«Στο φως» η πρόταση Μισέλ για το Ταμείο Ανάκαμψης

Συμβιβαστική πρόταση ώστε να επέλθει συμφωνία για το Ταμείο Ανάκαμψης στην επερχόμενη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ κατέθεσε την Παρασκευή ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ.

Ο κ. Μισέλ επιχειρεί να δώσει… τυράκια στους επικριτές του σχεδίου και να το εγκρίνουν, παρότι το μέγεθος του Ταμείου Ανάκαμψης παραμένει στα 750 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με το προσχέδιο που παρουσίασε ο Μισέλ, η ΕΕ εξακολουθεί να στοχεύει στη διανομή 500 δισ. ευρώ σε επιχορηγήσεις και 250 δισ. ευρώ σε δάνεια προς τις κυβερνήσεις της ΕΕ. Για να κάμψει τις αντιδράσεις των φειδωλών και πιο αυστηρών «πλούσιων» κρατών του ευρωπαϊκού Βορρά, ο Μισέλ, σύμφωνα με το Bloomberg, πρότεινε να γίνονται νωρίτερα οι αποπληρωμές καθώς και τη συνέχιση του συστήματος εκπτώσεων στη συνεισφορά του προϋπολογισμού της ΕΕ.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες που πρέπει να συμφωνήσουν ομόφωνα, διαφωνούν για την ισορροπία που πρέπει να υπάρχει μεταξύ επιχορηγήσεων και δανείων, καθώς και για το συνολικό μέγεθος του προγράμματος στήριξης της οικονομίας.

«Πρόκειται για πολύ περίπλοκες διαπραγματεύσεις», ανέφερε ο Μισέλ σε δημοσιογράφους μέσω διαδικτυακής συνέντευξης Τύπου από τις Βρυξέλλες. «Ελπίζουμε ότι θα καταλήξουμε σε σαφείς και στέρεες αποφάσεις τις επόμενες ημέρες».

Μειωμένος προϋπολογισμός

Το προσχέδιο που παρουσίασε ο Μισέλ, μαζί με μια αναθεωρημένη έκδοση του σχεδίου προϋπολογισμού της ΕΕ ύψους 1,074 τρισ. ευρώ για τα επόμενα επτά χρόνια, θα δώσουν το έναυσμα για τις διαπραγματεύσεις μεταξύ των ηγετών όταν συναντηθούν στις Βρυξέλλες στις 17-18 Ιουλίου.

Αυτή τη φορά, οι διαπραγματεύσεις είναι ακόμη πιο κρίσιμες και περίπλοκες, διότι οι ηγέτες θα προσπαθήσουν να συμφωνήσουν και για το ταμείο ανάκαμψης και τα δύο πακέτα αλληλοσυνδέονται, καθώς τα κράτη – μέλη αναζητούν διαπραγματευτικούς άσους.

Είναι η πρώτη Σύνοδος Κορυφής που θα γίνει πρόσωπο με πρόσωπο από τον περασμένο Φεβρουάριο. Τότε δεν κατάφεραν να καταλήξουν σε συμφωνία σχετικά με το αρχικό σχέδιο δαπανών.

Την περασμένη εβδομάδα, αξιωματούχος της ΕΕ με γνώση των διαπραγματεύσεων, ανέφερε ότι δεν είναι δεδομένο ότι θα επιτευχθεί συμφωνία αυτόν τον μήνα.

Το σχέδιο της ΕΕ είναι αμφιλεγόμενο επειδή συνιστά μια σημαντική μετατόπιση από τον κανόνα ότι οι εθνικές κυβερνήσεις έχουν τον έλεγχο των οικονομικών τους. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα εκδώσει ομόλογα για λογαριασμό και των 27 μελών. Προς το παρόν, ο προϋπολογισμός της ΕΕ χρησιμοποιείται μόνο για αυστηρά ελεγχόμενους και ειδικούς λόγους, όπως γεωργικές επιδοτήσεις και έργα υποδομής στις φτωχότερες περιοχές της Ενωσης.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα