Στην ατζέντα των G7 οι τρόποι αντιμετώπισης της διαφθοράς στην Ουκρανία

Τρόπους καταπολέμησης της διαφθοράς και του οργανωμένου εγκλήματος στην Ουκρανία συζήτησαν οι υπουργοί Δικαιοσύνης της Ομάδας των Επτά (G7), στη Βενετία. Η διήμερη συνάντηση αφορά στην ενίσχυση των δημοκρατικών θεσμών της Ουκρανίας και την αποτροπή κάθε μορφής παράνομης χρήσης των χρημάτων που προορίζονται για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας, όπως αναφέρθηκε σχετικά. Ακόμη, μια ουκρανική αντιπροσωπεία ήταν παρούσα στη Βενετία για τα θέματα της ημερήσιας διάταξης που αφορούσαν την Ουκρανία.

«Το θέμα της διαφθοράς είναι ένα πρόβλημα για την Ουκρανία», δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Δικαιοσύνης, Μάρκο Μπούσμαν, στο γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων dpa. Ο Μπούσμαν είπε ότι τα χρήματα που διοχετεύονται στη διαφθορά αντί να δαπανώνται για τον εξοπλισμό των Ουκρανών στρατιωτών, αποδυναμώνουν τη χώρα στην άμυνά της κατά της ρωσικής επιθετικότητας.

«Εάν η Ουκρανία θέλει να ακολουθήσει το δρόμο της ένταξης στην ΕΕ, πρέπει να καταπολεμήσει το υψηλό επίπεδο της διαφθοράς» δήλωσε ο Μπούσμαν. Σύμφωνα με τον ίδιο, η ανοικοδόμηση της Ουκρανίας μετά την αποκατάσταση της ειρήνης στη χώρα δεν θα πετύχει χωρίς ξένη βοήθεια. Ωστόσο, δήλωσε ότι οι πιθανές χώρες-χορηγοί θα ήταν λιγότερο πρόθυμες να βοηθήσουν, εάν μεγάλο μέρος της βοήθειας χάνεται λόγω της διαφθοράς.

Κατά τον Μπούσμαν, ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, γνώριζε το πρόβλημα αυτό και είχε θέσει την καταπολέμηση της διαφθοράς στο επίκεντρο του έργου του. «Θέλουμε να τον υποστηρίξουμε στο ζήτημα αυτό», πρόσθεσε.

Ενώ οι υπουργοί Εξωτερικών των χωρών της G7 συναντώνται τακτικά εδώ και αρκετό καιρό, η συνάντηση των υπουργών Δικαιοσύνης είναι σχετικά κάτι το νέο. Η πρώτη τους συνάντηση πραγματοποιήθηκε τον Νοέμβριο του 2022 με πρωτοβουλία του Μπούσμαν. Μια δεύτερη συνάντηση ακολούθησε τον Ιούλιο του 2023.

Υπενθυμίζεται ότι η G7 είναι μια ομάδα ηγετικών δημοκρατικών βιομηχανικών χωρών, στην οποία μετέχουν η Γερμανία, η Ιταλία, η Γαλλία, η Βρετανία, η Ιαπωνία, ο Καναδάς και οι ΗΠΑ.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα