Στόλτενμπεργκ: Οι συνομιλίες με τη Μόσχα ίσως να επιτρέψουν να υπάρξει περισσότερη διπλωματία

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ δήλωσε σήμερα ότι ενδέχεται να μην επιλυθούν όλα τα ζητήματα στις διαπραγματεύσεις μεταξύ της Ρωσίας και της Δύσης αυτή την εβδομάδα, όμως μπορούν να προσφέρουν ένα δρόμο ώστε να αποφευχθεί η σύγκρουση.

“Είναι εφικτό να καταλήξουμε σε συμφωνίες με τη Ρωσία”, επεσήμανε ο Στόλτενμπεργκ στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με την αντιπρόεδρο της ουκρανικής κυβέρνησης Όλγα Στεφανίσινα.

“Δεν πιστεύω ότι μπορούμε να αναμένουμε ότι θα λυθούν όλα τα θέματα σε αυτές τις συναντήσεις. Αυτό που ελπίζουμε είναι να μπορέσουμε να συμφωνήσουμε σε έναν τρόπο για να προχωρήσουμε, ότι θα μπορέσουμε να συμφωνήσουμε σε μια σειρά συναντήσεων, ότι θα μπορέσουμε να συμφωνήσουμε σε μια διαδικασία”, εξήγησε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ.

Από την πλευρά της η Στεφανίσινα επεσήμανε ότι τα αιτήματα της Ρωσίας για την παροχή εγγυήσεων ασφαλείας δεν αποτελούν βάση διαπραγματεύσεων.
“Θα πρέπει όλοι μας να συνειδητοποιήσουμε ότι τα αιτήματα της Ρωσίας προς τους συμμάχους δεν μπορούν να θεωρηθούν διαπραγματευτική θέση”, σημείωσε στην ίδια συνέντευξη Τύπου.

“Ο επιτιθέμενος δεν είναι σε θέση να θέτει όρους μέχρι τα ρωσικά τανκς να έχουν φύγει από τα ουκρανικά σύνορα”, υπογράμμισε η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Ουκρανίας.

Ο Στόλτενμπεργκ τόνισε ότι η Ουκρανία “έχει το δικαίωμα να υπερασπίζεται τον εαυτό της” και πρόσθεσε ότι αν η Ρωσία καταφύγει στη βία, “θα πληρώσει πολύ βαρύ τίμημα”.

“Πρέπει να καταλήξουμε σε μια πολιτική λύση, να αποφύγουμε την ένοπλη σύγκρουση. Όμως πρέπει να προετοιμαστούμε για την περίπτωση που η Ρωσία, για μία ακόμη φορά, επιλέξει να χρησιμοποιήσει ένοπλη βία, επιλέξει τη σύγκρουση αντί για τη συνεργασία. Και κατά συνέπεια πρέπει επίσης να στείλουμε ένα πολύ ξεκάθαρο μήνυμα στη Ρωσία ότι είμαστε ενωμένοι και ότι θα υπάρξει μεγάλο τίμημα”, επεσήμανε.

Την Τετάρτη θα πραγματοποιηθεί η σύνοδος ΝΑΤΟ-Ρωσίας στις Βρυξέλλες και την επομένη η σύνοδος του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη.