

Aμφισβητεί ο γερμανικός οικονομικός τύπος το αν θα προσελκύσουν το αναγκαίο πλήθος επενδυτών τα ομόλογα, τα οποία εξετάζουν να ρίξουν στις διεθνείς χρηματαγορές οι Ευρωπαίοι (είτε καθεμιά χώρα μόνης, είτε από κοινού ως μέλη της ΕΕ) προκειμένου να αντλήσουν τα αναγκαία κεφάλαια για να χρηματοδοτήσουν την αναγκαία -για την ασφάλειά τους – αύξηση των αμυντικών δαπανών.
Όπως αναφέρει δημοσίευμα της Handelsblatt, η ΕΕ δεν μπορεί πλέον να βασίζεται στη στρατιωτική προστασία των ΗΠΑ. Αυτό αποδεικνύεται, για παράδειγμα, από τις πρόσφατες ανακοινώσεις του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ ότι θα παράσχει στρατιωτική υποστήριξη στην Ουκρανία μόνο με αντάλλαγμα πρώτες ύλες αξίας δισεκατομμυρίων. Συνεπώς, η Ευρώπη αναγκάζεται να επενδύσει εκατοντάδες δισεκατομμύρια ευρώ (πχ μέσω έκδοσης ομολόγων) περισσότερα στην άμυνα της ηπείρου. Οι ειδικοί είναι πεπεισμένοι ότι αυτό είναι εφικτό μόνο αν τα κράτη μέλη της ΕΕ αυξήσουν το χρέος τους. Ο Felix Schmidt, οικονομολόγος της τράπεζας Berenberg, λέει ότι η Γερμανία δεν θα μπορέσει να συγκεντρώσει τα απαιτούμενα ποσά μέσω αποταμιεύσεων, και αυτό ισχύει επίσης για όλες σχεδόν τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
Προς το παρόν, μένει να δούμε πώς ακριβώς τα κράτη της ΕΕ σκοπεύουν να συγκεντρώσουν τα απαραίτητα κεφάλαια. Μόνο ένα πράγμα γίνεται ήδη σαφές: η ευρωπαϊκή αγορά ομολόγων θα πρέπει να επωμιστεί το μεγαλύτερο μέρος του βάρους. Οι επενδυτές πρέπει να προετοιμαστούν για μια πλημμύρα νέων ομολόγων από τα θεσμικά όργανα και τα κράτη μέλη της ΕΕ. Το ερώτημα τίθεται όλο και περισσότερο είναι αν θα υπάρχουν αρκετοί επενδυτές για να χρηματοδοτήσουν τον επανεξοπλισμό της Ευρώπης με αγορές ομολόγων, σημειώνει η Handelsblatt.
Σχετικά Νέα
-
Ουκρανία: Επιδρομή της Ρωσίας με drones στο Κίεβο – Στις φλόγες πολυκατοικίες και οχήματα
Επιδρομή των ενόπλων δυνάμεων της Ρωσίας με μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα εφόρμησης στο Κίεβο.
Νιγηρία: Τουλάχιστον 11 στρατιωτικοί νεκροί σε επίθεση της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος στη Δυτική Αφρική
Τουλάχιστον ένδεκα μέλη των νιγηριανών ενόπλων δυνάμεων έχασαν τη ζωή τους σε επίθεση αποδιδόμενη.
ΗΠΑ: Θα επαναλειτουργήσει η «Φωνή της Αμετικής», την οποία ο Τραμπ θέλει να καταργήσει
Η «Η Φωνή της Αμετικής» (Voice of America), το οποίο η κυβέρνηση του Ντόναλντ.
Γάζα: Το Κατάρ απορρίπτει την «εμπρηστική» δήλωση του Νετανιάχου
Εκπρόσωπος της διπλωματίας του Κατάρ απέρριψε τη νύχτα του Σαββάτου προς Κυριακή την «εμπρηστική».