“Σταγόνα στον ωκεανό” οι νέοι εμπορικοί περιορισμοί της Κίνας στην Ταϊβάν

Οι νέοι εμπορικοί περιορισμοί του Πεκίνου κατά της Ταϊβάν επηρεάζουν περίπου το 0,04% του διμερούς εμπορίου τους, γεγονός που τους καθιστά περισσότερο πολιτικούς παρά οικονομικούς, όπως σημειώνει το CNBC.

Το Πεκίνο ανέλαβε δράση κατά της Ταϊβάν μετά την επίσκεψη της προέδρου της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι στη νήσο στις αρχές του μήνα, παρά τις προειδοποιήσεις του Πεκίνου. Αυτό περιελάμβανε την αναστολή των εισαγωγών ταϊβανέζικων εσπεριδοειδών, κατεψυγμένων ψαριών, γλυκών και μπισκότων κλπ.

Η Ταϊβάν είναι μια αυτοδιοικούμενη δημοκρατία, αλλά το Πεκίνο θεωρεί το νησί μέρος της επικράτειάς του και αποσχισθείσα επαρχία. Η Κίνα λέει ότι η Ταϊβάν δεν έχει δικαίωμα να διεξάγει εξωτερικές σχέσεις και προειδοποιούσε επί εβδομάδες κατά της επίσκεψης της Πελόζι.

Τι δείχνουν τα εμπορικά στοιχεία
Οι εξαγωγές της Ταϊβάν προς την ηπειρωτική Κίνα ήταν αξίας 113 δισ. δολαρίων πέρυσι και οι εισαγωγές της από την Κίνα ανήλθαν σε περίπου 82 δισ. δολάρια, εξαιρουμένων των επανεξαγωγών και των επανεισαγωγών, σύμφωνα με στοιχεία του γραφείου εμπορίου της Ταϊβάν.

Το μεγαλύτερο μέρος αυτών αφορούσε ηλεκτρικά μηχανήματα, ηλεκτρονικά και τεχνολογικά εξαρτήματα, τα οποία το Πεκίνο δεν έχει βάλει στο στόχαστρο.

Όσον αφορά τις εισαγωγές της Ταϊβάν από την ηπειρωτική Κίνα, περισσότερα από τα μισά από τα 82 δισ. δολάρια που διακινήθηκαν το 2021 αφορούσαν ηλεκτρικά μηχανήματα, ηλεκτρονικά και τεχνολογικά εξαρτήματα, καθώς και πυρηνικούς αντιδραστήρες.

Όσον αφορά τις εξαγωγές της Ταϊβάν προς την Κίνα, το 65% αυτών αφορούσαν επίσης παρόμοια αγαθά σε ηλεκτρικά μηχανήματα, ηλεκτρονικά και τεχνολογικά εξαρτήματα.

Μια σταγόνα στον Ωκεανό
Από την άλλη πλευρά, ο όγκος του εμπορίου στους τομείς που έχει στοχεύσει το Πεκίνο είναι σχετικά μικρός.

Οι εξαγωγές φυσικής άμμου στην Ταϊβάν – τις οποίες έχει στοχοποιήσει το Πεκίνο – αποτελούν μια σταγόνα στον ωκεανό σε σχέση με τα παραπάνω στοιχεία. Ανέρχονταν σε περίπου 3,5 εκατ. δολάρια πέρυσι, σύμφωνα με τα στοιχεία του γραφείου εμπορίου της Ταϊβάν.

Αποτελεί επίσης μικρό εμπόριο σε σύγκριση με τις εξαγωγές φυσικής άμμου από την Αυστραλία και το Βιετνάμ, τους μεγαλύτερους προμηθευτές φυσικής άμμου στην Ταϊβάν πέρυσι. Μαζί, προμήθευσαν φυσική άμμο αξίας περίπου 64 εκατ. δολαρίων, αποτελώντας το 70% των αγορών της Ταϊβάν.

Ομοίως, το εμπόριο εσπεριδοειδών αποτιμήθηκε σε σχετικά μικρά επίπεδα, ύψους 10 εκατ. δολαρίων πέρυσι, αν και η ηπειρωτική Κίνα ήταν επίσης ο μεγαλύτερος αγοραστής εσπεριδοειδών της Ταϊβάν, όπως έδειξαν τα εμπορικά στοιχεία της Ταϊβάν.

Άλλες στοχοποιήσεις, όπως οι εξαγωγές ψωμιού, ζαχαροπλαστικής και μπισκότων της Ταϊβάν προς την ηπειρωτική Κίνα, ήταν συνολικής αξίας άνω των 50 εκατ. δολαρίων πέρυσι.

Ο αποκλεισμός από το Πεκίνο δύο ειδών κατεψυγμένων ψαριών, ήταν αξίας άνω των 3 εκατ. δολαρίων το 2021, σύμφωνα με το εμπορικό γραφείο της Ταϊβάν.

“Τα οικονομικά αντίποινα της Κίνας κατά της Ταϊβάν είναι μια μακροχρόνια στρατηγική στο διπλωματικό της εγχειρίδιο. Η απόφασή της να στοχεύσει εμπορικά είδη σχετικά χαμηλής αξίας αντανακλά τα όρια της εργαλειοθήκης της οικονομικής πίεσης”, δήλωσε ο Nick Marro, επικεφαλής αναλυτής παγκόσμιου εμπορίου στην Economist Intelligence Unit.

“Έχει ήδη εφαρμόσει εδώ και μερικά χρόνια περιορισμούς για τους Κινέζους επισκέπτες στην Ταϊβάν, οι οποίοι έχουν μεγαλύτερη οικονομική σημασία. Τα αγροτικά προϊόντα που βρίσκονται τώρα στα πρωτοσέλιδα αποτελούν μόνο ένα μικρό μέρος του εξαγωγικού καλαθιού της Ταϊβάν. Και έτσι ο αντίκτυπος που θα έχει στην Ταϊβάν δεν θα είναι πραγματικά αισθητός”.

Προϊστορία
Οι εμπορικοί περιορισμού του Πεκίνου κατά της Ταϊβάν δεν αποτελούν νέο φαινόμενο.

Τα προηγούμενα χρόνια, οι εντάσεις μεταξύ των δύο οδήγησαν σε απαγορεύσεις για τους ταξιδιώτες της ηπειρωτικής χώρας στην Ταϊβάν.

Πέρυσι, η Κίνα ανέστειλε τις εισαγωγές ταϊβανέζικων ανανάδων. Η Κίνα ήταν μέχρι τότε ο μεγαλύτερος αγοραστής ανανάδων της Ταϊβάν.

Η επενδυτική τράπεζα Natixis ανέφερε ότι οι πρόσφατοι κινεζικοί εμπορικοί περιορισμοί επικεντρώθηκαν σε “εξαιρετικά αντικαταστάσιμα προϊόντα διατροφής”, αλλά όχι στον τομέα της τεχνολογίας των πληροφοριών και των επικοινωνιών, στον οποίο οι δύο εμπορικοί εταίροι έχουν τις περισσότερες συναλλαγές.

Η τράπεζα ανέφερε επίσης ότι η ηπειρωτική Κίνα θα συνεχίσει να εισάγει από την Ταϊβάν για όσο διάστημα χρειάζεται τα αγαθά, παρόμοια με ό,τι έχει κάνει σε άλλες εμπορικές διαμάχες, όπως με την Αυστραλία και τις ΗΠΑ.

Στην εμπορική διαμάχη Κίνας-Αυστραλίας που ξεκίνησε το 2020, η Κίνα περιόρισε την αγορά ορισμένων αγαθών, όπως το κριθάρι και ο άνθρακας, αλλά συνέχισε να αγοράζει σίδηρο από την Αυστραλία.

Μπορεί επίσης να υπάρξουν και άλλες επιπτώσεις από την επίσκεψη της Πελόζι που θα μπορούσαν να πλήξουν το ευρύτερο περιφερειακό εμπόριο. Για παράδειγμα, οι αυξημένες στρατιωτικές ασκήσεις γύρω από την Ταϊβάν μπορεί να καθυστερήσουν τις αποστολές, υποστηρίζουν οι αναλυτές.

“Το κλείσιμο αυτών των εμπορικών οδών – έστω και προσωρινά – έχει συνέπειες όχι μόνο για την Ταϊβάν, αλλά και για τις εμπορικές ροές που συνδέονται με την Ιαπωνία και τη Νότια Κορέα”, δήλωσε ο Marro.

“Η ιστορία αυτή δεν αφορά μόνο την Ταϊβάν και την Κίνα, αλλά και τους γείτονές τους”, πρόσθεσε.

Η ανάλυση logistics Container xChange ανέφερε ότι οποιαδήποτε αλλαγή δρομολόγησης των ναυτιλιακών γραμμών για την αποφυγή στρατιωτικών ασκήσεων μπορεί να είναι προβληματική για το εμπόριο καθώς αυτό εισέρχεται στην περίοδο αιχμής της ναυτιλίας. Ο διευθύνων σύμβουλος της Container xChange, Christian Roeloffs, δήλωσε, ωστόσο, ότι οι αλυσίδες εφοδιασμού έχουν γίνει πολύ πιο ανθεκτικές κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα