Στόλτενμπεργκ: Ο Πούτιν προσπαθεί να χρησιμοποιήσει τον χειμώνα ως όπλο

Λίγο πριν από τη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ, ο Γενικός Γραμματέας, Γενς Στόλτενμπεργκ, τονίζει τη σημασία των γερμανικών παραδόσεων όπλων – και ζητά περαιτέρω υποστήριξη, μιλώντας στη Welt am Sonntag. Εν τω μεταξύ, το Βερολίνο, από όλα τα μέρη, φρενάρει τη μάχη ενάντια σε μια άλλη πρόκληση που προκαλεί ανησυχία στη Συμμαχία.

Το ΝΑΤΟ επαινεί ρητά τις μέχρι τώρα παραδόσεις όπλων της Γερμανίας στην Ουκρανία. “Η ισχυρή υποστήριξη της Γερμανίας κάνει αποφασιστική διαφορά”, δήλωσε ο επικεφαλής του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ στη Welt am Sonntag δύο ημέρες πριν από τη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της αμυντικής συμμαχίας στο Βουκουρέστι. Τα γερμανικά συστήματα αεράμυνας θα βοηθήσουν στην προστασία των σπιτιών, των σχολείων και των νοσοκομείων από τους ρωσικούς πυραύλους.

“Οι παραδόσεις όπλων από τη Γερμανία σώζουν ζωές. Όλοι πρέπει να διατηρήσουμε και να αυξήσουμε την υποστήριξή μας προς την Ουκρανία”, συνέχισε ο πρώην πρωθυπουργός της Νορβηγίας. Αυτό θα βοηθούσε τους Ουκρανούς να διατηρήσουν το δικαίωμά τους στην αυτοάμυνα.

Ο Στόλτενμπεργκ αναφέρθηκε επίσης στις τρέχουσες εξελίξεις στον πόλεμο στην Ουκρανία. “Ο πρόεδρος Πούτιν απαντά στις ήττες με περισσότερη βιαιότητα”, δήλωσε ο επικεφαλής του ΝΑΤΟ. Με τον ερχομό του χειμώνα, είπε, η Μόσχα άρχισε να βομβαρδίζει τις ενεργειακές προμήθειες της Ουκρανίας για να γονατίσει τη χώρα. “Ο Πούτιν προσπαθεί να χρησιμοποιήσει τον χειμώνα ως όπλο. Αλλά δεν θα τα καταφέρει”.

Ο επικεφαλής του ΝΑΤΟ συνέχισε λέγοντας ότι όσο περισσότερες στρατιωτικές επιτυχίες καταγράφει η Ουκρανία, τόσο ισχυρότερη θα είναι η θέση της στις μελλοντικές διαπραγματεύσεις: “Μπορούμε να ενισχύσουμε τη θέση της Ουκρανίας στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, εάν παρέχουμε στρατιωτική υποστήριξη στη χώρα. Ο καλύτερος τρόπος για να στηρίξουμε την ειρήνη είναι να στηρίξουμε την Ουκρανία”.

Αναγνώρισε ότι η εμπλοκή με την Ουκρανία είχε κόστος για τις δυτικές κοινωνίες. “Οι αυξανόμενοι λογαριασμοί τροφίμων και ενέργειας σημαίνουν δύσκολες στιγμές για πολλά νοικοκυριά στην Ευρώπη. Αλλά πρέπει να θυμόμαστε ότι ο λαός της Ουκρανίας πληρώνει κάθε μέρα με το αίμα του”.

Καμία πιθανότητα ένταξης

Αν ο Πούτιν κέρδιζε τον πόλεμο, αυτός και άλλοι δεσπότες θα συνέχιζαν να χρησιμοποιούν τη βία για να επιτύχουν τους στόχους τους. “Αυτό θα μπορούσε να σημαίνει περισσότερο πόλεμο και περισσότερα δεινά. Θα έκανε τον κόσμο μας ακόμη πιο επικίνδυνο. Είναι προς το δικό μας συμφέρον να επικρατήσει η Ουκρανία”.

Οι υπουργοί Εξωτερικών θέλουν να αποφασίσουν στα μέσα της εβδομάδας να παράσχουν ακόμη μεγαλύτερη στήριξη στην Ουκρανία στο πλαίσιο ενός συνολικού πακέτου βοήθειας. Βραχυπρόθεσμα, είναι εγγυημένες περαιτέρω παραδόσεις όπλων, αλλά και γεννητριών για την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος, εξοπλισμού χειμερινής προστασίας για τους στρατιώτες και ιατρικών προμηθειών. Μακροπρόθεσμα, το ΝΑΤΟ θέλει να αναλάβει τη “στρατηγική εκπαίδευση” των Ουκρανών στρατιωτών και να φέρνει συνεχώς τη χώρα στα στρατιωτικά πρότυπα της Συμμαχίας. Ωστόσο, το Κίεβο δεν έχει επί του παρόντος καμία πιθανότητα να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ.

Η Κίνα θα αποτελέσει επίσης σημαντικό θέμα στο Βουκουρέστι. Παρά τις επιφυλάξεις της καγκελαρίας του Βερολίνου, η συμμαχία βλέπει όλο και περισσότερο το Πεκίνο ως απειλή και θέλει να ενισχύσει την “ανθεκτικότητά” της έναντι του Πεκίνου – οικονομικά, στρατιωτικά, αλλά και στον τομέα του κυβερνοχώρου.

“Ο πόλεμος έδειξε πόσο επικίνδυνο είναι να εξαρτάται κανείς από τη Ρωσία για το φυσικό αέριο. Πρέπει τώρα να αξιολογήσουμε τις εξαρτήσεις μας από αυταρχικά καθεστώτα, και όχι μόνο από την Κίνα”, λέει ο Στόλτενμπεργκ. Πρόκειται για τη “διαχείριση των κινδύνων, τη μείωση των τρωτών σημείων και τη βελτίωση της ανθεκτικότητας των κρίσιμων υποδομών και των αλυσίδων εφοδιασμού μας”.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα