Στα πρόθυρα αποπληθωρισμού η Ευρωζώνη

Η οικονομία της ευρωζώνης είναι στο όριο του αποπληθωρισμού μετά την κρίση που προκάλεσε η πανδημία και οδήγησε τον δείκτη μόλις στο 0,1% για το Μάιο σε σύγκριση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα.

Είναι το πιο χαμηλό σημείο των τελευταίων 4 ετών, παρά τα πιο υψηλά κόστη στα είδη διατροφής, με την πανδημία της Covid-19 να μειώνει τη ζήτηση για καύσιμα και τις τιμές ενέργειας. Τον Απρίλιο, ο ετήσιος πληθωρισμός ήταν στο 0,3%. Μάλιστα, σε 12 από τις 19 χώρες της ζώνης ο πληθωρισμός ήταν αρνητικός, κάτι που οι αναλυτές υποστηρίζουν αυξάνει την πίεση στην ΕΚΤ να δράσει τονώνοντας ακόμα περισσότερο την οικονομία.

Οι οικονομολόγοι, σημειώνουν οι Financial Times, ανησυχούν για το ότι μια παρατεταμένη περίοδος αποπληθωρισμού θα είναι επώδυνη για την ζώνη. Θα κάνει ακόμα δυσκολότερη την αποπληρωμή των υψηλών εταιρικών και κυβερνητικών χρεών, καθώς οι πληρωμές τους θα παραμείνουν σταθερές, ενώ οι μισθοί και οι πληρωμές φόρου θα μειώνονται.

Οι τιμές ενέργειας βούτηξαν 12% σε ετήσια βάση, ενώ αυτές των μη επεξεργασμένων τροφίμων ήταν 6,5% υψηλότερα. Εξαιρουμένων των δύο συγκεκριμένων τομέων, ο δομικός πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 1,1% ετησίως, όπως και αναμενόταν και όσο ήταν και τον Απρίλιο.

Η εικόνα εμφανίζει διαφοροποιήσεις ανά χώρα. Η Γερμανία έχει πληθωρισμό 0,5%, η Γαλλία 0,2% αλλά η Ολλανδία 1%. Οι τιμές υποχώρησαν στην Ισπανία (-0,9%) και την Ιταλία (-0,2%).

Η ΕΚΤ έχει προσφέρει άπλετο φθηνό χρήμα στο τραπεζικό σύστημα σε μια προσπάθεια να τονώσει την οικονομική δραστηριότητα και να κρατήσει τον πληθωρισμό από το να υποχωρήσει ακόμα χαμηλότερα από τον στόχο που έχει θέσει για «κοντά αλλά κάτω του 2%».

Αυτό ενθάρρυνε τις τράπεζες να δανείσουν περισσότερο τις επιχειρήσεις. Διέθεσαν 73 δισ. ευρώ τον Απρίλιο, ποσό ρεκόρ, και άντλησαν χρήμα από την κεντρική τράπεζα με τον ταχύτερο ρυθμό από την κρίση του 2008, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν αρχές της εβδομάδας.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα