Στο Εφετείο για απολογία ο Κασιδιάρης

Στο Μέγαρο του Εφετείο βρίσκεται περίπου από τις 8.30 ο Ηλίας Κασιδιάρης προκειμένου να απολογηθεί στη δίκη της Χρυσής Αυγής. Ο κατηγορούμενος για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης αναμένεται σε λίγη ώρα να καθίσει στο εδώλιο ενώ πλήθος κόσμου έχει συγκεντρωθεί έξω από τη δικαστική αίθουσα.

Περίπου 30 άτομα βρίσκονται αυτή την ώρα στην πλευρά του ακροατηρίου όπου κάθονται υποστηρικτές της Χρυσής Αυγής. Είναι η πρώτη φορά που υποστηρικτές της Χρυσής Αυγής έχουν έρθει στην ακροαματική διαδικασία μετά τα επεισόδια που είχαν σημειωθεί το Φεβρουάριο του 2017, δηλαδή πριν δυόμιση χρόνια.

Έξω από το δικαστικό Μέγαρο έχουν συγκεντρωθεί μέλη της ΚΕΕΡΦΑ, που διαμαρτύρονται για τη δράση της Χρυσής Αυγής, ενώ ενημερώνουν τους πολίτες για την απολογία Κασιδιάρη.

Αντιμέτωπος με βαριές κατηγορίες
Ο Ηλίας Κασιδιάρης που κατηγορείται όπως και οι υπόλοιποι 17 πρώην βουλευτές της ΧΑ για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, πιθανώς θα ακολουθήσει την «επίσημη» γραμμή που έχει χαράξει το κόμμα, υποστηρίζοντας πως πρόκειται για πολιτική δίωξη, ενώ θεωρείται βέβαιο ότι θα αναφερθεί στον πρώην πρωθυπουργό Αντ. Σαμαρά και στην καταγραφή συνομιλιών του, προκειμένου να καταγγείλει παρεμβάσεις στην ελληνική Δικαιοσύνη.

Μεταξύ των ερωτήσεων που αναμένεται να τεθούν στο -κατά πολλούς- δεξί χέρι του Νικ. Μιχαλολιάκου είναι -σύμφωνα και με τα όσα έχουν προηγηθεί στους υπόλοιπους βουλευτές- οι θέσεις ευθύνης του Ηλ. Κασιδιάρη, καθώς φέρεται να ήταν υπεύθυνος κομματικής ιδεολογίας και εκπαίδευσης στελεχών. Στο μικροσκόπιο του δικαστηρίου δεν αποκλείεται να μπει η γρήγορη ανέλιξή του στα κλιμάκια της Χρυσής Αυγής, η θέση του δίπλα στο γενικό γραμματέα, αλλά και αποσπάσματα ομιλιών του.

Χαρακτηριστική είναι ομιλία του στα Χανιά, η οποία αναφέρεται στο βουλευτικό αξίωμα. «Ασε το βουλευτή και τα βουλευτιλίκια, γιατί αυτά τα πράγματα όπως ξέρεις πολύ καλά εδώ και χρόνια δεν τα γουστάρουμε. Εκμεταλλευόμαστε βεβαίως ορισμένα προνόμια. Έχουμε πάρει και την οπλοφορία πλέον με άδεια, δεν έχει και αυτόφωρο άμα γίνει κανά επεισόδιο και είμαστε λίγο πιο άνετοι στις κινήσεις μας» έλεγε τότε ο κατηγορούμενος.

Άγνωστο πάντως, παραμένει αν ο Ηλ. Κασιδιάρης θα παραμείνει ψύχραιμος κατά την απολογία του, ιδίως όταν θα δεχθεί τις ερωτήσεις του δικαστηρίου, ή θα δείξει συμπεριφορές που έχει παρουσιάσει ενίοτε, όπως στο χαστούκι κατά της Λιάνας Κανέλλη ή στην επίθεση σε βάρος κάμεραμαν στα δικαστήρια της πρώην Σχολής Ευελπίδων. Το «βίαιο χαρακτήρα» του άλλωστε, είχαν επισημάνει και οι δικαστικοί λειτουργοί στη διάταξη για την προφυλάκισή του, στην οποία αναφέρονταν συγκεκριμένα περιστατικά, μεταξύ των οποίων:

-Στη Χερσόνησο Κρήτης με άκρως απαξιωτική και εξυβριστική συμπεριφορά εναντίον αστυνομικών

-Η παρότρυνση μέσω άρθρου προς τα μέλη της Χρυσής Αυγής προς βίαιες και εγκληματικές ενέργειες

-Στην εκδήλωση για την Πηγάδα του Μελιγαλά

-Στην επίθεση και χειροδικία του κατά της Λιάνας Κανέλλη

Υπενθυμίζεται ότι κατά την πρώτη του απολογία (σ.σ. είχε αφεθεί ελεύθερος), είχε αρνηθεί κατηγορηματικά ότι έχει οποιαδήποτε σχέση με το εις βάρος του κατηγορητήριο, υποστηρίζοντας ότι η δίωξη εναντίον του είναι καθαρά πολιτική.

Σχετικά Νέα