Στ. Κούλογλου: Η εκταμίευση του 1 δισ. ευρώ εκφράζει την πρόοδο της οικονομίας

Η εκταμίευση του 1 δισ. ευρώ εκφράζει την πρόοδο της οικονομίας, δήλωσε στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού – Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM» ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Στέλιος Κούλογλου, κληθείς να σχολιάσει τη συζήτηση στο Eurogroup για το εν λόγω θέμα.

«Αυτή τη στιγμή, η πρώτη εκταμίευση του 1 δισ., γιατί το συνολικό ποσό που μας χρωστούν είναι 4,5-5 δισ. εκφράζει και την πρόοδο της ελληνικής οικονομίας, τις καλές σχέσεις με τις Βρυξέλλες και ότι αυτές οι λεγόμενες μεταρρυθμίσεις, έχουν προωθηθεί από την ελληνική κυβέρνηση», ανέφερε χαρακτηριστικά ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Κληθείς να σχολιάσει το γεγονός ότι ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας επιμένει στα περί ανταλλαγής των συντάξεων με τους θεσμούς σε ό,τι αφορά τη Συμφωνία των Πρεσπών, ο κ. Κούλογλου, τόνισε: «Η στάση του κ. Μητσοτάκη πλέον ξεφεύγει από την πολιτική αντιπαράθεση, έστω και προεκλογική και γίνεται αισχρή και αντιευρωπαϊκή. Η κ. Μέρκελ, όπως θα θυμάστε, στο ταξίδι της εδώ άδειασε τελείως τον κ. Μητσοτάκη αναφερόμενη σε αυτές τις θεωρίες συνωμοσίας».

«Καταλαβαίνουμε, όλοι αντιπολίτευση μπορούμε να κάνουμε, αλλά υπάρχουν και κάποια όρια, αυτά τα όρια πλέον για τον κ. Μητσοτάκη δεν υπάρχουν, έχει ξεφύγει τελείως. Δεν γίνονται αυτά τα πράγματα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Δεν είναι οθωμανικό παζάρι […] Στην Ευρωπαϊκή Ένωση υπάρχουν συγκεκριμένοι κανόνες, τους οποίους ακολουθείς ή δεν ακολουθείς και αυτό αφορά και τις συντάξεις και όλα τα υπόλοιπα ζητήματα», υπογράμμισε ο κ. Κούλογλου.

Ερωτηθείς για το γεγονός ότι η Νέα Δημοκρατία δίνει δημοψηφισματικό χαρακτήρα στις ευρωεκλογές, απάντησε ότι το κάνει αυτό «γιατί το εκλογικό της ακροατήριο είναι διψασμένο να επιστρέψει στην εξουσία για να κάνει τα ίδια, μαζί με τους διάφορους υπουργούς και πολτευτές, που έκανε τις προηγούμενες δεκαετίες και χρεοκόπησε η χώρα».

«Υπάρχει μία συσπειρωμένη βάση της Νέας Δημοκρατίας, αυτή η βάση που είναι 20-25%, που ό,τι κι αν της πεις, ψηφίζει Νέα Δημοκρατία διότι θεωρεί ότι θα έρθει στην εξουσία ο κ. Μητσοτάκης και θα διοριστούν τα γαλάζια παιδιά σε διάφορα ιδρύματα και διάφορες υπηρεσίες», τόνισε ο κ. Κούλογλου.

Αφού επισήμανε ότι στις ευρωεκλογές το θέμα συζήτησης είναι η Ευρώπη, σημείωσε ακόμα πως «η κυβέρνηση από τη μία πλευρά θα μιλήσει για την Ευρώπη, γιατί αυτό είναι το διακύβευμα, αλλά από την άλλη μεριά δεν έχουμε κανένα πρόβλημα να σηκώσουμε το γάντι απέναντι στον κ. Μητσοτάκη για την πολιτική αντιπαράθεση, τη δημοψηφισματική, όπως λέει, που επιδιώκει».

«Συσπείρωση και συνεργασία των προοδευτικών δυνάμεων, η απάντηση στην ακροδεξιά»

Σε ό,τι αφορά την άνοδο της ακροδεξιάς και την αντιμετώπισή της, ο κ. Κούλογλου είπε πως η απάντηση στην ακροδεξιά είναι η συσπείρωση και συνεργασία των προοδευτικών δυνάμεων. «Εμείς το έχουμε ξεκινήσει αυτό στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο, εδώ και 2-2,5 χρόνια, όπου συνεργαζόμαστε με Σοσιαλιστές και Πράσινους βουλευτές γύρω από μία συμμαχία διακομματική, την οποία ονομάζουμε προοδευτική συμμαχία. Με αυτή τη συμμαχία θα οργανώνουμε εκδηλώσεις, θα αναζητούμε κοινές δράσεις, θα συνεργαζόμαστε σε μια κοινή πλατφόρμα για να μπορέσουμε να εμποδίσουμε την άνοδο της ακροδεξιάς», σημείωσε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

«Η ακροδεξιά αποτελεί πολύ μεγάλο πρόβλημα και για το μέλλον της Ευρώπης διότι δεν θέλουν ενωμένη Ευρώπη, θέλουν επιστροφή στα σύνορα τα κλειστά, που κάποια στιγμή θα οδηγήσουν αναπόφευκτα και σε συγκρούσεις μεταξύ των κρατών – μελών των κλεισμένων στα σύνορα τους, αλλά επίσης απειλούν και την καθημερινή μας ζωή», τόνισε.

«Το άτακτο Brexit μπορεί να προκαλέσει αναταράξεις στη διεθνή οικονομία»

Σε ό,τι αφορά το Brexit, ο κ. Κούλογλου σημείωσε πως «είναι ακόμα μία απόδειξη της καταστροφικής μανίας της εθνικιστικής ακροδεξιάς» και πρόσθεσε: «Αυτό ξεκίνησε από μία δημαγωγία των εθνικιστών ακροδεξιών που έλεγαν ότι θα είναι καλύτερα εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σήμερα που μιλάμε, οι Βρετανοί αποθηκεύουν γάλατα και κονσέρβες ενόψει του Brexit. Καταλαβαίνετε τι σημαίνει αυτό για μια χώρα που είναι η πέμπτη πλουσιότερη χώρα στον κόσμο, έχει δικό της νόμισμα, δικό της στρατό κ.λπ».

Εκτίμησε, δε, ότι «το άτακτο Brexit μπορεί να προκαλέσει αναταράξεις στη διεθνή οικονομία και σίγουρα δεν βολεύει την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά υπάρχει ένα μεγάλο ζήτημα εδώ που είναι ο σεβασμός της λαϊκής ετυμηγορίας. Καλώς ή κακώς -πολύ κακώς και το έχουν μετανιώσει- αλλά οι Βρετανοί ψήφισαν υπέρ της αποχώρησης από την Ευρωπαϊκή Ένωση».

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα