Στα $13,1 δισ. μειώθηκαν τα έσοδα από δημόσιες εγγραφές

Η τεχνολογία, η υγειονομική περίθαλψη και οι βιομηχανίες, παραμένουν και το 2019 οι κλάδοι με τη μεγαλύτερη κινητικότητα, όσον αφορά στις δημόσιες εγγραφές.

Οι τρεις τομείς είχαν την πιο έντονη δραστηριότητα, αριθμώντας συνολικά 101 εγγραφές, το 51% του συνόλου παγκοσμίως και συγκεντρώνοντας συνολικά $5,4 δισ., το 42% των συνολικών αντληθέντων κεφαλαίων. Με βάση τα αντληθέντα κεφάλαια, η τεχνολογία ήταν ο ισχυρότερος τομέας, έχοντας συγκεντρώσει $2,1 δισ. ή το 16% των συνολικών αντληθέντων κεφαλαίων, παγκοσμίως.

Αυτή ήταν η εικόνα το 1ο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, κατά το οποίο, πάντως, η διεθνής δραστηριότητα για δημόσιες εγγραφές επιβραδύνθηκε, εξαιτίας της συνεχιζόμενης γεωπολιτικής και εμπορικής αβεβαιότητας.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την τριμηνιαία έκθεσης της ΕΥ για τις δημόσιες εγγραφές, ο αριθμός τους το 1ο τρίμηνο του 2019 περιορίσθηκε στις 199 και τα αντληθέντα κεφάλαια στα $13,1 δισ. Αυτό συνιστά μείωση 41% ως προς τον αριθμό των δημοσίων εγγραφών και κατά 74% ως προς τα αντληθέντα κεφάλαια, σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2018. Από την έρευνα (Global IPO trends: Q1 2019) προκύπτει ότι στην περιοχή Ευρώπης, Μέσης Ανατολής, Ινδίας και Αφρικής (ΕΜΕΙΑ), ο αριθμός των εγγραφών και τα αντληθέντα κεφάλαια μειώθηκαν αισθητά σε σχέση με το 1ο τρίμηνο του 2018, με τα τοπικά χρηματιστήρια να δηλώνουν μόνο 42 δημόσιες εγγραφές, από τις οποίες αντλήθηκαν $1,4 δις. Η συνεχιζόμενη αβεβαιότητα γύρω από το Brexit εξακολουθεί να πλήττει τις αγορές δημοσίων εγγραφών, σύμφωνα με τους αναλυτές.

Η εικόνα στις ΗΠΑ

Η δραστηριότητα δημοσίων εγγραφών στην αμερικανική ήπειρο σημείωσε δραματική κάμψη το εξεταζόμενο διάστημα, με τα αντληθέντα κεφάλαια να μειώνονται κατά 83% στα $3,3 δισ. και τον αριθμό των εγγραφών να μειώνεται κατά 44% στις 31. Οι δημόσιες εγγραφές στις ΗΠΑ (20) αντιπροσώπευσαν το 65% συνολικού αριθμού και το 92% των αντληθέντων κεφαλαίων. Ωστόσο, η μεταβλητότητα στην αγορά των ΗΠΑ, αλλά και η ασυμφωνία της αμερικανικής κυβέρνησης επάνω σε ένα νομοσχέδιο, η οποία προκάλεσε τη μακρύτερη διακοπή λειτουργίας της κυβέρνησης, οδήγησε τους ξένους εκδότες να αναβάλουν της δημόσιες εγγραφές τους.

Η κάμψη της δραστηριότητας δημοσίων εγγραφών επεκτάθηκε και στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού, όπου κυριάρχησαν η διεθνής οικονομική αβεβαιότητα και τα γεωπολιτικά προβλήματα. Οι συνεχιζόμενες εντάσεις στις εμπορικές σχέσεις μεταξύ της Κίνας και των ΗΠΑ, επιβάρυναν την ψυχολογία της αγοράς και η περιοχή κατέγραψε μείωση της τάξης του 24% ως προς τον αριθμό των εγγραφών και 30% ως προς τα αντληθέντα κεφάλαια. Ωστόσο, η περιοχή συνέχισε να κυριαρχεί στην παγκόσμια δραστηριότητα δημοσίων εγγραφών, συγκεντρώνοντας το 63% των παγκόσμιων δημοσίων εγγραφών και το 64% των αντληθέντων κεφαλαίων.

Πηγή: www.sepe.gr

Σχετικά Νέα