Στην Κύπρο ο Μπορέλ – Στο επίκεντρο των συναντήσεων οι τουρκικές προκλήσεις

Επαφές στη Λευκωσία πραγματοποιεί σήμερα και αύριο ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας και Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέπ Μπορέλ, ο οποίος θα συζητήσει, μεταξύ άλλων, με την κυπριακή κυβέρνηση για τις προκλήσεις της Τουρκίας στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ), όπως μεταδίδει ο ιστότοπος cyprustimes.com.

Ο κ. Μπορέλ θα γίνει δεκτός στις 7 απόψε από τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη. Νωρίτερα, και συγκεκριμένα στις 5.30, θα βρεθεί στο Υπουργείο Εξωτερικών όπου θα έχει κατ` ιδίαν συνάντηση με τον Υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Χριστοδουλίδη, μετά την οποία θα πραγματοποιηθούν διευρυμένες διαβουλεύσεις με τη συμμετοχή υπηρεσιακών αντιπροσωπειών του Υπουργείου Εξωτερικών και της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης.

Όπως ανακοινώθηκε από το Υπουργείο Εξωτερικών στο επίκεντρο των διαβουλεύσεων αναμένεται να βρεθούν οι συνεχιζόμενες έκνομες ενέργειες της Τουρκίας στις θαλάσσιες ζώνες της Κυπριακής Δημοκρατίας και το ευρύτερο πλαίσιο των σχέσεων της ΕΕ με την Τουρκία υπό το πρίσμα αυτό.

Θα συζητηθούν, επίσης, η κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής, υπό το φως και των τελευταίων εξελίξεων, καθώς και άλλα επίκαιρα θέματα που αφορούν στη διαμόρφωση και υλοποίηση της Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της Μόνιμης Διαρθρωμένης Συνεργασίας (PESCO).

Ο Υπουργός Εξωτερικών και ο Ύπατος Εκπρόσωπος θα προβούν σε δηλώσεις στους εκπροσώπους των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης στις 18:30.

Αύριο ο κ. Μπορέλ θα συναντηθεί με τον Υπουργό Άμυνας, Σάββα Αγγελίδη, με τον οποίο, μεταξύ άλλων, θα συζητήσει για τη συμμετοχή της Κύπρου στην PESCO, που στοχεύει στην ενίσχυση της αμυντικής συνεργασίας στην ΕΕ, και για τον ρόλο της Κύπρου, λόγω και της γεωγραφικής της θέσης, στις επιχειρήσεις της ΕΕ, στα πλαίσια της στρατηγικής της Ένωσης για τα ζητήματα άμυνας και ασφάλειας.

Ο αξιωματούχος της ΕΕ φθάνει στην Κύπρο από την Ελλάδα όπου είχε επαφές με την ελληνική Κυβέρνηση και επισκέφθηκε τον Έβρο μαζί με τον Έλληνα Υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα