Στόλτενμπεργκ: Η Ευρώπη δεν μπορεί να αγνοεί τι συμβαίνει στην ανατολική Ασία

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ τόνισε σήμερα τη σημασία της στενής συνεργασίας του ΝΑΤΟ με τους εταίρους στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού, λέγοντας πως η Ευρώπη δεν μπορεί να αγνοεί τι συμβαίνει στην ανατολική Ασία καθώς η παγκόσμια ασφάλεια είναι διασυνδεδεμένη.

«Η συνεργασία με εταίρους σε όλο τον κόσμο, ιδιαίτερα στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού, είναι μέρος της απάντησης σε έναν πιο επικίνδυνο και απρόβλεπτο κόσμο», δήλωσε ο Στόλτενμπεργκ σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο Κέιο.

«Ο πόλεμος στην Ουκρανία δείχνει πως η ασφάλεια είναι διασυνδεδεμένη. Δείχνει πως ό,τι συμβαίνει στην Ευρώπη έχει συνέπειες για την ανατολική Ασία, και ό,τι συμβαίνει στην ανατολική Ασία έχει σημασία για την Ευρώπη», είπε και πρόσθεσε πως «η ιδέα πως η Κίνα δεν μετρά για το ΝΑΤΟ δεν λειτουργεί».

Ο Στόλτενμπεργκ έκανε τα σχόλια στο πλαίσιο μιας επίσκεψης στην Ιαπωνία, στη διάρκεια της οποίας δεσμεύθηκε να ενισχύσει τις σχέσεις με το Τόκιο σε ένα περιβάλλον ασφαλείας αυξανόμενης έντασης, που πυροδοτήθηκε από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και την αυξανόμενη στρατιωτική συνεργασία της με την Κίνα.

Αν και είπε πως η Κίνα δεν είναι αντίπαλος, ο επικεφαλής του ΝΑΤΟ πρόσθεσε πως η χώρα γίνεται μια «όλο και περισσότερο αυταρχική δύναμη» που επιδεικνύει επιθετική συμπεριφορά, απειλώντας την Ταϊβάν και αναπτύσσοντας στρατιωτικές ικανότητες που θα μπορούσαν επίσης να φθάσουν χώρες του ΝΑΤΟ.

«Είμαστε περισσότερο από έτοιμοι να ενισχύσουμε περαιτέρω και να διευρύνουμε τη σύμπραξη με χώρες σε αυτή την περιοχή», πρόσθεσε.

Η Κίνα απέρριψε τους ισχυρισμούς του Στόλτενμπεργκ, λέγοντας ότι ήταν πάντα υπέρμαχος της ειρήνης και της ασφάλειας.

«Από τη μία, το ΝΑΤΟ ισχυρίζεται πως η θέση του ως περιφερειακής αμυντικής συμμαχίας παραμένει αναλλοίωτη, ενώ από την άλλη, συνεχίζει να διεισδύει σε παραδοσιακές αμυντικές ζώνες και περιοχές, να ενισχύει συνεχώς τις σχέσεις στρατιωτικής ασφάλειας με τις χώρες της περιοχής Ασίας-Ειρηνικού και να μεγαλοποιεί την απειλή της Κίνας», δήλωσε η εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Μάο Νινγκ στη σημερινή τακτική συνέντευξη Τύπου.

«Θέλω να τονίσω πως η περιοχή Ασίας-Ειρηνικού δεν είναι πεδίο μάχης για γεωπολιτική αντιπαλότητα και η αντιπαράθεση μεταξύ στρατοπέδων με νοοτροπία Ψυχρού Πολέμου δεν είναι καλοδεχούμενη», πρόσθεσε.

Ο ΓΓ του ΝΑΤΟ χαιρέτισε, εξάλλου, το σχέδιο της Ιαπωνίας να διπλασιάσει τις δαπάνες της για την άμυνα τα πέντε επόμενα χρόνια, εκτιμώντας πως αυτό αντανακλά τη δέσμευση του αρχιπελάγους υπέρ της ασφάλειας σε έναν «μεταβαλλόμενο» κόσμο.

Η αναθεώρηση του εθνικού αμυντικού δόγματος της Ιαπωνίας, που ανακοινώθηκε στα τέλη του 2022, την καθιστά «ακόμη περισσότερο» έναν εταίρο «για την ειρήνη», δήλωσε ο Στόλτενμπεργκ.

«Είμαι ευτυχής που η Ιαπωνία προβλέπει να αυξήσει (τις δαπάνες για την άμυνα) προκειμένου να φθάσει στο όριο αναφοράς του ΝΑΤΟ για αμυντικές δαπάνες, το 2% του ΑΕΠ», είπε στην ίδια εκδήλωση.

Επί δεκαετίες η Ιαπωνία είχε πλαφόν το 1% του ΑΕΠ στις αμυντικές της δαπάνες, όμως η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Φούμιο Κισίντα ενέκρινε τον Δεκέμβριο ένα νέο δόγμα ασφαλείας, το οποίο προβλέπει κυρίως αύξηση των αμυντικών δαπανών στο 2% του ΑΕΠ μέχρι το 2027.

«Αυτό δείχνει πως η Ιαπωνία λαμβάνει σοβαρά υπόψη τη διεθνή ασφάλεια», είπε ο Στόλτενμπεργκ.

Πριν από την επίσκεψή του στην Ιαπωνία, ο Γενς Στόλτενμπεργκ επισκέφθηκε τη Νότια Κορέα και έκανε έκκληση στη Σεούλ να αυξήσει τη στρατιωτική υποστήριξη στην Ουκρανία, απευθύνοντας παρόμοιες προειδοποιήσεις για τις αυξανόμενες εντάσεις με την Κίνα.

Η Κίνα άσκησε κριτική στις προσπάθειες του ΝΑΤΟ να διευρύνει τις συμμαχίες του στην Ασία. Η Ρωσία, που αποκαλεί την εισβολή της στην Ουκρανία, «ειδική επιχείρηση» έχει πει κατ’ επανάληψη πως η διεύρυνση του ΝΑΤΟ συνιστά απειλή για την ασφάλειά της.

Πηγή: ΑΠΕ

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα