Στην Τεχεράνη ο Λουκασένκο – Ιράν και Λευκορωσία θέλουν να εμβαθύνουν τις σχέσεις τους

Ο Ιρανός πρόεδρος Εμπραχίμ Ραϊσί και ο Λευκορώσος ομόλογός του Αλεξάντρ Λουκασένκο εξέφρασαν σήμερα την επιθυμία τους να ενισχύσουν τις σχέσεις μεταξύ των χωρών τους στη διάρκεια συνάντησής τους στην Τεχεράνη.

ΟΛουκασένκο, που έφτασε χθες Κυριακή το βράδυ στο Ιράν για διήμερη επίσκεψη, συνομίλησε σήμερα το πρωί με τον Ραϊσί προτού υπογράψουν έναν οδικό χάρτη για την ενίσχυση της συνεργασίας των δύο χωρών στον πολιτικό, οικονομικό και πολιτιστικό τομέα.

«Τριάντα χρόνια μετά την έναρξη των διμερών σχέσεων (…) οι δύο χώρες έχουν την επιθυμία να ενισχύσουν τη συνεργασία τους», καθώς μοιράζονται ένα κοινό «στρατηγικό όραμα», επεσήμανε ο Ιρανός πρόεδρος.

Από την πλευρά του ο Λευκορώσος πρόεδρος δήλωσε ότι παρακολουθεί «με μεγάλο σεβασμό την επιμονή με την οποία ο ιρανικός λαός αντιστέκεται στις εξωτερικές πιέσεις, στις απόπειρες να του επιβληθεί η βούληση άλλων».

«Και βλέπω ότι, παρά όλα αυτά, αναπτύσσετε σύγχρονες τεχνολογίες και πυρηνική ενέργεια», πρόσθεσε. «Μπορούμε να φανούμε πολύ χρήσιμοι ο ένας για τον άλλο, αν ενώσουμε πραγματικά τις προσπάθειές μας», τόνισε.

Οι δύο ηγέτες δεν αναφέρθηκαν στη σύγκρουση στην Ουκρανία.

Ο Λουκασένκο είναι πιστός σύμμαχος του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, ενώ η Τεχεράνη έχει στενές σχέσεις με τη Μόσχα, αν και διατείνεται ότι διατηρεί την ουδετερότητά της στη σύγκρουση.

Η Ουάσινγκτον εξέφρασε πρόσφατα την ανησυχία της για την «επικίνδυνη» κλιμάκωση της στρατιωτικής συνεργασίας μεταξύ της Τεχεράνης και της Μόσχας. Το Ιράν κατηγορείται ότι παρέχει drones στη Ρωσία, τα οποία χρησιμοποιεί στην Ουκρανία. Παράλληλα η Τεχεράνη ανακοίνωσε ότι οριστικοποιήθηκε συμβόλαιο αγοράς μαχητικών αεροσκαφών Su-35 από τη Ρωσία.

Ο Λουκασένκο είχε επισκεφθεί πρόσφατα την Κίνα, από όπου δήλωσε ότι στηρίζει το κείμενο προτάσεων του Πεκίνου για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα