαν να έρθουν κοντά μου. Το ταβάνι τις καταπλάκωσε και σκοτώθηκαν επί τόπου», αφηγείται. «Ο γιος μου Ντενίζ εγκλωβίστηκε και έσπασε τα πλευρά του».

Συμβουλεύει όσους βρεθούν σε ανάλογη θέση να προσπαθούν πρωτίστως να διατηρήσουν την ψυχραιμία τους.

Τον ανέσυραν με το τσιγάρο στο στόμα

Οι διασώστες τον ανέσυραν από τα χαλάσματα κυριολεκτικά με το τσιγάρο στο στόμα. «Όταν με ανέσυραν από τα ερείπια, είχα το τσιγάρο στο στόμα μου. Μου είπαν να το πετάξω, αλλά δεν το έκανα γιατί έτσι έμεινα στη ζωή», συμπλήρωσε. Δεν το αποχωρίστηκε ούτε στο φορείο με το οποίο τον απομάκρυναν από την ισοπεδωμένη συνοικία.

Τουλάχιστον 40.462 νεκροί και περισσότεροι από 108.000 τραυματίες είναι ο προσωρινός απολογισμός των σεισμών στην Τουρκία. Άλλοι 5.800 θάνατοι έχουν επιβεβαιωθεί στη γειτονική Συρία, ένας απολογισμός που παραμένει αναλλοίωτος εδώ και ημέρες και θεωρείται σχεδόν βέβαιο πως ο αριθμός των θυμάτων είναι πολύ μεγαλύτερος

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα