Στην Ολλανδία ομφαλοπλακουντιακό αίμα από την Ελλάδα, για να σωθεί νεογνό με σπάνιο σύνδρομο

Από την Τράπεζα του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών, της Ακαδημίας Αθηνών.

Όπως ανακοινώθηκε, μία μονάδα ομφαλοπλακουντιακού αίματος ταξίδεψε στην Ολλανδία για να μεταμοσχευθεί σε ένα βρέφος μόλις τριών μηνών, το οποίο πάσχει από αιμοφαγοκυτταρική λεμφοϊστιοκυττάρωση, ένα σπάνιο κληρονομικό σύνδρομο ανοσολογικής ανεπάρκειας, το οποίο στην ανθεκτική του μορφή αντιμετωπίζεται μόνο με μεταμόσχευση αρχέγονων αιμοποιητικών κυττάρων.

Η Ελληνική Τράπεζα Ομφαλοπλακουντιακού Αίματος, που λειτουργεί στο Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών, είναι η μοναδική τράπεζα ομφαλικών μοσχευμάτων στην Ελλάδα με πισοτποίηση από τον Διεθνή Οργανισμό Διαπίστευσης Κυτταρικών Θεραπειών.

Σήμερα διατηρεί στις δεξαμενές της 3.100 μονάδες ομφαλοπλακουντιακού αίματος, διαθέσιμες προς μεταμόσχευση αρχέγονων αιμοποιητικών κυττάρων, σε ασθενείς με αιματολογικά νοσήματα σε όλον τον κόσμο.

Τα τελευταία χρόνια, έχουν διαταθεί από την Τράπεζα στο νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία» 12 μονάδες ομφαλοπλακουντιακού αίματος για κατευθυνόμενη αλλογενή μεταμόσχευση σε παιδιά κα άλλες 9 μονάδες για ενήλικες ασθενείς στον Ευαγγελισμό και σε νοσοκομεία του Ηνωμένου Βασιλείου, των Ηνωμένων Πολιτειών και της Τουρκίας.

Η Τράπεζα λειτουργεί με δωρεές ομφαλοπλακουντιακού αίματος, δηλαδή οι δωρητές δεν πληρώνουν για τη φύλαξη των μονάδων. Επιπλέον, κάθε δωρεά εντάσσεται στην παγκόσμια δεξαμενή από την οποία αναζητούνται συμβατοί δότες για ασθενείς σε όλο τον κόσμο.

Τα μεγαλύτερο ποσοστό των κυττάρων που περιέχονται στο ομφαλοπλακουντιακό αίμα ανήκουν στα αρχέγονα αιμοποιητικά κύτταρα.

Είναι τα κύτταρα από τα οποία προέρχονται όλες οι σειρές των κυττάρων του αίματος, δηλαδή τα ερυθρά αιμοσφαίρια και τα λευκά αιμοσφαίρια (καταπολεμούν τις λοιμώξεις) και τα αιμοπετάλια (βοηθούν στην πήξη του αίματος).

Τα περισσότερα κακοήθη νοσήματα του αίματος αντιμετωπίζονται με μεταμόσχευση αρχέγονων αιμοποιητικών κυττάρων, πήγες των οποίων αποτελούν ο μυελός των οστών, το ομφαλοπλακουντιακό αίμα και το περιφερικό αίμα.

Τα κύτταρα αυτά χρησιμοποιούνται κυρίως για μεταμοσχεύσεις σε ασθενείς με σοβαρά νοσήματα του αίματος, με σκοπό την αναγέννηση και επαναλειτουργία των κυττάρων του αίματος και του ανοσιακού συστήματος. Στην κλινική πράξη οι ασθένειες που αντιμετωπίζονται με τη μεταμόσχευση των αρχέγονων αιμοποιητικών κυττάρων είναι: λευχαιμίες, μεταβολικά νοσήματα, ανοσοανεπάρκειες, αυτοάνοσα νοσήματα, κλπ.

Πηγή: onmed.gr

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα